New Music

Melancholie bij het haardvuur met About Love and Loving Again van Christian Kjellvander


16 november 2020

Pook het haardvuur op, breng een stoofpot aan het pruttelen, schenk een bokaal herfstbok in en laat de herfstsfeer over je heen komen. About Love and Loving Again van Christian Kjellvander is in alles de ultieme herfstplaat. De warm brommende stem, de bijna sinistere thematiek, de bijpassende instrumentatie. 

Nee, lichte kost is het bepaald niet, de liedjes die Kjellvander voortbrengt. Donker, zwaarmoedig, in diep gepeins verzonken des te meer. Het ademt de sfeer van isolatie, niet in de laatste plaats doordat de in Amerika geboren Zweed – die combinatie hoor je ook in zijn muziek terug – de nummers in een zelfverkozen isolatie opnam. Opener Baptist Lodge (The Galaxy) gaat bijvoorbeeld over de omgebouwde kapel op het platteland waar hij zijn thuisstudio had en die hij nu uitzwaait, terwijl hij met een oude Amerikaanse Dodge daar wegrijdt, om nooit meer terug te keren. Zorgvuldig bouwen de verhalen zich op. Bedachtzaam loerend, soms meanderend, maar zo nu en dan ook neigend naar eruptieve momenten. Daar neemt de Zweed met zijn bandmakkers ook ruim de tijd voor, want het gegeven dat de plaat maar zeven nummers telt wordt ruimschoots gecompenseerd door de lengte van de liedjes.

Een roadtrip door je eigen hoofd.
Kijk naar Kjellvanders blik en je ziet dat het bittere ernst is. Zijn tronie zou niet misstaan in een ietwat mistroostige, topzware Amerikaanse rolprent. Geduldig wachten zijn stem en de nummers tot ze zich in je hoofd kunnen nestelen. Zo klinken ze ook, als een roadtrip door je eigen hoofd. Maar ook door zijn eigen voorgeschiedenis, want, zo zegt hij, “Ik heb nooit gedacht dat het via mijn teksten uit mijn onderbewustzijn zou komen, maar jarenlang na het opgroeien in Amerika en daarna verhuizen naar Zweden had ik het gevoel dat ik een immigrant was. Pas na twintig jaar landde het: ‘Wacht even, ik heb kinderen hier, ik leef hier nu echt. Dit is mijn leven.’ Mijn muziek is nu ook echt geworteld in Zweden.”