New Music

In première: nieuwsgierigheid en perfectionisme als leidraad op Meis haar nieuwe single Veel


7 september 2020

Presteren in de muziekindustrie kan behoorlijk veel druk geven, vooral als je al twee familieleden hebt die hun naam al bij het grote publiek hebben gevestigd. Aysha de Groot, oftewel Meis, doet het iets rustiger aan en kiest ervoor om haar eigen pad te bewandelen.

De clip van haar derde single Veel gaat vandaag bij ons in première, een nummer dat aan de oppervlakte eigenlijk vooral over nors kijkende mannen gaat. Niet voordat we De Groot een aantal vragen stelden over haar nieuwe liedje en videoclip.

Je zegt dat dit nummer over de mannen in jouw leven gaat, maar ook over nieuwsgierigheid. Hoe steekt die combinatie in elkaar?
“Ik merk dat ik het lastig vind om uit te leggen waar een liedje over gaat, zonder teveel weg te geven. Op die manier blijft het dusdanig invulbaar voor jou als luisteraar, zodat je het gevoel kunt hebben dat het ook over jou gaat en je jezelf erin kunt herkennen. Maar goed, alles wat ik maak is autobiografisch. Wat mij opviel bij mijn huidige vriend, mijn ex-vriendjes, mijn vader, mijn opa — al die mannen in mijn leven – was dat ze allemaal zo’n resting bitch face hebben. Dan vraag ik mij af wat er allemaal in zo’n hoofd gebeurt en word ik dusdanig nieuwsgierig dat ik daaraan wil gaan trekken.”

“De clip, geregisseerd door Mcklin, is dan weer opzettelijk direct. Dat maakte het ook gelijk nogal eng, want ik moest de hele tijd recht in een camera kijken. Het idee erachter is dat mensen het gevoel krijgen dat ik het echt tegen hen heb. Eigenlijk het ongemakkelijke opzoeken. Stel, je zou mijn hoofd op een groot scherm op je af zien komen terwijl het: ‘wat kijk je nors’ zegt, dan wordt dat wel aardig confronterend.”

Er zijn wel gelijkenissen tussen jouw muziek en Luwten. Is dat iemand die je bewondert?
“Enorm. Los van de liedjes die ik erg mooi en goed vind, merk ik dat ik de esthetiek eromheen ook sterk vind. Vooral die choreografieclip voor Control waar ze laatst mee kwam. Ik vind het tof als artiesten niet alleen maar leuk met een bandje spelen, maar eveneens de hele entourage eromheen vormgeven. Je wordt een soort van alter ego van jezelf, omdat het een manier wordt om jezelf mee te uiten. Dat vind ik echt mooi en inspirerend.”

Inmiddels is het geen geheim meer dat in Eefje de Visser haar band speelt. Wat heb je tot nu toe van haar opgestoken?
“Hetzelfde als met Luwten. Ik leer nog steeds van haar. Waar ik mij bij haar steeds weer over verwonder, is dat ze altijd bezig is om het beste uit een project te halen. Op het moment dat jij bijvoorbeeld na een soundcheck denkt: ‘We gaan nu alleen focussen op het spelen en even rustig eten’, is zij alweer aan het overleggen met de lichtman, omdat er iets met een bepaald doek moet gebeuren. Doordat ze geen genoegen neemt met minder, wordt het precies wat ze voor ogen heeft. Ik merk dat ik, omdat ik mij nog jong en onervaren voel, nog weleens over mij heen laat lopen. Van Eefje leer ik juist dat wanneer je een beeld voor ogen hebt, je daar gewoon voor moet gaan zonder concessies te doen. Dan krijg je wat je wil.”

Het is ook niet lang geleden dat je op het Conservatorium afstudeerde. Hoe kijk je op die jaren terug?
“Aan de ene kant ging het snel. Ik ben inderdaad pas net afgestudeerd en speel nu al bij een artiest die ik bewonder, waardoor je gelijk op allerlei toffe plekken speelt, los van de coronacrisis. Ik ben nu ook wat gas aan het geven op mijn eigen project. In België worden alledrie mijn singels nu regelmatig op de radio gedraaid, heel cool. Aan de andere kant zit ik ook vaak in mijn hoofd met het feit dat ik al 27 ben, terwijl je ook meiden als Billie Eilish hebt die nog maar achttien zijn. Dan denk ik wel van: jeetje, wat doe ik er lang over, vooral ook omdat ik alles graag helemaal perfect wil hebben. Van dat soort dingen kun je onzeker worden. Ik sprak er laatst over met S10 en zij vertelde dat ze in één dag gewoon anderhalve track in elkaar knalt. Bij mij kost dat een maand.”

“Het is moeilijk om jezelf niet altijd met anderen te vergelijken. Ik weet wel dat je je bezig moet houden met je eigen ding, maar je zit in een sector waar iedereen ergens iets van vindt. Iedereen heeft een mening over wat je maakt. Ik vind het soms lastig om die persoonlijke band met mijn werk uit te kunnen zetten, want alle kritiek voelt als een aanval op jouw pasgeboren baby.”

Dus begin volgend jaar komt je EP uit. Wat zijn de vooruitzichten?
“Ja! Ik ben die hele EP single voor single aan het releasen en elke keer is het een ander stukje van mijn leven. Veel is redelijk intiem, maar de single die er in januari aankomt, is wel echt héél persoonlijk. Het feit dat mensen dan echt iets over je te weten komen, maakt het extra spannend. Om zoiets te maken is heerlijk, totdat je het moet uitbrengen, dan is het niet meer alleen van jou maar van iedereen.”