New Music

TDI Radar: even ergens anders met de intrigerende muziek van The Ninth Wave


17 maart 2021

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag is het de beurt aan The Ninth Wave. Een indiepop-band uit Glasgow, die hopelijk dit jaar nog in Nederland te bewonderen is.

Wie of wat is The Ninth Wave?
De stijl van de band kun je het best beschrijven als mysterieus en intrigerend. De invloed van new wave, pop-goth en een vleugje synthesizer ondersteunen de zang die afwisselend mannelijk, vrouwelijk en soms gezamenlijk is. De band heeft twee vocalisten, Haydn Park-Patterson en Amilia Kidd. Per nummer verschilt de stijl van de zang. Zo zingen de vocalisten enorm uitbundig op het nummer Human Behavior, terwijl Kidd weer ingetogener zingt op Unspoken. De rest van de band bestaat uit drummer Calum Stewart en Kyalo Searle-Nbullu op keyboard/synthesizer.

De band bracht in 2019 zijn debuutalbum Infancy uit. Dit album, dat in twee delen uitgebracht werd door de band, bevat verschillende stijlen. Rustige en mysterieuze nummers worden afgewisseld door snellere nummers met meer gitaarspel. In 2020 volgde het EP Happy Days! Hierop staan iets kalmere en emotionelere nummers. The Ninth Wave zou in mei 2021 voor het eerst in Nederland te zien zijn. De band staat geboekt voor London Calling in Paradiso dat op 21 en 22 mei zou moeten plaatsvinden.

Het meest recente werk van The Ninth Wave is het nummer Everything Will Be Fine dat in december 2020 uitkwam. Opmerkelijk is dat de band twee versies van dit nummer heeft uitgebracht. De tweede versie is drie keer langer en bevat bijna geen vocalen. De langere versie is de Driving Version, dat zoals de naam als suggereert, bedoeld is om tijdens het rijden naar te luisteren.

Fun Fact
De band heeft in 2020 een week, met Faris Badwan van The Horrors als producer, in de Black Bay Studio gewerkt aan hun EP Happy Days! Deze studio ligt op een afgelegen plek op een eiland voor de Schotse kust.

Voor fans van
Joy Divsion en The Twilight Sad.

Voor in je playlist
Het nummer van deze band dat echt je playlist in moet is: This Broken Design. Dit nummer vat The Ninth Wave perfect samen: synthesizers, gitaar uitbundige vocalen en een lekker catchy drumritme.

Steuntje in de rug
Op de site van de band kun je hun muziek en merchandise zoals: mondkapjes, posters en t-shirts kopen.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner-Magazine-25-660x246.png