New Music

Dansend een nieuw hoofdstuk beginnen met Be Sweet van Japanese Breakfast


15 maart 2021

Japanese Breakfast is de laatste jaren alleen maar aan het schrijven en schrijven. In de tijd tussen haar eerste twee platen en het aankomende werk Jubilee, dat verschijnt in juni 2021, komt de Koreaans-Amerikaanse Michelle Zauner in The New Yorker terecht met een essay over rouw en het omarmen van haar Koreaanse identiteit. Haar memoires Crying In H Mart gaan hierop in en verschijnen een paar weken voor Jubilee.

Kun je deze twee werken als tandem zien? Niet echt. Ze lijken meer te dienen als een persoonlijke overgang. Waar Crying In H Mart het hoofdstuk over de rouw om het verlies van haar moeder afsluit (voor zover dat mogelijk is), luidt Jubilee een ontzettend optimistisch hoofdstuk in. Het roer is omgegaan voor Japanese Breakfast. Haar eerste twee platen, Psychopomp (2016) en Soft Sounds From Another Planet (2017), waren lofi, melancholisch en dromerig. Tegen de tijd van Jubilee is Zauner duidelijk klaar met in de put zitten door haar rouw en mentale problemen die haar teisterden en nog steeds lastigvallen. De weg naar liefde en geluk is ingeslagen. En hup, daar gaan de registers open met Be Sweet.

Dansbaar optimisme
De track heeft een glimlach, wat een heel verschil is met haar eerdere werk. Het experimentele is weggehaald voor funky synthpop. Het is dansbaar optimistisch zelfs: ‘Be sweet to me, baby, I wanna believe in you, I wanna believe in somеthing’. Dit is Zauners manier om te zeggen: ik ben klaar met in de put zitten en ik wil mijzelf bevrijden van kwade gedachtes door mezelf muzikaal te pushen. Laten we dansend en liefdevol een weg uit deze zooi vinden. Met deze single voorop moet Jubilee voor Japanese Breakfast als een ontketening voelen. Be Sweet geeft dat shotje energie dat zoveel mensen in deze waardeloze tijd nodig hebben. Benieuwd hoeveel meer optimisme en levenslust we op de plaat kunnen verwachten.

Jubilee, de derde plaat van Japanese Breakfast, verschijnt op 4 juni 2021 op Dead Oceans. het huis van zoveel melancholisch klinkende acts zoals Phoebe Bridgers en Slowdive Michelle Zauner’s memoires Crying In H Mart worden uitgegeven op 20 april 2021 door Knopf Publishing Group.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner-Magazine-25-660x246.png