New Music

TDI Radar: Hotel Lux wil gewoon een beetje lol hebben, ook met serieuze zaken


11 december 2019

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een band die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan Hotel Lux. Van postpunk naar upbeat indie, deze jongens komen overal mee weg.

Wie is Hotel Lux?
Een singletje hier, een singletje daar. Deze vijf jonge Britten brengen al sinds 2017 zo’n twee singles per jaar uit. Allemaal steengoed, welteverstaan. Het einde van 2019 is ondertussen in zicht en deze gasten hebben nog steeds geen full length uitgebracht. Wellicht komt dat door het feit dat ze nog niet getekend zijn door een label en dus compleet onafhankelijk muziek maken. In een interview geven de jongens toe dat het eigenlijk geen bewuste keuze is geweest om een DIY-band te worden. Ze zijn ertoe gedwongen omdat niemand in de muziekscene iets met ze wilde doen. (HOE dan?) Maar nu ze het eenmaal onafhankelijk doen, zijn ze juist dankbaar voor die ontwikkeling. Ze hebben de vrijheid om te doen wat ze willen, kunnen zich omringen met producers die ook niet gelimiteerd zijn in hun creativiteit en ze hoeven zichzelf niet altijd serieus te nemen.

En van dat laatste maken ze tegenwoordig goed gebruik. Dat je een postpunk-band met serieuze, politieke lyrics bent, wil nog niet zeggen dat je geen lol kunt hebben! Waar Hotel Lux in het begin muzikaal erg zwaarmoedig bleef om aan te sluiten bij de songteksten, durft de band met latere releases te experimenteren met een wat meer upbeat geluid. Een style change als deze is er niet eentje die ik bands makkelijk vergeef, maar er zijn weinig bands die zo consistent zowel de donkere postpunk als de vrolijke indie af kunnen tasten. Ik kan ze alleen maar toejuichen!

Voor fans van:
Shame, Arctic Monkeys en Squid.

Fun Fact:
De jongens begonnen hun eerste dag van hun tour dit jaar goed door regelrecht op een BMW te crashen. De band was in slaap gevallen achter het stuur en moest het optreden van die avond cancellen. Wat kunnen we hieruit leren? Laat nooit je BMW onbeheerd langs de weg staan.

Voor je playlist:
De complete Britse cultuur afkraken? Dat kan, mits je door middel van een vrolijk riffje en onschuldige video’s doet alsof je het over luchtige dingen hebt. Deze tune is een goed voorbeeld van de kleine transformatie die Hotel Lux lijkt door te gaan. Hoewel ikzelf stiekem hoop dat ze de postpunk-kant weer op gaan, zou een full length vol dit soort nummers ook zeker niet verkeerd zijn.

Voor je agenda:
De band toert vanaf eind februari tot begin maart het Verenigd Koninkrijk rond. Check de tourdata hier!