New Music

In première: energie-zuigende relaties in nieuwe single Stumbleweed van Deutsche Ashram


10 december 2019

Goed nieuws voor liefhebbers van de ijskoude en shoegazey industrie-dancepunk van Deutsche Ashram. Op 24 januari in het nieuwe jaar komt de band terug met zijn tweede album Whisper Om en vandaag verschijnt de nieuwe single Stumbleweed, inclusief een huiveringwekkende en hartverzakkende video.

Ajay Saggar en Merinde Verbeek zijn als duo sinds 2015 actief en hebben na het uitbrengen van debuutalbum Deeper & Deeper een nieuwe duik genomen in hun creativiteit en sleutelden in de Saggar’s Soundation Studio aan een nieuwe plaat. Met het eerste album speelde de band al als support van Dinosaur Jr. en op Le Guess Who?: het nieuwe avontuur belooft nog veel meer goeds voor de band.

De opvolger wordt eind januari uitgebracht via de band zijn eigen label en laat een neopop-geluid horen dat als een sonische zoektocht klinkt in een verlaten fabriek in een kernrampgebied. Enerzijds een illegale rave met flinke clubbeats, anderzijds narcotische gitaren van Saggar met daarboven de verdovende zang van Verbeek. Daar wordt nog een acid-horrorclip bijgeleverd waar Floris Bates in schittert en een soort out-of-body-experience heeft. Vrij trippy allemaal, ja. Voordat we overgaan naar het nieuwe werk, besloten wij de band ons daar wat meer over te laten vertellen.

Deutsche Ashram is terug! Wat hebben jullie allemaal gedaan in de tussentijd?
“Ajay is erg druk geweest met King Champion Sounds, uitbrengen van platen, singles, touren en Merinde is onder meer met de band mee op tour gegaan. Daarnaast heeft Ajay nog een album uitgebracht met het kortlopende project The Common Cold. Hierna was het weer eens tijd om muziek te maken met Deutsche Ashram. We zijn ongeveer anderhalf jaar met het album bezig geweest en we zijn klaar om veel shows te gaan spelen.”

Kun je ons wat meer vertellen over wat de single voor jullie betekent?
“De single gaat over misbruik in een relatie, waarin het lijkt alsof iemand je graag wilt helpen maar ondertussen al je energie opzuigt voor zijn eigen gewin. Dat is eveneens wat de hoofdpersoon in de video probeert te doen met ons. Maar we laten hem niet winnen, wij zijn sterker dan dat. Alleen dan blijkt dat we net zo slecht als hij zijn, omdat we zijn spullen stelen.”

Hoe kwam deze video tot stand?
“Merinde dacht na over hoe we zo’n relatie in een interessant visueel verhaal konden gieten en toen kwamen we direct bij Floris Bates uit. We weten allemaal hoe goed hij eruitziet in zijn eigen video’s, en daarnaast moet iedereen zijn muziek horen. Merinde vroeg haar vrienden Sjoerd Niekamp om te dirigeren en Marlais Olijhrook om het script te doen. Samen met camera-vrouw Silvia Ulloa en editor Jordi Beukers hebben we de video gemaakt. Ajay wilde niet in de video spelen, maar hij moest wel, hij had geen keuze. We hebben hem erin geluisd, dat was echt geweldig en bij tijden ook behoorlijk grappig.”

Het is bijna 2020: wat zijn de plannen voor Deutsche Ashram?
“De wereld overnemen met onze muziek. We brengt ons album Whisper Om uit op 24 januari, op ons eigen Wormer Bros. Records. We brengen de plaat alleen uit op vinyl en we zullen hem wereldwijd distribueren. Dus van Europa naar Amerika, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland. Daarna gaan we tweeënhalve week op tour aan het einde van januari in Nederland, Verenigd Koninkrijk en in België openen we voor de Amerikaanse band GIANT DRAG. We willen vooral zoveel mogelijk spelen en in de tussentijd hopen dat we een boeker vinden, tot nu toe doen we alles nog zelf. De enige realistische manier om onze muziek te verspreiden, is door zoveel mogelijk shows te spelen en dat hopen we met name in 2020 te doen. En uiteraard weer nieuwe muziek maken voor een volgend album!”