New Music

In première: Boring van Douwe Doorduin, een leuk weekendje weg was nog nooit zo saai


7 januari 2020

We kenden Douwe Doorduin al wat jaren als frontman van The Black Cult, maar nadat de Groninger de garagerockers vaarwel zei, hoorden we een tijdje niets van hem. Ondertussen smeedde hij zijn plannetjes om solo verder te gaan en dat hem dat verdomd goed afgaat, horen we op de eerste softpowerpop-single Boring.

Een heerlijk overzichtelijk nummer met een stoïcijnse drumbeat die de show steelt, lijzige zanglijnen en kwikzilveren gitaarlijnen. Het is het gevoel van een quarterlife crisis gevangen in klanken. “Boring gaat over het doen van iets waar je al lang geen zin meer in hebt, maar niet weet hoe je het moet veranderen”, vertelt Doorduin ons onder meer over zijn nieuwe single. Over zijn nieuwe project, de video en zijn plannen voor 2020 spraken we de muzikant.

Douwe, vertel: waar ben je de laatste tijd allemaal mee bezig geweest?
“Op muzikaal gebied niet gek veel de afgelopen twee jaar en ik moet eerlijk bekennen, daar baal ik best wel van. Ik heb in deze tijd op het hoogste amateurniveau gefietst. Een beetje Tour de France spelen, maar dan zonder de salarissen en de glamour. Op dit niveau sporten is heel intensief en je moet er erg veel voor laten, zonder dat je er per se dingen voor terugkrijgt. Ik kijk met trots terug op deze periode, maar man wat ben ik blij dat ik hiermee ben gestopt. Begin oktober ben ik weer begonnen met muziek maken en ben superblij dat ik nu voor het eerst kan laten horen wat ik in deze korte tijd heb gemaakt.”

Kun je ons iets vertellen over het ontstaan van je nieuwe project en waarom je solo bent gegaan?
“Omdat ik gewoon heel graag weer muziek wilde maken en echt toe was aan nieuwe uitdagingen. Soms heb je de tijd nodig om erachter te komen wat je wilt doen en dat is voor mij dus met muziek bezig zijn. Een popplaat maken leek mij geweldig en daar is Boring dus het eerste resultaat van. Stiekem ben ik alweer met van alles bezig. Ik ben namelijk ook aan de slag gegaan met een hardcorepunk-ding waar ik nog geen idee van heb hoe ik dat live uit moet voeren (lacht). Op Douwe’s Demodump kun je al mijn avonturen volgen.”

Je nieuwe single heet Boring: waar gaat dit liedje over voor jou?
“Eigenlijk hebben alle nummers op mijn aankomende EP hetzelfde thema en dat is niet echt weten wat je moet. Hier heb ik dus de afgelopen jaren mee geworsteld en dat gaf mij genoeg inspiratie. Ze hebben er een heel mooi woord voor verzonnen, namelijk de quarterlife crisis. Erg cliché natuurlijk, maar het werkt voor mij. Boring gaat over het doen van iets waar je al lang geen zin meer in hebt, maar niet weet hoe je het moet veranderen.”

Hebben jullie veel lol gehad met het schieten van de clip of was dat ook vrij boring?
“Met The Black Cult heb ik altijd het idee gehad dat een goed geproduceerde clip overbodig is. Dit idee heb ik dus nog steeds. Ik ben met mijn vriendin een weekendje weggeweest op de Veluwe. Heerlijk burgerlijk en misschien zelfs een beetje saai, maar daar genieten wij juist van. Ik vond het hilarisch om dit allemaal enorm uit te vergroten en vast te leggen.”

Het is net 2020: wat zijn de plannen voor dit jaar? 
“Ik ben behalve dat ik weer muziek maak, ook begonnen met mijn eigen bedrijfje Douwe Doet Dingen. Hiermee probeer ik opkomende acts te helpen om de volgende stap te zetten door middel van boekingen en management. Ik vind dat vet spannend, maar wel echt heel leuk. Ik ben nu in zee gegaan met Mo Bedick en The Desmonds. Zoek ze op! Beide bands maken super goede muziek. Ik hoop dat ik hier dit jaar heel veel leuke dingen mee mag doen en weer veel nieuwe en oude bekenden mag zien. Oh, en Popronde!”

Douwe speelt:
17 januari – ESNS (Grunnsonic) O’Malley’s, Groningen
20 februari – Stukafest, Groningen
28 & 29 februari – allemaal plekken op Texel
12 maart – Simplon UP, Groningen