Interview

Mevrouw Tamara: “Ik wilde het idee loslaten om van tevoren alles uit te denken”


13 februari 2020

Met de release van het album In Je Hoofd, bracht Mevrouw Tamara afgelopen december een schitterend (winter)album uit. Op 22 februari komt de Utrechtse muzikante Peel Slowly And See verwarmen met haar muziek, wij trokken alvast voorzichtig de schillen van Tamara van Esch haar muzikantschap om haar beter te leren kennen.

Meer informatie over Peel Slowly And See en tickets vind je hier!

Niet dat de muzikante een onbekende is bij The Daily Indie, zo lieten we in november nog haar single Error In Je Hoofd in première gaan, waar over Van Esch ons onder meer vertelde: “Ik hoop altijd dat ik met mijn muziek een gevoel over kan brengen op de luisteraar, zodat die zich even overgeeft aan het moment door stil te staan bij wat de muziek met hem of haar doet en welke gedachten hierbij opkomen.”

Slopen en klussen
Het is een van de zaken – naast het maken van haar album, haar wisselende band en de Nederlandstalige muziekhype – waar we het met Van Esch over hebben in dit interview. Maar niet voordat we even vragen hoe het gaat met de verbouwing van haar nieuwe huis. Lacht: “Grappig, hoe weet jij dat nou weer?! Ik heb inderdaad onlangs een klushuis gekocht en ik ben daar druk mee bezig, er komt zo nog een loodgieter langs na dit interview. We hebben het eerst helemaal leeggetrokken en nu zijn we bezig met isolatie, het plaatsen van een plafond, een vloer en binnenkort de badkamer. Ik moet zeggen dat ik het erg fijn vind om niet de hele dag achter een scherm te zitten, maar lekker te slopen en dingen te maken.”

Die DIY-mentaliteit komt niet alleen terug in haar klusgedrag, in haar muzikale carrière doet Van Esch eveneens het meeste zelf. “Op een of andere manier is dat zo een beetje gelopen. Mijn muziek valt mogelijk overal een beetje tussenin, waardoor het uiteindelijk het beste past om het zelf te doen. Al houd ik wel van aanpakken en het geeft veel voldoening als het lukt om op mooie plekken te spelen en zelf een album uit te brengen.”

Het gevoel van een demo
Het nieuwe album In Je Hoofd verscheen ruim vier jaar na het debuut Zo Lang Mogelijk van Mevrouw Tamara. Andere projecten vroegen aandacht en het duurde even voordat alle muzikale stukjes op zijn plek vielen: “Ik was al een tijdje bezig met schrijven en het hele proces kwam onverwacht in een versnelling toen ik een keertje met Roy en Paul van Figgie afsprak. We wilden eens kijken of het leuk zou zijn om samen iets te maken en ik voelde meteen dat het klikte tussen ons. Daarop heb ik ze voor mijn band gevraagd en zijn we een keertje een paar dagen gaan oefenen. Een aantal liedjes hebben we daar verder uitgewerkt; per nummer vertelde ik waar het voor mij over ging en welk gevoel ik erbij had, waarna zij aan de slag gingen om daar partijen bij te maken.”

“Het hele proces voelde erg spontaan en vrij. Ik wilde ook het idee loslaten om van tevoren alles tot in de puntjes al uit te denken. Als ik mijn vorige plaat hoor, dan vind ik het best wel netjes klinken allemaal. Nu wilde ik het meer laten gebeuren. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk liedjes in één take op te nemen en meer ruimte te laten voor de rest van de band. Daardoor heeft de plaat een beetje het gevoel van een demo, die voelen altijd fris en nieuw, nog onbegrensd.”

