New Music

In première: Toveren van Figgie, een kinderlijke beschouwing over eenzaamheid en een ode aan de fantasie


7 oktober 2019

Spannende tijden voor de Utrechters van Figgie. In de single-release-drop-fase richting het debuutalbum Genoeg Houvast, dat op 19 oktober verschijnt, mogen wij vandaag de magisch geanimeerde onderwaterwereld-video uitbrengen bij de single Toveren.

Doen we maar al te graag, want we hebben een goede band met de vier jongens van Figgie. Niet alleen gingen we weleens met de band op tour en schreven we over de studio van toetsenist/producer Roy van Rosendaal, maar ook over de eerdere single Genoeg Houvast. De gelijknamige track van de debuutplaat die gaat over het leven van jongvolwassenen en hoe zij een allergie lijken te hebben voor het maken van grote levenskeuzes.

De band maakt zware gedachten wat lichter met zijn muziek en speelt door middel van poëtische teksten en bonte indie-schmindie-pop met alle levenscontrasten. Soms serieus, soms lichtvoetig: net als het leven. Ondersteund door een lekker strak jaren tachtig-drumgeluid, sirene-synthesizers en een inventieve baslijn die de show steelt, zingt frontman Paul Scheenstra over vliegen naar de maan, drinken uit de oceaan, dolfijnen en toveren. Om wat meer over deze magische, nieuwe single te weten te komen en over die schitterend geproduceerde clip, (wat ons deed denken: zou een Figgie-kinderboek niet de volgende stap kunnen zijn?!), stelden we de band nog een aantal vragen.

Jongens: waar zijn jullie allemaal mee bezig?
First things first: we zijn natuurlijk druk bezig met de voorbereidingen van de tour en de albumrelease. Maar dat is een beetje flauw. Dus wat zijn we nu echt aan het doen? Pim zit in een Achterhoekse dieseltrein, regendruppels te tellen in zo’n stoel waarin je niet lekker kan hangen maar ook niet chill rechtop kan zitten. Roy is op dit moment op zijn mobiel aan het kijken terwijl hij onderweg is naar een Real Derek-show in Dordrecht. Paul is hetzelfde aan het doen als Roy, maar dan in de trein. Pieter reageert niet op zijn berichtjes, maar gaat zo uit eten voor de verjaardag van zijn vader dus het is hem vergeven.”

Waar gaat de nieuwe single Toveren voor jullie over?
“Toveren is een song waarin twijfels en onzekerheden op een kinderlijk naïeve manier worden aangevlogen. We proberen mensen te stimuleren om speels met hun obstakels om te gaan en zware gedachten uiteindelijk weer licht te maken. Toveren is een kinderlijke beschouwing over eenzaamheid en een ode aan de fantasie.”

Kun je ons iets meer vertellen over die prachtige video?
“Deze vraag hebben we voorgelegd aan Sophia de Geus (a.k.a. Tiny Sob Productions, red). Zij zegt: “Figgie en ik kennen elkaar uit Utrecht en de muziekwereld. Ze zagen mijn videowerk voor 45ACIDBABIES en dat vonden ze tof, dus toen kreeg ik de vraag of ik een clip voor ze wilde maken. Ik ben Figgie-fan, dus: natuurlijk. Bij het nummer zag ik Ponyo voor me. Een miyazaki-film. Verder heeft Pim me geholpen met de verhaallijn. De clip is frame-by-frame gemaakt. Alles getekend. Vierkante ogen gekweekt maar blij met het resultaat!”

Wat zijn de plannen voor de komende tijd rondom de release?
Paul: “Onze plannen rondom de release zijn om te genieten van de shows in de tour en het album dat uitkomt. Vooral om eindelijk het harde werk wat we erin hebben gestopt erkend te zien worden. Verder zijn we er erg trots op dat we we samen mogen spelen met Steve French, Vic Willems en Le Motat en Honingbeer in ons voorprogramma. Ook zijn we bezig met iets heel vets: vegetarische kibbeling! Die we bij de shows live zullen verkopen, maar daar wordt op het moment nog hard aan gesleuteld door Pauls vader.”

“Daarnaast zou het natuurlijk leuk zijn om eindelijk wat platen te verkopen om deze investering terug te krijgen, want we zijn broke as fuck!”

🦖🦖🦖🦖🦖 #diy #jeleeftmaar1keer.”

19 oktober – Ekko, Utrecht (release-show), 25 oktober – Simplon, Groningen, 27 oktober – Merleyn, Nijmegen, 01 november – Cinetol, Amsterdam & 08 november – V11, Rotterdam.