Feature

De thuisstudio van: Douwe Doorduin


18 februari 2021

Douwe Doorduin maakte enkele jaren geleden nog furore met The Black Cult, tot de band ermee stopte. Na een jaar van nietsdoen besloot Doorduin om toch weer muziek te maken én op te nemen. Maar dit keer wilde hij alles zelf kunnen doen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in ons jubileum-magazine, die koop je hier!

Tekst Theo van der Veer
Foto Marije Boonstra

Het valt Doorduin op dat veel grote artiesten niet meer in een dikke studio opnemen. “King Gizzard & The Lizard Wizards nieuwe single Honey is bijvoorbeeld opgenomen met een iPhone. Ik geniet er persoonlijk enorm van dat we nu in een tijd leven waarin het eenvoudig is om zelf muziek te maken en op te nemen. Ik ben veel gaan leren over opnemen en produceren. De eerste singles die ik zelf opnam, heb ik nog wel afgemixt bij Klaas Pot in de No Pussy Blues Studio (die ook The Black Cult opnam, red.). Daarnaast heeft hij mij flink wat tips gegeven: in het begin had ik de kamer bijvoorbeeld volgeplakt met isolatiemateriaal, tot hij langskwam en zei: ‘Wat jij moet doen, is een boekenkast in deze kamer zetten.’ Dat is een natuurlijke diffuser die ervoor zorgt dat het geluid door de kamer wordt verspreid. Dus nu geven we veel geld uit aan boeken, in plaats van gear.”

Verder zijn het vooral de beperkingen die het opnemen in huis zo ontspannen maken. Neem het opnemen van vocals: “Dan hang ik een deken over de deur, een microfoon ervoor en zingen maar. Je moet werken met de opties die je hebt, het creëert weer een eigen geluid. Vergeleken een grote studio, zoals wij lang hebben gedaan, werkt dit erg bevrijdend. De keuzes worden voor je gemaakt.” De muzikant wordt er creatief van: “Ik heb altijd gewerkt met het distortionpedaal ProCo RAT, daar haal ik veel van mijn sound uit. Maar die heeft begin dit jaar de geest gegeven, ik heb hem toen gelinkt aan een nieuw exemplaar. Als je die oude dan aantrapt, geeft dat een sick geluid, een soort van fuzz. Ik probeer er, ondanks alle tegenslagen, iets leuks van te maken.”