Geen vaste band
Wie Mevrouw Tamara al wat langer volgt, zal het zijn opgevallen dat ze vaak met een wisselende bezetting op het podium staat. Een manier van werken waar ze niet in eerste opzicht voor koos, maar van de nood heeft ze een deugd gemaakt en eigenlijk bevalt het best goed. “Ik heb geen vaste band en door de jaren heen heb ik aardig wat bandleden gehad. Ondertussen heb ik wel een soort poule van allerlei mooie muzikanten opgebouwd, maar die samenstellingen wisselen nog regelmatig. Ik vind dat ook wel een goede uitdaging: het houdt de muziek fris, omdat we niet alles plat repeteren en dat je elkaar tijdens optredens als het ware wat meer moet zoeken. Op die manier speel ik niet elke keer dezelfde show en dat houdt mij scherp. Eigenlijk vind ik het juist fijn als iedereen een beetje op zijn tenen loopt en dat het publiek dat soms aanvoelt. Dat maakt het bijzonderder en spannend, dan gebeurt er iets.”

Bespreekbaar maken
Op de nieuwe plaat komen diverse mentale obstakels aan bod zoals depressie, autisme en het aanlopen tegen grenzen binnen een relatie. Toch gaan de teksten niet per se over het leven van de muzikante zelf, ze wil die onderwerpen graag meer bespreekbaar maken. “Ik heb deze thema’s gekozen omdat ik het belangrijk vind om hierover te praten. Onbewust zaten veel van die onderwerpen al in mijn teksten en vanuit daar ben ik er verder ingedoken. Het is inderdaad niet zo dat alle liedjes specifiek over mij gaan. Soms gaat het over iemand in mijn omgeving en vertel ik wat ik zie of ik hoe ik dat ervaar. Ik probeer de teksten wel iets algemener te maken zodat er voor de luisteraar ruimte blijft om er zelf iets in te horen.”

“Ik merk wel dat het wat losmaakt bij mensen, bij de releaseshow vertelden een aantal mensen dat ze zich konden identificeren met de teksten of dat het steun biedt in lastige tijden. Dat is fantastisch, want dat is uiteindelijk toch waar ik het voor doe: ik vertel graag dingen waar mensen over na gaan denken.”

Nederlandstalige hype
Een van de redenen dat luisteraars door haar muziek worden geraakt, zal ongetwijfeld samenhangen met het feit dat Mevrouw Tamara in het Nederlands zingt. Het komt vaak toch iets harder binnen dan in het Engels gezongen teksten. Het is al langer te merken dat Nederlandstalige muziek zich steeds verder vertakt en onlangs becijferde Trouw dat maar liefst 43 procent van de Noorderslag-artiesten in onze moedertaal zingt. Merkt Van Esch iets van deze trend? “Ik vind het een mooie ontwikkeling, het aanbod is een stuk groter geworden, er is meer aandacht voor dan toen ik tien jaar geleden begon en je ziet zelfs aardig wat artiesten die buitenlandse tours doen”, vertelt ze. “Verder heb ik niet het gevoel dat ik er zelf iets van merk. Ik heb ook nog niet het idee dat het écht is geland, dat de ontwikkeling nog een beetje vastzit. Als ik bijvoorbeeld recensies lees, dan heb ik vaak het gevoel dat Nederlandstalig als een genre wordt gezien in plaats van de taal van het liedje, dat zijn twee totaal verschillende dingen.”

Al is de muzikante alweer een tijdje bezig, er liggen nog genoeg jaren voor haar. Wat zou ze allemaal nog willen doen? “Ik heb geen groot plan of een bepaalde visie voor de toekomst, ik vind het vooral mooi als ik mensen weet te raken met mijn muziek. Daarnaast wil ik veel optreden en ook in andere bands blijven spelen, daar leer ik ontzettend veel van. Zo heb ik een tijdje in de rockband Drive Like Maria gespeeld, maar ook in Jo Goes Hunting, waar allerlei muzikanten in spelen met een jazzachtergrond. Iedereens blik op muziek is heel anders, net als de manier waarop je muzikaal met elkaar communiceert. Het zijn toffe uitdagingen en op die manier blijf ik leren. Al die ervaringen neem ik mee als muzikant.”

Mevrouw Tamara speelt op 22 februari tijdens Peel Slowly And See in Leiden. Voor meer informatie en speeldata: check hier de website van Mevrouw Tamara.


WEBSITE PEEL SLOWLY AND SEE | FACEBOOK-EVENT | TICKETS