New Music

In première: een droom vol contrasten en audiovisueel escapisme op de nieuwe single Red & Blue van Lion’s Den


1 maart 2018

Na in 2016 kennis te hebben gemaakt met de folky EP Vaporize, blijkt Lion’s Den een flinke koerswijziging in te hebben gezet. We hebben het over de band van Matthieu Huijser, die zijn project een ‘afvoerputje van zijn zieke geest’ noemt. Misschien wind het je op of stoot het je af, maar wat er ook gebeurt: check zijn schitterende, nieuwe single Red & Blue.

Niet alleen mogen we de single als eerste met de wereld delen, we hebben de eer om de allereerste video van Lion’s Den aan jullie te laten zien! Het is een trippy, fuzzy en analoog pareltje geworden, dat is geschoten door Danny Griffioen. Het begint met in and out of tune pitchende synthesizers die een macaber gevoel geven plus van links-naar-rechts glijdende basloopjes. Matthieu zijn melancholische zang valt in, de gitaren slepen hun akkoordjes binnen en er wordt hier en daar nog een laatje synthesizers opengetrokken.

Single-trilogie
Eerder kwam de single Naoko uit, die in allerlei Spotify-lijstjes werd geslingerd en ineens meer dan 25.000 keer gestreamd werd. Red & Blue is het tweede deel van een heuse single-trilogie die in EP uit zal monden. De songs hebben tot nu toe een sterk en hartverscheurend Suuns– en Amen Dunes-gevoel, maar ook liefhebbers van Devendra Benhart zullen zich nog steeds erg thuis voelen in de muziek van Lion’s Den.

Het is zoals gezegd wel even wat anders dan we misschien gewend zijn van de band, maar we moeten zeggen: deze richting bevalt ons meer dan uitstekend. Om wat meer over de single en de plannen van Matthieu te horen, stelden we hem een paar vragen om daar meer over te horen.

Hé Matthieu! Met wie is deze nieuwe single tot stand gekomen?
“De video is gemaakt door Danny Griffioen, die eerder clips heeft gemaakt voor Teddy’s Hit en Moon Tapes. Samen met Martin van der Heide en Pelle Bast achter de knoppen en snaren, zijn de productie en de opnames gedaan door Casper van der Lans van MRF Recordings. Dit is de tweede van de drie singles die uiteindelijk de EP Naoko zullen vormen.”

Wat is het verhaal achter Red & Blue?
“Een droom die zo goed en fijn is dat je eigenlijk niet wakker wilt worden, maar uiteindelijk toch de realiteit onder ogen moet zien. De dromerige synths en botte drumbeat duiden dit contrast aan. Red & Blue vormt samen met Naoko, en de nog uit te moeten komen single Silver Grill, een geheel van liedjes die op de akoestische gitaar zijn geschreven. Uiteindelijk zijn ze gevormd door eighties drumcomputers, synths en de productie van Casper.”

Hoe kwam de video tot stand?
“Ik ben al lang bevriend met Danny en wij hadden altijd al de wens om een keer een clip te gaan maken. Toen Danny het nummer hoorde, zag hij meteen beelden voor zich en zijn we aan de slag gegaan. De blurry VHS-beelden sluiten perfect aan bij de vage droom die wij voor ogen hadden.”

Wat zijn de plannen voor het komende jaar?
“Veel spelen met de band, eind april de nieuwe single Silver Grill uitbrengen en hopelijk na de zomer de Popronde! In de zomer gaan we weer een nieuwe EP opnemen om die uiteindelijk in het najaar van 2018 uit te brengen.”