Feature

#MOMO2020: de duistere disco en duizelingwekkende drugsdromen van PREGOBLIN


20 februari 2020

Van 16 tot en met 18 april daalt er een uitgestrekte lichting vol talentvolle muzikanten neer in Rotterdam voor Motel Mozaique. Het festival viert dit jaar alweer zijn twintigste editie, maar gaat zonder opsmuk gewoon door met waar het goed in is: het presenteren van een verrassend en divers programma. Richting het festival pikken wij regelmatig een act uit de line-up voor onze rubriek #MOMO2020. In deze aflevering hebben we het over de fucked up dark-disco van PREGOBLIN.

In deze MOMO-serie las je eerder over Greentea Peng en Deeper.

Het is nogal een verhaal van deze act: van heroïneverslavingen tot het schrijven van de culthit Touch The Leather van Fat White Family, een publishingdeal met het gerenommeerde Domino Records en een zwervend bestaan in het zuiden van Londen. Te beginnen bij het begin: PREGOBLIN bestaat uit Alex Sebley en Jessica Winter. Wat ons direct opviel en wat het ding is met deze twee: ze zijn onwijs cool. Echt cool. Ze hebben iets over zich heen hangen, zoiets dat je hebt of dat je niet hebt. En we kunnen je één ding vertellen: PREGOBLIN heeft het.

We starten deze ontdekkingstocht met de laatste single van de band, de schizofrene en vercrackte single Love Letters. Volgens Sebley komt de track neer op het volgende: ‘A classic love song about someone gone, feeling shit and ridiculous, identity politics, TV and pornography.

Afkicken
Oplettende muziekliefhebbers hadden de band in het Verenigd Koninkrijk al snel in het vizier. Zo noteerde The Quietus een tijdje geleden dat PREGOBLIN de eerste goede popgroep van de jaren twintig zou kunnen worden en ging in gesprek met de band. Bij de eerste vraag weet je al direct hoe laat het is, wanneer er wordt gevraagd naar de bandnaam. Die blijkt namelijk af te stammen van het medicijn pregabalin, dat Sebley gebruikt om van de heroïne af te komen… Een drugs die wel vaker over tafel gaat als The Fat Whites het onderwerp vormen. Goed, dan heb je dus pas één vraag gehad.

Het is ook nogal een lekker duo: zo speelde Sebley dus een tijdje in Fat White Family en zijn voorganger The Saudis voordat die relatie escaleerde (en inmiddels weer goed lijkt te zijn). Op haar beurt werkte Winter onder meer met Gorillaz, The Horrors en Dinosaur Pile-Up en speelde ze in Will Sin For Love. In hun band speelt overigens een oude Jamie T-drummer, een leraar en iemand die doordeweeks een melkman is. Sebley zelf scheen dat laatste ook niet te geloven toen hij het voor de eerste keer hoorde. Ondertussen is het wel een bedrijvige groep. Zo vertelde Sebley in een interview dat hij al twee albums klaar heeft liggen, waarvan de eerste behoorlijk vrolijk is en de tweede smerig en grimmig. Wij houden ons hart vast.

Katoppas en Anna haar vormen
Op het moment dat we dit artikel schrijven, heeft de band drie singles uitgebracht, naast Love Letters verscheen eerder Combustion en Anna (Flowers Won’t Grow). Vooral de laatste is een ongelooflijk harde discohit, je weet serieus even niet wat je overkomt. Naderhand vraag je je vooral af waar PREGOBLIN in hemelsnaam nog meer toe in staat is. Ook over deze single heeft Sebley trouwens weer een goede anekdote liggen: “It was first written in Paris while cat sitting after being dumped by my long term partner. Early versions included the line ‘I’ve lost everything this week, except Anna, Anna and her shapes’. The line ‘flowers won’t grow’ is about commitment, belief, perseverance and wanting to patch things up with the person I loved, knowing deep down that it was probably not to be.”

Welke song je ook pakt van PREGOBLIN, de band heeft een onwijs typerende sound: het is een knettergekke mengelmoes die klinkt als een warme zeebries, de klanken van verdriet en geluk en de vibe in een macabere disco in het jaar 2147, waar een synth-orgie aan de gang is die je niet kunt volgen door de drugscocktail die net in begint te dalen. En dat alles komt tijdens Motel Mozaique zijn eerste Nederlandse show spelen. Geloof ons nou als we zeggen: mis dat niet!


WEBSITE MOTEL MOZAIQUE | FACEBOOK-EVENT | TICKETS