New Music

Trek de gordijnen dicht, zet je duikbril op en schenk een cocktail in, want met Monster Rally is het nog volop zomer


5 oktober 2019

Er zijn van die artiesten op wie je altijd kunt rekenen. Je weet wat je van ze kunt verwachten en ze zullen je zelden van je sokken blazen met muzikale U-turns, maar je kunt er van op aan dat ze steeds weer kwaliteit leveren.

Ted Feighan, alias Monster Rally, is zo iemand. Naast zijn werk als grafisch vormgever brengt hij al jaren met enige regelmaat zomerse platen uit die het voor elkaar krijgen zowel supermodern als ontzettend antiek te klinken. Zijn albums staan vol met korte, meestal instrumentale tracks, vol samples die werkelijk overal vandaan komen. Vintage tropicalia en exotica worden gecombineerd met jazz- en hiphopbeats en het resultaat zou je kunnen omschrijven als vaporwave die niet vóóruit – maar juist terugblikt, naar een fictief verleden ergens op een Hawaiiaanse ansichtkaart uit de jaren veertig.

Tongue-in-cheek zolderkamerprojectjes
Daarmee doen we de beste man echter enorm tekort, want de flinke trits platen die hij reeds uitbracht zijn veel meer dan tongue-in-cheek zolderkamerprojectjes die de draak steken met het kapitalisme. Feighan is een bonafide liefhebber en steekt ontzettend veel liefde en aandacht in zijn werk. Dat blijkt ook uit het schitterende artwork dat we steeds weer terugvinden op Monster Rally-releases. Hij werkt veelal met collages, die hij zelf met de hand knipt en plakt, en je ziet direct dat de LA-native naast muzikaal talent ook een feilloos oog voor grafische uitingen heeft. De hoezen van de vele albums en singles zijn werkelijk kunststukjes en zouden ook prima op zichzelf kunnen staan.

Op zijn nieuwste muzikale kindje vinden we weinig verrassende of diepgaande elementen, maar de knip-en-plak-tropicalia van Feighan draait ook niet om complexe songstructuren of het vertellen van grote verhalen. Het zijn soundtracks voor een warme zomermiddag in de tuin, gestrekt op een ligstoel met een drankje in de hand. En in die niche kunnen maar weinig artiesten tippen aan Monster Rally, de vroegere Ducktails-platen komen enigszins in de buurt. Dus ook nu de dagen korter worden en de regen weer met bakken uit de hemel komt, is er een simpele remedie tegen de beginnende najaarsblues: Adventures On The Floating Island.