Live

Fris, kleurrijk en eigentijds: Footprints brengt klanken uit de hele wereld samen in TivoliVredenburg (8 februari)


20 januari 2020

Vorig jaar vierde TivoliVredenburg zijn vijfde verjaardag onder meer met het gloednieuwe en exotische Footprints. Het festival dat uitverkocht van start ging met onder meer Altın Gün, Khruangbin, Baloji, Jungle By Night en Ezra Collective. Voor de tweede editie komen acts als The Comet Is Coming, Tshegue, Flamingods en Imarhan naar Utrecht op 8 februari.

Alles aan Footprints voelt fris, kleurrijk en eigentijds. Met een combinatie van enerzijds traditionele en moderne geluiden en aan de andere kant invloeden uit verre windstreken, komt er ergens in het midden een unieke samenstelling van artiesten uit. Vorig jaar besloten we met eigen ogen te kijken hoe het festival in elkaar stak en we voelden al snel aan dat een tweede editie niet uit kon blijven. Het pand van TivoliVredenburg komt tijdens dit soort indoorfestivals volledig tot zijn recht en dat zal 8 februari niet veel anders zijn. In dit artikel geven we je met een aantal tips een dwarsdoorsnede van de komende Footprints-programmering.


The Comet Is Coming
We beginnen maar gewoon bij het begin en wel met The Comet Is Coming. Toch is het lastig om ergens te beginnen met deze drie Londenaren, die een van de meest veelzijdige acts van het moment vormen. Wat voor soort muziek je ook op deze gasten afvuurt, ze weten het naadloos in elkaar over te laten vloeien. Van kosmische hiphop tot jazz, spacerock, drum ’n bass, elektronica: er komt altijd een bonte en opzwepende track uit. Productief is de band ook nog, zo bracht The Comet Is Coming vorig jaar de albums Trust In The Lifeforce Of The Deep Mystery en The Afterlife uit.

Aan het roer staat Shabaka Hutchings, wat ons betreft een van de spannendste muzikanten van het moment. Toen deze Londense scene-aanvoerder in 2018 een programma mocht cureren tijdens Le Guess Who?, schreven we een profiel over deze opvallende jazz-vernieuwer, die eveneens waanzinnige platen maakt met Sons of Kemet en Shabaka and the Ancestors.


Tshegue
We kunnen het niet laten om het project van de in Congo geboren Faty Sy Savanet te noemen. Overal waar ze speelt tippen we haar band die ondertussen vanuit Parijs opereert als Tshegue. Het duo maakt vanuit de Parijse hoofdstad muziek die je nog nooit hebt gehoord. Het is hard, wild, waanzinnig dansbaar en ongelooflijk energiek. Vorig jaar stond Tshegue met zijn warmbloedige afropunk al op Down The Rabbit Hole en 8 februari is Utrecht aan de beurt om veroverd te worden.


PONGO
Naast deze act zouden we graag het cumbia-mirakel The Mauskovic Dance Band en de psychedelische zandrockers Flamingods willen tippen, ware het niet dat we de eerste onlangs nog hebben gesproken en de laatste afgelopen jaar nog interviewden.

Gaan we meteen door naar PONGO, die een soort muziek maakt die wij nog niet kenden: kuduro en wel de neo-variant daarvan. Geboren in Angola, maar gevlucht en opgegroeid in de buitenwijken van Lissabon, waar ze een hele nieuwe wereld ontdekte. Toen ze haar naam gevestigd had met het inzingen van de wereldhit Kalemba (Wegue Wegue), werkte ze vervolgens door aan eigen materiaal, dat vorig jaar verscheen op debuutalbum Baia. Een plaat waar met rauwe muzikale krachten wordt gesmeten en waarop ze de stormachtige energie van haar ziel vast wist te leggen. EDM, dancehall, elektronische pop: met een gigantische bak aan muzikaliteit en zelfvertrouwen is PONGO een star in the making.


Los Bitchos
Wie had dat verwacht? Tequila-muziek is terug en dat is te danken aan de vijf vrouwen (en de hond?) van Los Bitchos. Op het podium wordt er standaard een flesje van deze Mexicaanse drank meegenomen en om beurten soldaat gemaakt. De sfeer zit er dan ook altijd goed in tijdens shows van deze Londense band. Afgelopen zomer noemde 3voor12 Gelderland het tijdens Valkhof Festival nog: ‘Quentin Tarantino in de Hollandse polder’, en met die vergelijking zit je zeker in de goede richting. Instrumentale muziekliefhebbers die lekker gaan op The Shadows, Dick Dale en Khruangbin, zullen deze psychedelische surfrock tot de laatste druppel opzuigen. Er is serieus geen enkel feestje waar dit niet aanslaat, zo speelde Los Bitchos eerder als support van Black Lips, Ty Segall en afgelopen november nog met Mac DeMarco in Paradiso…!


Imarhan
Voor een beetje bezinning tijdens Footprints raden we je het concert aan van de indrukwekkende en ontroerende pianist Faraj Suleiman. Eerder schreven we over deze Palestijn: ‘Deze muzikant mengt Arabische melodieën en oosterse ritmes in een bezwerende omgeving waar klassiek en jazz aan de oppervlakte glinsteren. Zijn stukken zijn schitterend gespeeld, zitten vol spanning en hij plukt moeiteloos duizend-en-een-noten uit de lucht die allemaal een ander verhaal vertellen.’

Voor de Toearegrock slepen we je echter mee naar Imarhan, de Algerijnen die in TivoliVredenburg het volume en de reverb op hun versterkers flink open zullen schroeven. Een bandnaam die te vertalen is als ‘Mijn dierbaren’ en met bandleden die de Noord-Afrikaanse woestijnblues combineren met funk en disco, maar met vlagen waait er ook zomaar een warme vlaag krautrock door de muziek van het vijftal op de albums Temet en Imarhan. Het is intense muziek vol passie en warmte, op het podium bij elkaar gebracht door een groep hechte vrienden die al sinds 2006 Imarhan vormen. Dat hoor je en dat vóél je.


Moonlight Benjamin
Lowlands werd afgelopen zomer al aangedaan door de Haïtiaanse Moonlight Benjamin die de nieuwe vaandeldrager van de voodoorock is. Eveneens een vrouw met een verhaal. Na het overlijden van haar moeder na de geboorte, wordt ze naar een weeshuis gebracht. Volgens de lokale eerwaarde, zou er een goede reden moeten zijn als zij in leven zou blijven en besluit hij het kind Moonlight te noemen. Een licht dat de toekomst zal beschijnen en hij adopteert haar als zijn dochter.

Op het eiland groeit ze op met de bezwerende voodoo-muziek, ontdekt ze tegelijkertijd haar liefde voor westerse rock en niet veel later gaat ze naar Frankrijk om jazz te studeren. De bijzondere mengelmoes van klanken en genres die daar uit komt rollen, neemt je mee door de geschiedenis van het eiland en stijgt zonder moeite op om door te vliegen naar het hart van Utrecht. Daar neemt ze je 8 februari mee naar haar lumineuze wereld tussen de geesten en de sterren.


WEBSITE TIVOLIVREDENBURG | FACEBOOK-EVENT | TICKETS