New Music

Het nieuwe nummer I Am van Kinetic Field prikkelt zowel visueel als muzikaal


24 juni 2021

De muziek van Kinetic Field is constant – de naam zegt het al – in beweging. Een filmische mix van elektronische muziek, indiepop en ambient. En dat is ook precies de bedoeling: “De muziek mag langzaam tot je doordringen.” Vandaag komt zijn EP Beautiful Broken Brain uit.

Tim Schakel – de man achter Kinetic Field – studeerde film aan de universiteit, maar speelt gitaar voor Nana Adjoa met wie hij ook de het duo Micro Talk vormt. Muziek houdt hem al zijn hele leven bezig. “Mijn muziek is enorm geïnspireerd door indiebands als Beach House en DIIV, maar ook elektronische bands zoals Boards of Canada en Four Tet”, vertelt Tim vanuit zijn woonplaats Amsterdam. “Het leek mij heel cool om die twee werelden te verbinden. Soms is het meer indie en soms meer elektronisch. Het toffe aan elektronische muziek vind ik de gelaagdheid en bij indiebands de zang en de klassieke popstructuur. Het is gewoon superkut om je eigen muziek te labelen. Ik noem het nu ‘elektronische indiepop met een goed vleugje ambient’. Als je er zolang mee bezig bent, dan verlies je al snel het perspectief op het labelen van je eigen muziek.”

Ondanks het plezier van optreden, opnemen en produceren voor anderen, kroop bij Tim de behoefte naar boven om aan eigen werk dat al een tijdje lag te verstoffen in de archiefkast. “De drie nummers op de EP dateren uit de tijd toen ik een bandje zat, zo’n zes jaar geleden. Toen die groep uit elkaar ging, ben ik bij Nana gaan spelen. Ik was even klaar om zelf muziek te maken, ik vond het heel fijn om gewoon bandlid te zijn”, zegt Schakel. In de video van I Am – een nummer dat tegelijkertijd met de EP uitkomt en gaat over de indoctrinatie van social media – prikkelt hij je visueel met zinderende psychedelische visuals. De clip maakte hij in samenwerking met visueel artiest Mickey van Olst en schetst een beeld van toekomstige liveshows.

Muziek voor de buitenbeentjes
De EP Beautiful Broken Brain is vernoemd naar de bijna gelijknamige documentaire van Twin Peaks-mastermind en -regisseur David Lynch en was eveneens de inspiratie voor de eerste single Learn From The Bottom Up. “Toen ik dit liedje schreef, had ik de documentaire van David Lynch gezien. De film gaat over een meisje die de wereld anders ziet omdat ze een afwijking aan haar brein heeft. Het is een ode aan de misfits. Voor iedereen die niet hetzelfde is. Voor de Edward Scissorhands van de maatschappij. Het liedje is dat ook. Mensen die door de massa om iets – wat dan ook – worden weggezet”, zegt de muzikant. “De video sluit ook mooi aan bij het thema. Je ziet een persoon die de werkelijkheid anders ervaart.”

“De tofste platen kan je twintig jaar luisteren en nog steeds ontdek je nieuwe dingen. Ik hoop dat dat ook gebeurt bij Beautiful Broken Brain en dat mensen de tijd nemen om verschillende elementen in de muziek te ontdekken. Het mag langzaam tot ze doordringen”, aldus Schakel. Terwijl wij luisteren wordt er al hard gewerkt aan een tweede EP én kunnen we binnenkort ook nog een nieuw werk van Micro Talk verwachten.