New Music

De verse vruchten uit de tuin van paradijsvogel Chad VanGaalen


16 maart 2021

Paradijsvogels, de muziekwereld zit er vol mee. Niet voor niets hebben we op dit medium daar sinds kort een nieuwe rubriek aan gewijd. Het is dat het Canadese Calgary niet bij de deur is, anders had ook Chad VanGaalen met zekerheid in dat rijtje gepast. De kunstenaar annex muzikant is een ware doe-het-zelver. Nu is hij weer terug met een nagelnieuwe plaat: World’s Most Stressed Out Gardener.

Misschien begint het in deze tijden een terugkerend verhaal te worden, maar toch: ook VanGaalen trok zich terug in zijn eigen parallelle universum. Daar begon hij te creëren en te tuinieren. Dat proces leidde tot het loslaten van zijn eigen perfectionistische aard, maar tegelijkertijd tot het soort deuntjes waar hij patent op lijkt te hebben. Hij zag het als een ode aan de eenvoud. Al zou je dat niet zeggen als je het door hemzelf getekende Samurai Sword ziet, een video waarin hij als prijsvraag een hele zwik verborgen items als paaseieren stopte. Rijk aan fantasie, rijk aan klanken, zo is zijn stijl. Niet voor niets is zijn werk zeer geschikt voor liefhebbers van bands als Yeasayer en MGMT.

Eigen stijl

Ook de nieuwe single is een toonbeeld van zijn eigenzinnige stijl. Nightwaves gaat over de eindeloze nieuwsfeed die we voor onze kiezen krijgen, een soort nachtmerrie waarin je maar die digitale wereld blijft checken in plaats van in het hier en nu te zijn. Het thema moge duidelijk zijn. VanGaalen hobbelt via maniakale troost naar een stuk vergetelheid. Naar eigen zeggen zoekt hij zen op precies de verkeerde plekken. Een worsteling, maar wel een fraai klinkende. ‘Turn up the radio, I think we’re dead”, zingt hij op Nothing is Strange. Krankzinnig, vragend, zoekend, dat is de oogst van deze zoekende tuinier. Met de bijzondere kijk op zaken van een paradijsvogel.