New Music

In première: laat je meenemen door een verdreven ziel op Grieved, de nieuwe Dripping Trees


11 mei 2020

Waar Mexican Surf er een tijdje geleden mee ophield, gingen een aantal bandleden door onder een andere naam: Dripping Trees. Eerder dit jaar verscheen al de single Pulpa en nu komt er op 15 mei met Grieved een vervolg. Hoewel de officiële release dus vrijdag pas is, mogen wij hem vandaag al vervroegd in première laten gaan.

Dripping Trees bestaat uit gitarist en zanger Koen Ruijs, drummer Stijn Luijk, gitarist Stef van der Wielen en bassist Stef Leijten. De groep uit het Brabantse Oss wist met debuutsingle Pulpa al een bijzonder fijne fuzzy postpunk-sound neer te zetten, iets waar ze op Grieved ongestoord mee doorgaan. Geïnspireerd door onder meer Nick Cave & The Bad Seeds en Iceage sleurt de band je mee de donkere nacht in. Iets wat gezien de kwaliteit van de eerste twee singles overigens helemaal geen straf hoeft te zijn.

Lyrics, duinen en een kapotgeslagen wereldbol
Grieved lijkt qua gevoel een stuk donkerder dan zijn voorganger. De agressie van Pulpa valt hier niet zo snel te bespeuren, integendeel juist, het nummer begint ingetogen en bouwt langzaam op richting een climax, terwijl je als luisteraar bekropen wordt door een groeiend gevoel van verontrusting. De track vertelt het verhaal van een verdreven ziel, die compleet vervreemd is geraakt van alles wat ooit warm en vertrouwd leek. Zelf zegt de band hierover: “Verandering kan je soms overvallen als een tapijt dat onder je voeten vandaan getrokken wordt. De eerste keer dat dit je overkomt symboliseert het meteen een overgave aan constante verandering.”

Het bijna griezelige sfeertje dat het nummer creëert komt pas echt goed over als je de video kijkt. Je kijkt naar een tafeltje met een wereldbol, gestationeerd in een zandduin. Terwijl tijdens de coupletten en refreinen alleen de tekst langskomt, verandert het beeld in een psychedelische breakdown tijdens de instrumentale stukken. Om alles nog iets vager te maken, komt er gedurende de laatste minuut ook nog een in het zwart gehulde man met een grote stok op je af. De band vertelt daarover: “We hadden het idee om een lyric-video te maken in dezelfde setting waarin we ook onze persfoto hadden gemaakt, de teksten beginnen namelijk een steeds prominentere rol te spelen binnen onze band. Het nummer zelf gaat dus over die verloren ziel en over overgave aan plotse verandering. Het resultaat is de wereld die door de man in de clip meedogenloos wordt vernietigd.”

Grieved verschijnt op 15 mei op jouw favoriete streamingdienst, maar hieronder kun je hem zelf alvast checken!