New Music

In première: Lost is het zinderende en grenzeloze nieuwe liedje van Lars and the Magic Mountain


12 december 2019

Het zijn goede tijden voor paradijsvogel Lars Kroon en zijn magische bergen. Met Lars and the Magic Mountain speelt hij binnenkort op Noorderslag en vandaag komt zijn tweede single Lost uit, inclusief een schitterende videoclip, geschoten aan de rand van de woestijn.

Het is een nieuw project dat direct tot de verbeelding spreekt als je de blondgelokte muzikant onder een schitterende orchidee-paarse hemel ziet staan, met de maan die geruisloos over hem waakt. Met een gouden oorbel, een scherpgerande hoed en een ijzerpuntig overhemd aan zijn slanke lijf. De originele en tot in details uitgewerkte huisstijl van Lars and the Magic Mountain is om van te watertanden.

Zinderende liedjes
Dan hebben we het nog niets eens over de muziek gehad, want op zijn cv zien we al een support-tour met Thomas Azier staan en debuutsingle Come Running maakte ons direct nieuwsgierig naar meer. Vandaag komt de gloednieuwe video bij Lost uit, waarin we Kroon door een zinderend lusthof zien wandelen met opnieuw allerlei bonte kleuren die door eeuwenoude goden in het landschap zijn geschilderd. Je voelt de huiverende droogte, reptielen schieten weg in het zand en de onbuigzame zonnestralen gloren en schitteren. Inclusief het loomst ingespeelde gitaarloopje van 2019 op de achtergrond, is Nederland duidelijk een nieuwe act rijker om stevig in de gaten te houden.

Voor iedereen die direct dent: ‘ja, maar ik ken die gozer al ergens van.’ Hé, da’s niet gek: want Kroon draait alweer een tijdje mee in de bizz. Zo ken je hem mogelijk van onder meer St. Tropez en nu met zijn eigen project Lars and the Magic Mountain. Op zijn felgekleurde socials zagen we al een leger van ervaren muzikanten voorbijkomen die aan zijn debuutalbum mee hebben geholpen: het kan dan ook niet anders dat 2020 voor Kroon een gezegend jaar gaat worden.

Om je daar alvast voor klaar te stomen en je kennis te laten maken met Kroon, spraken we de muzikanten over het reilen en zeilen van zijn nieuwe band.

Voor de mensen die Lars & The Magic Mountain nog niet of nog niet zo goed kennen: Kun je ons iets over dit nieuwe project vertellen?
“Het begon met het idee dat ik een keer in mijn eentje een plaat wilde maken. Ik had best wel veel nummers liggen en ik kwam er tijdens het schrijven achter hoe die plaat zou moeten klinken: groots en meeslepend, allesomvattende muziek over liefde, God en de dood. Ik zou er alles in stoppen waar ik van houd: rock-‘n-roll, violen, gitaren, french horns en vooral veel psychedelische drones.”

“Aanvankelijk dacht ik in al mijn grootheidswaan dat ik dit wel alleen kon doen, dus heb ik twaalf nummers in mijn studio in Amsterdam opgenomen en ingespeeld. Dat was natuurlijk een vergissing. Als ik muziek wilde maken die boven mijzelf uitsteeg, moest ik ook mensen erbij betrekken die veel beter zijn dan ik. Toen heb ik allemaal mensen uitgenodigd in de studio om mee te doen. Onder meer Rens Ottink van Pauw en Temples, Peter Peskens van Jungle By Night en Jett Rebel, Robin Berlijn van Fatal Flowers, Bart van der Elst van Indian Askin, Teun Hieltjes van St. Tropez, Thijs Havens van The Vagary en JB Meijers, een gospelkoor en een strijkkwartet hebben toen hun magie toegevoegd. Vervolgens vroeg Thomas Azier of ik wat voorprogramma’s wilde doen en inmiddels komt morgen mijn tweede single Lost officieel uit en heb ik weer een hele nieuwe, vette band verzameld voor de liveshows!”

Je hebt een tijdje in Los Angeles gezeten, wat heb je daar allemaal uitgespookt?
“Ik kom heel graag in L.A. Er zijn daar veel goede vibes en vette bands. Ik heb daar dan ook vooral veel bands gekeken, nieuwe vrienden gemaakt, ben veel naar de woestijn gegaan en ik heb daar video’s voor Lars and the Magic Mountain gemaakt, samen met mijn vrouw Sanja Marušić .”

Wie spelen er eigenlijk allemaal in je liveband?
“Lana Kooper op bas, Thijs Elzinga als gitarist, Thijs Havens op toetsen, Annemarie van den Born op drums en violiste Annelies Jonkers. JB Meijers en andere gastmuzikanten doen soms ook mee, voor de show op 2 januari in Paradiso en 18 januari op Noorderslag heb ik nog een hele vette live-verrassing…!”

Waar gaat voor jou de nieuwe single Lost over?
“Voor mij gaat het over jezelf verliezen in zelfreflectie, hoogmoed en je laten hypnotiseren door een eindeloze stroom van klanken. Tegelijkertijd is het een beetje een vreemde eend in de bijt. De instrumentatie is vrij minimaal, maar er zit wel een soort gevoel in van oneindigheid. Ik houd van nummers die voelen alsof ze voor altijd door kunnen gaan. Lost heeft dat voor mij.”

De kleuren en de video zijn echt waanzinnig sick: wie heeft die video gemaakt?
“Thanks! Mijn vrouw Sanja Marušić heeft de video gemaakt, zij is echt de allerbeste! Check haar werk hier.”

Wat zijn de plannen voor 2020? 
“Ik heb echt ontzettend veel zin in 2020. We spelen op 2 januari in Paradiso tijdens de nieuwjaarsborrel van Indiestad en later die maand op Noorderslag. Beide shows worden denk ik erg bijzonder en vormen hopelijk een opmaat naar veel festivals. Het debuutalbum zal volgend jaar eveneens verschijnen.”