New Music

TDI Radar: Anna Erhard weet de Berlijnse vrijheid door haar liedjes te laten waaien


9 september 2020

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag hebben we we Anna Erhard voor je, een in Berlijn wonende muzikante die graag vlucht en metamorfoserende liedjes. En dat kunnen we allemaal weleens gebruiken deze dagen.

Wie of wat is Anna Erhard?
Over Erhard haar nieuwe solo-carrière is nog niet veel te lezen op het web, maar met wat havo-Duits uit 2003 en Google Translate kwamen we erachter dat deze Zwitserse muzikante eerder in de band Serafyn speelde. Een folky indiepop en licht georkestreerde band die bestond uit een aantal bij elkaar geraapte straatmuzikanten, die vervolgens door heel Europa toerde en nog wat mooie succesjes boekte.

Maar zoals wel vaker gebeurt: soms moet je door, ligt je bestemming ergens anders. Zo verlaat Erhard de band en vertrekt ze naar Berlijn, waar ze liedjes schrijft over weggaan, vluchten en metamorfoses. Ze trekt zichzelf uit haar comfortzone en dat heeft haar muziek veel goed gedaan. In de Duitse hoofdstad wordt ze overspoeld met nieuwe mogelijkheden, laat ze nieuwe prikkels binnen en zet ze een volgende stap in haar leven. Met de producer Pola Roy is ze aan de slag gegaan, met kalme maar scherpe en bitterzoete maar tevreden liedjes als resultaat. Ze voelt zich vrij in Berlijn en dat gevoel waait door haar liedjes, die meer uptempo zijn en met vlagen bumpen en grooven.

Voor fans van:
Aldous Harding, Julia Jacklin en Cate le Bon.

Fun fact:
Voor haar oude band schreef Erhard het liedje The Netherlands, een schitterend liedje waarin ze zich afvraagt of haar geliefde ondanks alles nog met haar naar Nederland zou lopen.

Would you still walk with me
If I had a thousand crimes
In my pocket down where the answers lies
To indicate goodbye
Would you then raise your hand
Would you still walk with me
From here to the Netherlands

Voor in je playlist:
De vier liedjes die Erhard met de wereld heeft gedeeld zijn hier te beluisteren, maar naast Short Cut hierboven, raden we je zeker het liedje Cut It Out aan. Als een schoenlepel in het kleine oeuvre. Al is Thinking of an End ook erg mooi, met een kleine glimp van Big Thief op de audio-golven.

Steuntje in de rug:
Koop voor een eurootje zo’n speels liedje van Erhard op haar Bandcamp als je de muzikante wilt steunen. Elke euro is er weer eentje!