New Music

In première: Witches van Pauwel, over bijna spirituele bossen die hem maken wie hij is


9 september 2020

Het nummer Witches is al eens eerder uitgebracht, maar dat ging allemaal offline en vandaag brengt Pauwel het goed en wel uit via zijn nieuwe label Unday Records. De Vlaamse artiest laat vandaag de videoclip van zijn nieuwste zielendruppel bij ons in première gaan.

Een roerend liedje vol sidderende vocalen en angstig rammelende gitaren, waarvoor liefhebbers van Sufjan Stevens, Vito en Elliott Smith zeker moeten blijven hangen. Want dit is muziek die door merg en been gaat, met dubbele lagen en een intensiviteit die je niet koud laat. Pauwel De Meyer komt dan ook van ver, eerder stopte hij zelfs met het maken van muziek wegens depressies en tegenslagen, maar hij pakte zijn gitaar weer op en liet alles gaan. Muziek is immers wat hij doet, wie hij is en waarin hij zich kan uiten.

Liedjes zonder filter, met het verhaal in de buik en het hart op de tong, alles rauw op de band. Witches kruipt in het gevoel en brouwt en borrelt tot het begint te schuimen. Pauwel werkt met deze en eerdere singles toe naar een EP die 16 oktober verschijnt. Maar eerst stellen we De Meyer nog een paar vragen over hoe het met hem gaat en over zijn nieuwe werk.

Je bent uit nogal een dal geklauterd om weer muziek te maken. Hoe gaat het nu met je?
“Klopt, momenteel gaat het best oké met mij. Begin deze zomer heb ik na een lange slepende ziekte afscheid moeten nemen van mijn moeder. Het is allemaal best heavy geweest… Nu, de herfst komt eraan: mijn favoriete seizoen…”

Werkt het zuiverend of helend om deze muziek nu uit te brengen?
“Het maken van de songs kan behoorlijk zwaar zijn. Ik wil er echt in zitten en als je over een donkere periode schrijft moet ik dat ook allemaal herbeleven. Het uitbrengen werkt inderdaad wel helend, alsof ik de onderwerpen die ik aanhaal ineens een plaats kan geven.”

Waar ben je op het moment allemaal mee bezig? Is iets waar je op het moment helemaal into bent?
“Het wordt best druk muzikaal, momenteel ligt de focus toch vooral daar. Daarnaast spendeer ik zoveel tijd als mogelijk met mijn honden Volta en Paca in de bossen. Ik ben altijd wel into iets, maar door de gebeurtenissen van de laatste maanden, corona en de vele verontwaardigingen ben ik nu into niets: de kunst van helemaal nietsdoen, voor je uit staren en kopke leeg: zalig! Ik heb mij de laatste weken terug wat verdiept in chaosmagie en lees ‘an essay on magic‘ van Ramsey Dukes.”

Langzaamaan worden de singles iets lichter van toon en gevoel. Kun je ons meer vertellen over de single Witches en waar deze voor jou over gaat? 
“Ik ben opgegroeid tussen de Wase bossen. Boomhutten bouwen, vlotten bouwen, overnachten tussen de varens. Die bossen zijn erg belangrijk, bijna spiritueel, voor mij geworden. We zijn daar geworden wie we zijn.”

Hoe is de videoclip bij de single tot stand gekomen?
“Pieter-Jan Decraene heeft deze onlangs op relatief korte tijd geschoten. Het is zijn proefstuk maar hij voelde mij perfect aan. Er mocht wat naïviteit in zitten, kinderlijke verwondering die ik iedereen toewens.”

Het is een vreemd jaar om muziek uit te brengen: hoe zien de plannen eruit voor de rest van het jaar?
“September is muzikaal behoorlijk druk en in november stellen we onze EP voor in De Casino in Sint-Niklaas. We hopen op veel last-minute toevoegingen aan de agenda en gebruiken de vrijgekomen tijd voor het schrijven van nieuwe nummers. Binnenkort sluit ik mijzelf even op in een caravan in Aalst om ze af te werken…”