New Music

In première: POSTIE brengt eerste Nederlandse NFT-album uit én primeurt bij ons ‘Seizoen 2’


18 maart 2021

Vandaag verschijnt het album Hey, Jij Daar! van POSTIE op de streamingdiensten. Dit album is een compilatie van de nummers die hij de afgelopen tijd live met zijn loopstation speelde. Daarnaast heeft POSTIE zijn album als allereerste Nederlandse artiest aangeboden als NFT (non-fungible token). En dat werpt zijn vruchten af.

Hey, Jij Daar! bestaat uit veertien nummers die variëren van genre en onderwerp. Bijna alle nummers gaan over actuele onderwerpen zoals het nummer F*ck die hele klote politiek. Een poppunk-nummer over hoe POSTIE niet weet op wie hij moet gaan stemmen tijdens de verkiezingen. Het nummer M’n Mattie is een Wappie is een iets rustiger nummer over een vriend die een wappie blijkt te zijn én Famke Louise slide in m’n DM is een liefdesverklaring voor zijn droomvrouw Famke Louise. Het album is een creatieve verzameling actuele en grappige nummers. Tegelijkertijd betekent het verschijnen van deze veertien tracks op de streamingdiensten officieel het einde van Seizoen 1 voor POSTIE.

Nieuw seizoen
Zondag 21 maart begint een nieuw seizoen, maar wij hebben alvast de primeur. Het nieuwe seizoen betekent dat POSTIE elke zondag weer een nummer uitbrengt: “Muzikaal zal er niet veel veranderen want ik merk dat ik er steeds iets beter in word”, vertelt hij. Wel gaat hij dit seizoen meer samenwerken met andere artiesten en staan er volgens hem wat leuke artiesten op de planning. Zo vertelt hij binnenkort een nummer op te gaan nemen met Meis, het soloproject van Aysha de Groot. Wat hij wel aanpast, is het decor. Zo heeft hij nu een groot green screen zodat hij naar eigen zeggen de videoclips iets verder te brengen en leuker kan maken voor het publiek.

The Daily Indie heeft de primeur van POSTIE’s nieuwe nummer: JE ZOU NU MAAR EENS ACHTTIEN ZIJN. Dit nummer brengt hij zondag zelf ook uit en is de start van zijn nieuwe muzikale seizoen.

Contact
In contact blijven met zijn volgers is voor POSTIE het leukste. De loopstation leipo – zoals hij hem noemt- heeft een nieuwe manier van muziek maken en delen verzonnen. “Artiesten weten vaak niet wat ze op hun social media moeten posten om hun muziek te blijven promoten. Ik heb dat hele proces omgedraaid en neem het maken van online content als uitgangspunt. De muziek is vluchtiger, maar past daarmee bij de hang naar nieuwe content. Doordat ik zoveel content maak, is het ook makkelijker om fans bij het proces te betrekken. Ik laat mijn Instagram-volgers, die erg trouw en fanatiek zijn, veel inspraak hebben in stijlkeuzes en ideeën. Zo is de albumtitel Hey, Jij Daar!, bedacht door één van de volgers, en door de rest gekozen als leukste van de 31 opties. Ik houd van dat proces en het intensieve contact, ik lach me kapot met die mensen. Echt fantastisch’’, aldus POSTIE.

NFT
Het album Hey, Jij Daar! is het eerste Nederlandse album aangeboden als NFT (non-fungible token). Andere artiesten zoals Kings of Leon, Grimes en Aphex Twin gingen hem internationaal al voor in de hele NFT-hype. NFT is een digitaal eigendomscertificaat die wordt vastgelegd op een blockchain, wat onder meer het systeem onder cryptocurrency als Bitcoin en Ethereum is. Naast een betaalmiddel is het ook een kunstwerk, in dit geval de muziek van POSTIE. Uniek van deze techniek is dat de koper officieel eigenaarschap kan claimen en de artiest ook een percentage betaald krijgt als het werk doorverkocht wordt. Dit betekent niet dat de artiest het auteursrecht kwijtraakt over zijn muziek. POSTIE vergelijkt de techniek met een moderne versie van een gelimiteerde vinyl-oplage. Hij heeft inmiddels twee van de vijf NFT-albums verkocht.

Het plan om Hey, Jij Daar! als NFT uit te brengen was een vrij spontaan proces vertelt POSTIE: ‘’Toen Kings of Leon een NFT-album uitbracht, triggerde mij dit om er ook iets mee te doen. Toen heb ik onder de douche bedacht om het gewoon ook te doen.’’ Diezelfde zaterdagmiddag kwam het album nog als NFT uit. Volgens hem is het proces om je muziek als NFT aan te bieden vrij makkelijk, maar hij loopt wel tegen een probleem aan. Het systeem is vrij jong en hierdoor moeten gebruikers een zogenaamde gas fee betalen. Deze taks gaat niet naar de muzikant of derde partij, maar naar de computersystemen die alles draaiende te houden. De gas fee is nu nog erg hoog omdat de systemen overbelast zijn, wat wel iets zegt over de populariteit en waar hard aan gewerkt wordt door de ontwikkelaars. Zo betaal je voor POSTIE’s album meer voor de gas fee dan het album zelf. Toch denkt hij dat er potentie zit in NFT en dat het in de toekomst mogelijk gebruikt kan worden voor kaartverkoop voor shows.

Interesse om Hey, Jij Daar! als NFT te kopen? Check het hier!