Live

TDI Tipt: Get Lost Festival is een Leidse kruisbestuiving vol muziek, literatuur, cabaret en theater (25 mei)


1 mei 2019

Zaterdag 25 mei
Cultuurkwartier Leiden

Over minder dan een maand is het raak in het Cultuurkwartier van Leiden tijdens Get Lost. Een festival voor de nieuwsgierige cultuurliefhebber waar kruisbestuiving centraal staat. Hoog tijd voor ons om eens in de line-up vol muziek, literatuur, cabaret en theater te duiken.

Tekst Ricardo Jupijn & Leni Sonck

Tijdens Get Lost treden onder meer Thomas Azier, S10, De Sluwe Vos en Folvo op, maar zijn ook schrijvers Peter Buwalda, Ilja Leonard Pfeijffer en Norbert Peeters aanwezig. Daarnaast zijn er expo’s te zien van onder meer Yeelen Tavilla en Casper Faassen en dan hebben we het nog niet eens over het theater gehad met Kassett en Veenfabriek. Er is een hoop te beleven op één Leidse dag op 25 mei, daarom zetten we alles voor je op een rijtje.


Foto: Lisa Helder

Cut_
In Nederland hebben ze bijna alles al wel een keertje gedaan en daarmee staat de elektronische live-scene sterker dan ooit. Slepende synths, hypnotiserende beats en bijna fluisterende zanglijnen komen samen in de eigenwijze elektropop van Cut_. Voor het begin van het succes moeten we even terug in de tijd, toen de band viraal ging met een cover van Stromae-hit Papaoutai.

Eerder dit jaar verscheen debuutalbum A Small Group Of Individuals. Daarop neemt de band je mee naar een intieme wereld van mislukte liefde en kwetsbaarheid. De afgelopen jaren stond de band al op festivals als Lowlands en The Great Escape. Hoog tijd dus om Cut_ even te checken als je in Leiden bent, voor de band internationaal doorbreekt. (LS)


Foto: Tess Janssen

Thomas Azier
Een onbekende is Thomas Azier al lang niet meer voor ons: de kille elektronica op Hylas, de warme sensualiteit van Parijs op Rouge en vorig jaar nog Stray, het reisalbum dat grotendeels met een laptop en USB-mic gemaakt werd. “Dit album was voor mij een manier om dat perfectionisme deels los te laten. Door die controle gedeeltelijk te verliezen, door ergens te zijn en niet te weten waar je slaapt. Het feit dat ik een album heb gemaakt in een jaar, is voor mij al een hele stap“, vertelde Azier ons een paar maanden geleden nog.

Aan inspiratie geen gebrek en ook het tempo zit er duidelijk goed in. Op 10 mei verschijnt namelijk Raven On The First Floor, de nieuwe EP van Azier. De kans is dan ook onwaarschijnlijk groot dat we tijdens Get Lost Festival dat nieuwe werk live zullen horen. Het mag duidelijk zijn, als je 25 mei in Leiden bent, kan je dit echt niet missen. (LS)


In Scheltema speelt op 25 mei de band Folvo, een project van Rolf Kluit met de interesses: ‘oude gitaren, crap, Volvo’s, motorcycles, tattoos, groupies, Ibo en jonko.’ Voor Kluit is het met deze band ‘alles of niets’, na een burn-out ging hij vol voor het schrijverschap met onder meer debuutalbum Kilometers als resultaat.

Folvo gaf vorige maand pas zijn eerste show in Utrecht, maar Kluit heeft een verdomd fijn gezelschap aan muzikanten om zich heen verzameld die er geen gras over laten groeien. Check hieronder een livesessie van de band en je snapt wat wij bedoelen. (RJ)


Met Peter Buwalda en Ilja Leonard Pfeijffer heeft Get Lost de grootste bestseller-auteurs van het moment weten te strikken. Buwalda staat al weken hoog in de verkooplijstjes genoteerd met Otmars Zonen en Pfeijffer met zijn nieuwe boek Grand Hotel Europa. De recensie-sterren vliegen de heren rondom de oren en de literaire prijzen zullen waarschijnlijk snel volgen.

Van het duo wordt in het programma een drietal gemaakt met Norbert Peeters, deze archeoloog zijn meest recente wapenfeit is Darwins engelen – Vrouwelijke geleerden in de Victoriaanse tijd dat hij met Tessa van Dijk schreef. Peeters geeft tijdens Get Lost een lezing over de opvatting in de Victoriaanse tijd dat ‘de vrouw een cel minder in het hoofd heeft, maar een vezel meer in het hart.’ Tijdens de lezing laat Peeters je kennismaken met het leven en het werk van vooraanstaande vrouwen in het wetenschappelijke mannenbolwerk van de negentiende eeuw. (RJ)


Exposities
Op het gebied van exposities laat Yeelen Tavilla onder meer de resultaten zien van een project op Sicilië. Ze besloot letterlijk haar roots te onderzoeken door de geografie, flora en fauna vast te leggen in een boek. Op Get Lost presenteert ze voor de eerste keer haar werk na de première in Milaan.

Een hele andere kant gaat het op bij ROEM, een creatief collectief bestaande uit twintig makers van grafisch vormgevers tot fotografen en beeldend kunstenaars. Zij willen een beter makers-klimaat realiseren in Leiden, tijdens het festival kunnen ze een goede stap zetten. Volg ze in de tussentijd via Instagram!

Als laatste staat Casper Faassen centraal met een expositie van zijn nieuwste werk. Een serie werken waar lagen fotografie en verf worden gecombineerd tot een verfrissende en unieke stijl. Meer informatie over hem vind je hier. (RJ)


En theater speelt dan ook nog een mooie rol binnen de programmering van Get Lost! Met muziektheatercollectief Kassett dat Ode Aan De Twijfel speelt, een stuk waarin de vraag wordt gesteld of de werkelijkheid wel zo echt is als wij denken. Worden we niet voor de gek gehouden? Sinds 2015 doet het collectief onderzoek naar ’twijfel’, de resultaten daarvan zie je op 25 mei, een teaser check je in de tussentijd hier.

Veenfabriek speelt tijdens Get Lost op zijn beurt delen van zijn show Atlantis. Tijdens een ontbijt in Scheltema speelt het gezelschap een aantal scènes uit het stuk dat gaat over een nieuwe, eigenzinnige en grootse beschaving. Veenfabriek speelde eerder onder meer op festivals als Oerol, waar het stuk Pinokkio vorig jaar nog een hit werd en goede recensies kreeg in onder meer NRC en Trouw. Meer informatie over de Veenfabriek vind je hier. (RJ)


Klik voor een grotere versie van het blokkenschema!

WEBSITE GET LOST | FACEBOOK-EVENT | TICKETS