New Music

In première: King Champion Sounds presenteert zware psychedelische soul met de single What Amanda Meant


5 november 2018

We beginnen de week met een knal, want we mogen de nieuwe track van King Champion Sounds in première laten gaan. What Amanda Meant is de titel van deze single, die op het nieuwe album For A Lark komt te staan. Die plaat verschijnt deze vrijdag via Excelsior, dezelfde dag dat de band op Le Guess Who? speelt en dat is gelijk de aftrap van een dikke Europese tour. Daarom besloten we voorman Ajay Saggar snel nog even te interviewen.

Op de single What Amanda Meant horen we de typerende en uitgerekte psychedelica die we zo graag van de band horen. Blazers, groovende percussie, wah-wah-gitaren en een moddervette bas die zich door een moeras vol sissende soulslangen beweegt. In de bijbehorende videoclip zien we een soort getekende Griekse epos waarin we een kort tijdsbestek van de mensheid te zien krijgen.

Onder de track op YouTube staat: ‘Heavy soul track with a dose of social awareness‘. Daar wilden we wel eens wat meer over weten, dus vroegen we Saggar naar de nieuwe track, de nieuwe plaat en waar hij allemaal mee bezig is.

Waar zijn jullie allemaal druk mee rond de albumrelease?
“Het album komt vrijdag 9 november uit en die dag begint onze Europese tour, startend op het schitterende Le Guess Who? in Utrecht. Nu zijn we dus vooral bezig met repeteren. We spelen zestien shows in zestien dagen, in Nederland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en België. De repetities gaan erg goed en ik kijk ontzettend uit naar de liveshows.”

Kun je ons iets vertellen over het nieuwe album?
“Het proces is vrijwel hetzelfde als de vorige drie albums. Ik schrijf de muziek en maak er demo’s van in mijn studio, die stuur ik door naar bassist Oli en drummer Mees. De schetsen stuur ik ook door naar zanger Jos, zodat hij kan gaan werken aan teksten voor de muziek. Wanneer ik denk dat we klaar zijn om het bij elkaar te brengen, gaan Oli, Mees en ik mijn studio in om de ritmesectie op te nemen. Daarna experimenteren en improviseren we nog een hoop met de nummers om te kijken wat er nog meer in zit. In de maanden daarna voeg ik nog andere instrumenten toe en haal ik de blazers- en strijksectie erbij. Als laatste doen we vaak de vocalen van Jos, die het meeste zingt. Al neemt Holly dit album een hoop zang en achtergrondzang voor haar rekening. Daarnaast hebben we vaak veel gastmuzikanten op onze albums. Vaak weet ik van tevoren al wie ik waarvoor wil vragen, wat de planning en uitwerking een stuk makkelijker maakt.”

Wat wilde je met dit album doen?
“Het gaat over waar ik en de groep mee bezig zijn, waar we in geloven en hoe we dat uiten in muziek en teksten, en ik hoop dan dat andere mensen voelen wat we over willen dragen. Het verhaal gaat over het overleven van het dagelijkse leven, hoe we verder proberen te komen in het leven en hoe we de muziek gebruiken als een manier om ons beter te voelen en mensen bij elkaar te brengen.”

Terugkijkend op het album: waar ben je het meest blij mee?
“Het hele proces van dit album kostte mij vele maanden van mijn leven om te maken. Het vergt een enorme hoeveelheid toewijding, planning, plezier en stress om het te maken. Je komt in contact met zoveel wonderbaarlijke mensen die onderdeel zijn van het proces en een deel willen zijn van onze visie. Ik ben onwijs dankbaar voor mijn bandleden die al bij mij zijn vanaf de allereerste dag en alle gastmuzikanten die mee hebben gedaan. Het was niet altijd makkelijk, maar wanneer je het eindresultaat hoort, realiseer je je dat er iets bijzonders uit is gekomen. Dan is al het harde werk en de stress het waard.”

Over de single die wij vandaag releasen: kun je ons iets vertellen over What Amanda Meant?
“Jos heeft de teksten geschreven, dus hij weet dat het best. Maar mijn interpretatie van de teksten is dat we allemaal gevoed worden door leugens van grote krachten en onze basisinstincten dagelijks op de proef worden gesteld om te blijven bestaan. Muzikaal staan we voor deze track in het krijt bij Curtis Mayfield. Ik ben een ontzettend fan van zijn werk en vooral dat met The Impressions. Ik hou van de manier dat zijn liedjes, als je ze heel erg nauw luistert, eigenlijk zeer spaced out en bijzonder dynamisch zijn. Ik probeerde dat ook in dit nummer te doen en het was ontzettend bevredigend om strijkers en blazers te gebruiken in dit nummer. Dit is deep soul!”

Kun je ons ook iets vertellen over het maken van de videoclip?
“Oli maakt onze clips en hij heeft een hele eigenzinnige stijl. Zijn filmbibliotheek is behoorlijk uitgebreid en hij heeft een goede neus voor het uitzoeken van de beste afbeeldingen bij onze liedjes. Ik ben er altijd erg dankbaar voor dat iemand in de band zoveel tijd steekt om dit te maken en bij Oli weet je altijd dat je iets tofs gaat krijgen. Hij maakt nooit iets voorspelbaars, maar iets geks waardoor je aandacht bij de clip en de muziek blijft. En met deze video heeft hij naar mijn mening weer iets briljants gemaakt.”

Het album is bijna uit en er komt een flinke tour aan: maar is er toch nog iets dat je graag met ons zou willen delen?
“Dit is het vierde album in vijf jaar tijd, dus er is niets mis met onze werkethiek, haha. Maar ik moet zeggen dat we met elk album steeds sterker zijn geworden en ik ben ontzettend trots op dit album. Ik heb veel zin in de shows en we hebben een grotere partij blazers bij ons op tour plus een keyboard-speelster, die ook meezingt en zij heeft echt ons geluid geopend. Ik denk dat onze liveshow behoorlijk speciaal is. We touren niet zoveel, dus ik zou willen voorstellen om naar onze energieke en dansbare show te komen!”

Vrijdag speelt King Champion Sounds tijdens Le Guess Who? in EKKO om 21:30 uur.