Feature

#MOMO2020: de nieuwe supersoulster Mysie is altijd op zoek naar onverwachte inspiratie


27 februari 2020

Van 16 tot en met 18 april daalt er een uitgestrekte lichting vol talentvolle muzikanten neer in Rotterdam voor Motel Mozaique. Het festival viert dit jaar alweer zijn twintigste editie, maar gaat zonder opsmuk gewoon door met waar het goed in is: het presenteren van een verrassend en divers programma. Richting het festival pikken wij regelmatig een act uit de line-up voor onze rubriek #MOMO2020. In de vierde aflevering gaan we het hebben over Mysie, de nieuwe soulsuperster uit Londen.

In deze MOMO-serie las je eerder over de ‘groene klanken’ van Greentea Peng, de priegelpostpunk van Deeper en de duistere drugsdisco van PREGOBLIN.

Pas in april 2019 bracht ze haar eerste single Rocking Chair uit en inmiddels zijn BBC Radio 1, NME, The Line Of Best Fit, Clash en Hunger Magazine al fan. Daarnaast is ze bevestigd voor showcase-festival The Great Escape en wordt ze door The Independent het ‘Engelse antwoord op Solange’ genoemd. Dat krijgt Mysie (spreek uit als ‘my-zee‘) voor elkaar door elektronische muziek uit de jaren tachtig te mengen met een broeierig kleurenmengsel van R&B en hiphop die wat Thundercat-achtig aandoet. Ondertussen is Jay Kay haar grootste voorbeeld, laat ze zich inspireren door muzikanten als de Congolese Koffi Olomide, noemt ze steevast Mac DeMarco belangrijk voor haar sound en dan specifiek het nummer On The Level.

Opgegroeid in Londen als kind van immigranten-ouders, zweven er allerlei invloeden door de identiteit van Mysie en stroomt door haar aderen nog altijd het bloed van haar revolutionaire grootvader, die in Oeganda bekendstaat als een belangrijke jazzvernieuwer. “It’s a part of me naturally, that underlying African rhythm and that untouchable sensation“, vertelt ze daarover. Muziek is altijd een belangrijk onderwerp geweest in haar leven, waar ze naar eigen zeggen ‘vrijheid en genezing’ uithaalt. Haar eigen werk noemt ze ‘ijl, onbegrensd en tijdloos’: ze gooit haar tussen hemel en aarde zwevende stem de lucht in, waar die in de armen valt van scherpe tonen die er zachtjes doorheen prikken en een kleurig tapijt weven.

Het visuele element
Mysie heeft inmiddels de smaak te pakken en de groeiende aandacht rondom haar muziek lijkt als een katalysator te werken om nog meer te werken en te maken. Niet alleen op muzikaal gebied, het visuele aspect is een groot onderdeel van Mysie haar muziek. Van foto’s op haar Instagram tot en met de vele videoclips waar ze nauw bij betrokken is, in een interview met Wickedd Childd vertelt ze daarover: “I’ve always said from the beginning when I started making music as Mysie that I wanted to have a visual element to share with all of my music. I trained in acting, and I used to be a krumper, so everything I’ve ever done has always been visual. When I listen or work on my own music, I always see something visual.

Lust, liefde en leven
Vorig jaar verscheen haar debuut-EP Chapter 11, waarvoor Mysie zichzelf in de afgrond gooit en zingt over lust, liefde, leven en de complexe gevoelens die daarbij komen kijken. Al die invloeden uit haar leven husselt ze door elkaar met de meest uiteenlopende beelden en geluiden. Een woord dat altijd naar voren komt als het over Mysie gaat, is limitless: ze houdt ervan om te experimenteren en zichzelf geen beperkingen op te leggen.

Als kunstenaar weet je wat je kunt, maar je weet ook dat je in staat bent om dingen te doen waar je op dat moment nog geen weet van hebt. Het heeft een tijd geduurd voordat ze die stap durfde te zetten, maar inmiddels daalt ze maar al te graag af naar die onbekende werelden in haar hoofd. Vanaf nu laat ze al haar creativiteit stromen en gaat ze op zoek naar onverwachte inspiratie.

Toch vielen alle puzzelstukjes kennelijk pas echt op zijn plek toen ze de video ging schieten voor Fall Away, waar ze samenwerkte met regisseur Dottie Kay. Daarover vertelt Mysie: “I was surrounded by these incredible women, who had come together to be with me to create something, it was very emotional…I really realised who Mysie was after that shoot.”


WEBSITE MOTEL MOZAIQUE | FACEBOOK-EVENT | TICKETS