Feature

Get Lost Festival: “We zoeken met de hele groep organisatoren de spannende randjes op”


7 mei 2019

Zaterdag 25 mei 
Cultuurkwartier Leiden

Op 25 mei ontpopt Leiden zich tot dé hotspot bij uitstek voor nieuwsgierige cultuurliefhebbers. Muziek, literatuur, cabaret of theater, jij zegt het: Get Lost heeft het! Nadat we vorige week al eens diep in de programmering doken om je onze beste tips voor te schotelen, hebben we het deze week met programmeur Leontine de Reede van Gebr. de Nobel over het festival.

Tussen de oude fabriekspanden, in het hartje van Leiden, zit poppodium Gebr. de Nobel. De steeg en zowat alle omliggende panden vormen het decor voor een dag vol culturele kruisbestuiving op 25 mei tijdens Get Lost. “De oude fabriekspanden zijn in gebruik genomen door verschillende organisaties, zo is er aan de overkant een locatie die je kunt huren voor feestjes, maar daarboven zitten theatergroepen. En het pand naast ons, dat is in gebruik genomen door kunstenaar Casper Faassen en Michael Roumen, hij is manager van een aantal literaire schrijvers zoals Ilja Leonard Pfeijffer.”

Het is meteen duidelijk dat het Cultuurkwartier van Leiden bruist van de verschillende disciplines. Daar zit echter ook een andere moeilijkheid – of net een interessante mogelijkheid – want dat betekent dat de doelgroepen ook uiteenlopend zijn. “We mikken op een doelgroep die het leuk vindt om verder te kijken en ook een keer een stukje theater of cabaret mee te pikken. Maar die kan het net zo goed heel interessant vinden om naar een filosoof te luisteren of een van de jonge acts die we zo van Noorderslag geplukt hebben.”

Ontdekken staat centraal
“We zoeken met de hele groep organisatoren de spannende randjes op, maar dan wel op een luchtige manier: de ontdekkingstocht staat centraal. We gaan hier een film draaien, dat doen we normaal niet als poppodium. Er komt ook een filosoof, maar je kan net zo goed naar Peter Buwalda luisteren die ontzettend lang over zijn nieuwe boek gedaan heeft. Mensen keken reikhalzend uit naar dat boek, wat doet dat met hem? Tegelijkertijd loop je erbij met een lekkere hap van de food court of ontdek je de Japanse karaoke-steeg.”

Een cultureel feestje bouwen in Leiden, dat kan dus op een heleboel manieren. “Het is een lange dag die begint met een gratis ontbijt. Daarna kom je van de ene verrassing in de andere terecht. Zo hebben we de hele dag een fiets met DJ’s erop door de steeg van Gebr. de Nobel. Er is natuurlijk ook een blokkenschema, maar je kunt ook gaan dwalen en kijken wat je tegenkomt.”

Vanuit dat idee is het festival ook ontstaan, al kun je dat nooit helemaal sturen. “Iedereen koopt natuurlijk wel een kaartje omwille van een bepaalde artiest die er staat, maar het zou jammer zijn als je fan bent van een van de literatuurschrijvers en dan niet naar Thomas Azier gaat. Ik denk dat het vooral leuk is om een keer op een festival te zijn waar de doelgroep niet compleet duidelijk is.”

Geen eenzijdig programma
Die doelgroep, dat is inderdaad wel een dingetje. We gingen alle kanten op toen we de line-up bekeken. “Het komt uit al onze hoeken. Ik denk dat zo’n samenwerking ook goud is, want mensen die vaak in het theater te vinden zijn, gaan misschien niet zo vaak naar een concert. Al zijn mensen de laatste jaren wel erg verwend: ze hebben veel gezien, veel prikkels gekregen. Ik denk dat het net voor die mensen leuk is om een keer naar een festival te gaan dat niet eenzijdig is en waar je ook eens mensen uit andere kringen tegenkomt.”

De diversiteit van alle kunstvormen die zich verzamelen in het groeiende culturele hart van Leiden komt op Get Lost samen. Na een geslaagde eerste editie was het dan ook al gauw duidelijk dat er een vervolg zou komen. “Het is een kans om artiesten neer te zetten waar je anders niet meteen een plekje voor hebt in je programmering. Je kunt ook meer jonge artiesten neerzetten die op zichzelf nog geen zaal uitverkopen. We zijn vooral op zoek naar iets wat inhoudelijk interessant en prikkelend is.”

“Zo zullen de schrijvers elkaar interviewen en gaat een kunstenaar de mensen rondleiden in de expo-ruimte. Er staan ook live-muzikanten die waarschijnlijk met zijn allen in een soort jam belanden. We hopen dat er steeds meer kruisbestuiving komt en we elk jaar grotere namen kunnen boeken. Op lange termijn willen we het evenemententerrein bij de molen er misschien nog bij betrekken, maar zo ver zijn we nog niet. Als organisatie is het ook een ontdekking, we leren veel van elkaar en zien interessante dingen.”

We vroegen De Reede ten slotte ook nog naar haar ultieme tips voor een onvergetelijke dag. “Ik kijk meer uit naar de sfeer en wat ik onderweg tegenkom, maar een tip voor de bezoekers is Thomas Azier. Voor ons is het bijzonder dat hij hier is, want hij staat al heel lang op mijn wensenlijstje als programmeur. Tegelijkertijd vind ik het bijzonder dat Peter Buwalda na zoveel jaar een nieuw boek heeft afgeleverd”, vertelt De Reede. “Verder kijk ik ook uit naar Dave Budha en S10, die vind ik ontzettend cool en dat is echt wat nu speelt. Het is belangrijk om bij te blijven en dan is het zonde om je vast te pinnen op een genre, want voor mij als programmeur is dit echt een kans om breed te gaan en artiesten een plek te bieden.”


WEBSITE GET LOST | FACEBOOK-EVENT | TICKETS