Feature

De Day Job van Ruben Middelweerd: ’s nachts sloopt hij het podium met Jibber Jabber & The Jams, overdag verkoopt hij graafmachines om de boel weer op te lappen


6 mei 2019

Het is hartstikke leuk om muzikant te zijn in Nederland, maar een vetpot? Nee, dat is het niet. De meeste zangers, gitaristen, drummers en toetsenisten hebben daarom ook een andere baan naast het muzikantenbestaan. Redacteur Bram van Duinen zoekt naar de meest bijzondere jobs van onze favoriete indie-muzikanten. 

In deze editie Ruben Middelweerd, zanger van Jibber Jabber & the Jams. Een lekkere garagerockband uit Rotterdam. Zoals je verwacht van bands in dit genre slopen ze maar wat graag een podium. Gelukkig kan Middelweerd de volgende ochtend makkelijk meehelpen aan de wederopbouw door graafmachines te verkopen.

Ruben Middelweerd
Graafmachineverkoper bij Meerman Machines in Vlaardingen
“Zoals met zoveel dingen, ben ik in de graafmachine-handel gerold. Mijn vader heeft mij enthousiast gemaakt voor machines en hoe dingen werken, maar niet enthousiast genoeg om monteur te worden. Rond mijn negentiende heb ik besloten dat ellenlang studeren niets voor mij is en dat ik gewoon muziek wilde maken. In mijn zoektocht naar een baantje sloeg ik de lokale krant open en zag een advertentie voor verkoper van gebruikte heftrucks. Dat was mijn eerste echte baan, veertig uur per week, goed betaald en ik kon in de avond muziek maken. ‘Kan het nog beter’, vroeg ik mijzelf af. Ondertussen ben ik twee bazen verder en verkoop ik dus graafmachines.”

“Ik ben wat je noemt commercieel medewerker binnendienst, een ander woord voor een verkoper die de hele dag binnen mag zitten. Mijn taak is om mensen te informeren, zo ook de medewerkers buitendienst die bij klanten langsgaan. Verder drink ik heel veel koffie en zorg dat alle machines op tijd klaar zijn en aan de wensen van de klant voldoen. Ik ben eigenlijk meer een soort projectmanager dan echte verkoper, maar als het moet, kan ik dat ook nog.”

“Dit werk bevalt me heel goed. Het merk dat wij verkopen is een echt A-merk en je merkt dat onze klanten er heel blij mee zijn. Je moet je voorstellen hoe grappig het is als je een echte, grote Rotterdammer met een zwaar accent, een tribal tattoo en grote ringen in z’n oor tegenover je hebt staan die vol lof en liefde staat te vertellen hoeveel hij van z’n graafmachine houdt. Ik vind het ook leuk hoe gevarieerd ons klantenbestand is. Het zijn niet alleen maar van die grote bullenbakken. Veel van onze klanten zijn jonge jongens die als zzp’er machines verhuren aan grote bedrijven. Verder heb je nog de familiebedrijven, zo heb ik onlangs nog met een vader, moeder en zoon aan de onderhandelingstafel gezeten. Dan liet de vader zijn zoon zien wat belangrijk is als je zo’n machine gaat kopen, of de zoon vertelt vaderlief wat er wel en niet op zijn machine moet komen. Daar moest ik erg om lachen. Ik blijf dit werk graag doen, zelfs als ik zou kunnen leven van muziek. Ik denk dat het belangrijk is om verschillende dingen te blijven doen in je leven. Als je op één paard blijft wedden, ga je geheid een keer verliezen.”

“De rest van de band is zzp, dus die lachen mij altijd vierkant uit als ik de volgende dag vroeg op moet en zij hun werk nog een dagje verschuiven. Tim, onze gitarist, werkt voor poppodium Fluor in Amersfoort en beheert studio en oefenruimte de Bandbunker. Hij is onze zakenman en is altijd aan de telefoon tijdens repetities. Jasper, de drummer, is fotograaf in de breedste zin van het woord en heeft veel uiteenlopende projecten: soms met bands mee, soms voor grote bedrijven en soms bruiloften. Maartje, onze bassist, is redacteur. Ze is erg goed met grammatica en dat laat ze mij regelmatig weten.”


Foto: Reinout Bos

Ruben Middelweerd
Zanger (of zoals ze het zelf noemen: de Grote Bek) van Jibber Jabber & the Jams
“Het gaat goed met onze band, we doen het nu wel even wat rustiger aan qua shows. Vorig jaar was erg druk en leuk, maar we hadden niet veel ruimte om echt nieuwe muziek te maken. We hebben in 2018 een nieuwe EP opgenomen, maar dat viel zo tegen dat we het beste nummer online geknald hebben met een videoclip erbij en de rest in de koelkast gezet hebben. We focussen ons dit jaar vooral op het schrijven van nieuwe muziek en dat gaat erg goed, zo goed dat we nu denken aan een full-length. Die wordt echt gestoord.”

“De Popronde van afgelopen jaar heeft ons niet direct iets opgeleverd in de zin van contacten of boekingen, maar ik merk wel dat we een betere band zijn geworden doordat we zoveel achter elkaar hebben gespeeld in korte tijd. We hebben ook veel podiumervaring opgedaan, de dingen waar je op moet letten, zijn er in korte tijd ingeramd.”

“Als je fulltime werkt en dan een vroege show op donderdag of vrijdagavond hebt, is dat wel eens moeilijk te plannen. Zeker tijdens de Popronde was ik vaak gesloopt als ik de volgende ochtend weer aan het werk moest. Of toen we op zondagnacht terugkwamen van een tweeënhalve week durende tour om vervolgens maandagmorgen om zeven uur weer te gaan werken, dat was lachen. Het hoort er allemaal bij en het is het waard als je een goede show hebt gespeeld en iedereen het naar zijn zin heeft gehad. Ik heb geluk met de werkgevers die ik tot nu toe heb gehad, omdat ze er niet echt moeilijk over doen als ik even een uurtje eerder weg moet.”