New Music

Queer-artiest Blondeau streeft naar meer diversiteit in popmuziek met nieuwe single I Got It Bad


18 november 2020

In het noorden van het land maakte deze maand een nieuwe artiest zijn entree. De eigenzinnige Blondeau bracht twee singles uit in aanloop naar zijn debuut-EP Attract Me Now, die volgende week verschijnt. Zijn laatste single I Got It Bad gaat over een ontluikende liefde en de onzekerheden die daarmee gepaard gaan.

In de videoclip bij I Got It Bad zien we een aantal jonge stellen een intiem moment met elkaar delen. Dat het heel uiteenlopende stellen zijn, is bepaald geen toeval. Queer-artiest Blondeau heeft er zijn missie van gemaakt om bij te dragen aan meer diversiteit in popmuziek en videoclips. 

“Er zijn zoveel voorgangers geweest in de queer-community die hard gewerkt hebben om een weg vrij te maken voor een nieuwe generatie”, legt hij uit. Artiesten als Elton John, Bronski Beat, David Bowie, Freddie Mercury en RuPaul maakten grote impact op Blondeau. “Ik vind het belangrijk om deze weg verder te bewandelen en voel me vereerd dat te mogen doen. Er zijn helaas genoeg plekken ter wereld waar dit nog steeds niet kan.”

Actuele kwestie
Er is nog een lange weg te gaan met het integreren van de queer-community in de popwereld en bijbehorend medialandschap. Het is een actuele kwestie die – gelukkig – steeds meer bespreekbaar lijkt te worden. Onder meer door artiesten als Perfume Genius, lees hier ons laatste interview met hem terug. Dat bewijst onder andere de discussie die de afgelopen twee weken oplaaide naar aanleiding van het Volkskrant-interview met de non-binaire popster Sam Smith. Daarin worden (bewust) niet de voornaamwoorden naar hun keuze gebruikt, tot groot ongenoegen van veel mensen uit de queer-community.

“Het is een onrustige tijd”, vindt Blondeau. “Er vallen nog steeds veel doelen te behalen voor de gelijkheid van mensenrechten in onder andere de queer-community.” Volledige gendergelijkheid bereiken gaat niet over één nacht ijs, dat beseft hij zich maar al te goed. Door het onderwerp aan te kaarten in zijn muziek en video’s, wilt Blondeau zijn luisteraars stimuleren om hun blik te verruimen. 

“Ik schrijf over wat ik voel en wat er uit mijn hart komt”, vertelt hij. “In mijn eerste single Attract Me Now zing ik het zinnetje Will you be my man? Dat is automatisch een statement, omdat ik als man zing over het houden van andere mannen. Dat is wie ik ben en het is een privilege om dat te kunnen uiten.” Op zijn debuut-EP zingt hij voor het eerst openlijk over queer zijn. “Ik hoop anderen ook te inspireren om zichzelf te accepteren en te omarmen.”