Feature

#MOMO2020: Moeder Aarde ademt door de kieren van alles wat Greentea Peng doet met haar stonersoul


23 januari 2020

Van 16 tot en met 18 april daalt er een uitgestrekte lichting vol talentvolle muzikanten neer in Rotterdam voor Motel Mozaique. Het festival dat dit jaar zijn twintigste editie viert en zoals altijd met een verrassende en diverse line-up komt. Richting het festival pikken wij regelmatig een artiest uit de line-up in onze rubriek #MOMO2020. Deze keer de stonersoul van Greentea Peng.

Deze psychedelisch soulzangeres uit Londen zet je met haar eerlijke, gelaagde teksten aan het denken over de tijden waar we in leven en combineert dat met gebroken flows, diepe beats en een palet aan verfrissende instrumenten en geluiden. Greentea Peng heeft boven alles een originele en zachte honingsound, die een voedingsbodem heeft in het werk van muzikale voorbeelden als Erykah Badu, Lauryn Hill, Finley Quaye en Jill Scott.

In haar thuisland is ze ondertussen hipper dan hip, toerde ze met Neneh Cherry, werd ze in een studio gezien met UK garagelegende Mike Skinner van The Streets en heeft al een (groene) COLORS-sessie op haar naam staan met bijna vier miljoen views.

De groene Moeder Aarde
Dat groene is namelijk wel een dingetje. In een interview maakte ze een rake opmerking door te zeggen dat ze eruitziet zoals ze klinkt, een stijl die Greentea Peng omschrijft als ‘ragamuffin’. Ze wordt namelijk enorm aangetrokken door praktisch alles dat groen is: “Green makes me feel… just peace. It makes me think of trees and the jungle and leaves and smoking weed… all the good green shit. I love it“, vertelde ze eerder tegen Crack Magazine.

Ze wordt dan ook errrrrg mellow en aangenaam omschreven in de profielen die te vinden zijn op het web. Net zo soepel als haar muziek door je oren stroomt, zo glijden de wietdampen vanaf haar dertiende dagelijks door haar longen. Alles is langgerekt groen in het meditatieve leven van de Londense. Als je de kleur van haar klanken zou moeten omschrijven, dan is het… precies. Alleen de vele tattoo’s over haar hele lichaam zijn zo zwart als de aarde waar de planten zich in wortelen.

Dikke spliff
Haar debuut-EP Sensi glijdt als een groep grijze wolken door de kamer die als de mist alle contouren opslokken. Haar stem klinkt diep en geleefd, maar de rokerige en dromerige sfeer van haar muziek is niet alleen maar geschikt om keihard bij te chillen met een dikke spliff. Zuchtend zingt ze over het leven in onze tijden, de haat-liefde-verhouding die ze heeft met het wonen in een drukke stad en de schoonheid van de natuur. Want overal ademt Moeder Aarde door de kieren, de grote en altijd toegankelijke inspiratiebron van Greentea Peng.

Het is een ontlading van alle jaren dat ze niet zong. In Engeland zat ze niet lekker in haar vel, ze had het gevoel dat ze geen perspectieven had in haar leven en via-via kon ze naar Mexico om een tijdje in iemands tuinhuisje te verblijven. Het resulteerde in liedjes als Medicine over de kalmerende effecten van wiet en in Moonchild over hoe geld niet verzadigd.

Op haar nieuwe EP RISING trekt ze die lijn door en zingt ze onder meer haar liefde voor de zon en hoe je die in haar lichaam op voelt stijgen tijdens het mystieke Risin’ en haar gemis van de zon plus bijkomende winterdepressies in Mr. Sun (miss da sun). Met Sane heeft ze een potentiële hit in handen die haar zal begeleiden tijdens al haar avonturen dit nieuwe jaar. Tijdens haar verblijf in Rotterdam zal ze in ieder geval zo hoog als de vogels vliegen.


WEBSITE MOTEL MOZAIQUE | FACEBOOK-EVENT | TICKETS