New Music

Met Long Goodbye blijft Lion’s Den zich ontwikkelen tussen folk en elektronica


7 oktober 2019

Met de EP Vaporize maakten we in 2016 kennis met de Amsterdamse band Lion’s Den. Het eerste wapenfeit rond voorman Matthieu Huijser was vooral melancholieke folk.​ Maar Naoko, de EP die vorig jaar uitkam, zette een flinke koerswijziging in, waarover we eerder schreven. Inmiddels is de band twee divers gekleurde singles verder, waarmee de sound rijker is geworden.

Na de lo-fi van Naoko, keerde Lion’s Den met de single In Motion (Pretty Girls) weer terug naar de folky sound waar de band in 2016 mee begon. De track klinkt namelijk kraakhelder en bestaat voornamelijk uit een akoestische gitaar en blaasinstrumenten, maar nog belangrijker: het bevat vooral een prachtige melodie. Hoewel In Motion (Pretty Girls) vrij klein van opzet blijft, doet het geluid van Lion’s Den hier denken aan dat van de Amerikaanse collega’s van Whitney.

Klinisch elektronisch nummer
Maar Huijser en co. blijken geen gebaande paden te bewandelen. De Amsterdammers weten met de laatste single Long Goodbye opnieuw te verrassen. Het nummer opent met een drumcomputer, die al snel wordt aangevuld met een dominant baslijntje en Huijsers stem. Vervolgens voegen ook synthesizers zich tot het geheel, waardoor een vrij klinisch elektronisch nummer in opbouw ontstaat.

Maar dan laat de saxofoon van zich spreken en wordt de klinische sound geleidelijk warmer, door de subtiele toevoeging van gitaren en blaasintrumenten. De bas blijft bijna constant domineren: alleen als het nummer naar een climax toewerkt, houdt deze zich afzijdig, om vervolgens weer terug te keren naar het thema.

Hoewel deze band mogelijk nog niet op ieders radar zal staan, is het prachtige Long Goodbye een heel goede reden om dat snel te veranderen. De heren krijgen momenteel tijdens Popronde de kans om hun snelle ontwikkeling aan Nederland voor te stellen. Gek genoeg heeft de band pas twee Popronde-shows staan, waarvan de eerstvolgende op 10 oktober in De Nijverheid in Utrecht is.