New Music

In première: verlangen naar betere tijden met Shivers van Summer With Monica


2 februari 2021

In tien jaar The Daily Indie hebben we Julien Staartjes vaker voorbij zien komen op ons platform. Het bandlid van The Vagary is ondertussen ook nog eens solo aan de slag gegaan met Summer With Monica en dat doet hij met liedjes waar de melancholie op een heerlijke manier van langs de randjes druipt.

Vandaag gaat bij ons zijn nieuwe nummer Shivers in première. Een liedje over het zijn van meerdere mensen in één leven en een liedje met gitaarplukkerij die aan een lome Real Estate doet denken. Aan dat glorieuze indie-tijdperk met bands als Smith Westerns en Beach Fossils. Toen over alles een lichte waas leek te liggen. De Amsterdamse muzikant maakt met Summer With Monica liedjes om zachtjes bij weg te dromen terwijl je afzakt door Europa en de kleuren in het landschap steeds feller ziet worden. Scherp gehouden door grootse solo’s en glinsterende achtergrondzang van Rosa Ronsdorf, die je mogelijk wel kent van Spill Gold.

Inspiratie halend uit Ingmar Bergman en Virginia Woolf, is Summer With Monica een goed ingelezen project voor de kunstminnende muziekliefhebbers onder ons. Wij vroeger Staartjes naar het reilen en zeilen van zijn project en wat er allemaal schuilgaat achter het nieuwe nummer Shivers.

Voor onze lezers die nog niet alle ins en outs kennen over Summer With Monica: kun je ons wat meer vertellen over dit project?
“Ik schrijf hoopvolle liedjes over de grote zware hamer waar je tegenaan loopt aan het einde van je jeugd en de moeilijke jaren die daarop volgen. Summer With Monica is de naam van een Ingmar Bergman-film uit 1953: twee jonge verliefden brengen samen een vakantie door op een idyllisch eiland. Ze leven in een bubbel. Als ze weer thuis in de grote stad zijn, blijkt het meisje zwanger en spat hun onbezorgde leventje uit elkaar.”

“De nummers zijn opgenomen in het tuinhuisje van Bram Kniest. Bram ken ik via mijn band The Vagary, we speelden vaak samen met Go Back To The Zoo en St.Tropez. Ik wist dat hij net een studio in zijn tuin had gebouwd en dat leek mij de perfecte setting voor mijn intieme sound. We pasten er met z’n tweeën precies in en zo hebben we ’s nachts tijdens een snoeihete zomer de zang en de akoestische gitaren opgenomen.”

“Later zijn we met Robin Berlijn (The Fatal Flowers, red.) en Rosa Ronsdorf (Spill Gold, red.) de studio ingedoken. Rosa en ik hadden vroeger samen de band Les Singes en Robin ken ik van een vakantie in Kroatië. Maar dat is weer een ander verhaal.”

Waar ben je op het moment allemaal mee bezig?
“Ik probeerde als Bob Dylan elke week zeven nummers te schrijven en er zes weg te gooien. Dat werkte niet. Dus nu ben ik zoetjesaan nummers aan het schrijven voor de volgende plaat. Ik heb nog wel even, aangezien de eerste nog niet uit is. Verder werk ik sinds kort voor een poëziestichting in de binnenstad, dat is heel leuk. En ik schrijf korte verhalen met mijn schrijfcollectief Het Moederschip.”

De nieuwe single Shivers gaat over verandering: wat betekent dit liedje voor jou?
“Virginia Woolf schreef ooit dat je tijdens je leven meerdere mensen bent. Je blijft in hetzelfde lichaam, maar wordt iemand anders. Daar geloof ik wel in. Shivers gaat over afscheid nemen van je oude ik en je nieuwe zelf verwelkomen. Het is tegelijk beangstigend en bevrijdend.”

Hoe zit het met die video: wat is het idee daarachter?
“De meeste parken in Amsterdam zijn uniform en netjes aangeharkt. Het Amstelpark is misschien wel het meest schizofrene park dat ik ooit heb gezien. Stukken bos, dan weer een bonte verzameling rododendrons en ineens sta je op de minigolfbaan. Verder zie je om de haverklap een ander raar sculptuur of kunstproject uit de grond schieten. Het leek mij het perfecte decor voor de zoektocht van een dwalende geest. Filmmaker Jeroen van der Poel en ik zijn er op de heetste dag van het jaar naartoe gegaan en kwamen er in de herfst, op de dag dat Joe Biden tot president werd verkozen, weer uit.”

Wat betreft 2021, hoe zou je het voor je en wat wil je dit jaar graag allemaal doen?
“Ik zou graag weer eens het land uit willen. Ik heb al een mooie treinreis uitgestippeld die mij via Berlijn naar Wenen brengt. Hopelijk kan ik vanuit daar afzakken naar Kroatië. Maar goed, we zien wel hoe het loopt. Ik hoop dat we dit jaar in ieder geval weer kunnen optreden.”