New Music

TDI Radar: de kille elektronica van Ela Minus doet verlangen naar zweten op de dansvloer


18 november 2020

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan de Amerikaans-Colombiaanse muzikante Ela Minus, die met haar debuutalbum Acts Of Rebellion dit jaar een plaat vol jaarlijstjes-knallers uitbracht die je simpelweg niet aan je voorbij mag laten gaan.

Wie of wat is Ela Minus?
Ela Minus verruilde een paar jaar geleden Bogota voor Boston, waar ze aan de prestigieuze muziekuniversiteit Berklee studeerde voor jazzdrummer. Daar leerde ze echter ook synthesizers te bespelen en in elkaar te zetten, en voordat ze het wist had ze een carrière als elektronica-muzikante. Of nou ja, voordat ze het wist: haar debuutalbum Acts Of Rebellion werd volledige geschreven en gemaakt in haar huis in Brooklyn en voelt als een werk waar iemand heel lang over gedaan heeft om de puntjes op de ‘i’ te zetten.

Met een uitstekend album als resultaat, dat een paar weken geleden verscheen op het toonaangevende Domino Records. Minus’ ijzige stem en haar veelal kale beats bouwen dikwijls toch op naar een climax die je aan het zweten zet. Luister maar naar de vooruitgesnelde singles They Told Us It Was Hard But They Were Wrong en Megapunk. Of albumtrack Tony, die leunt op ratelende kickdrums en een ingeblikt blaasinstrument waar je U tegen zegt.

Zoals de albumtitel al verraadt, heeft Minus ook een boodschap, maar verwacht geen IDLES-achtige sloganeering. Minus pakt de revolutie subtieler en cryptischer aan. ‘We can’t seem to find a reason to stay quiet, we’re afraid we’ll run out of time to stand up for our rights’, klinkt het op Megapunk. En even later, als de beat inmiddels dusdanig opgefokt is dat je je ogen maar dicht hoeft te doen om je op een zweterige dansvloer te wanen: ‘You won’t make us stop.‘ Dat u het even weet.

Voor fans van:
Jessy Lanza, Joe Goddard en Caribou.

Fun fact:
In Colombia was Ela Minus drumster in een hardcore-punkband: Raton Perez. Het zelfgetitelde debuutalbum van die band uit 2008, vooralsnog het enige wapenfeit, is nog altijd te beluisteren op Spotify. En gelukkig hebben we de foto’s nog.

Voor in je playlist:
They Told Us It Would Be Hard But They Were Wrong is niet alleen het nummer met de langste titel in het arsenaal van Minus, het is ook het kroonjuweel. Vooral in de lange albumversie van zes minuten, al is er met de singleversie van ruim vier minuten ook weinig mis. Welke versie je ook luistert, het nummer bouwt op naar een extatische climax, die een van de opwindendste stukjes muziek is die wij vooralsnog in 2020 gehoord hebben.

Steuntje in de rug:
Je kan Ela Minus steunen door Acts Of Rebellion te kopen op Bandcamp of in een mooie platenzaak. Verder: met een beetje geluk is ze volgend jaar te zien in de Melkweg en op Best Kept Secret, dus dan kun je haar in persoon gaan supporten.