Live

Wil je naar Father John Misty in Effenaar op 2 november? Wij mogen twee tickets weggeven!


24 oktober 2018

Father John Misty
Vrijdag 2 november

 

Say whut?! Dat dachten wij ook inderdaad! Volgende week vrijdag komt niemand minder dan Father John Misty naar Effenaar toe met zijn schitterende album God’s Favorite Customer. Wij kunnen ons haast niet voorstellen dat je niet al op het puntje van je stoel zit om ons te mailen voor die kaarten, maar we gaan eerst nog even lekker wat voorspel bedrijven.

Want laten we niet te snel doordraven en Bedouine over het hoofd zien. De muzikante Azniv Korkejian is het nieuwe mega-talent uit de warme Spacebomb Records-familie die ons vorig jaar omver blies met haar tranen trekkend mooie zelfgetitelde debuutalbum. Liefhebbers van Nick Drake en Joni Mitchell, wees om 20:15 uur aanwezig!

The Father
Allemaal opbouwend naar de grote showman himself: Josh Tillman AKA Father John Misty. De afgelopen jaren hebben we al zoveel  over hem geschreven en meegemaakt met deze man dat ook wij even niet meer weten waar we moeten beginnen. Uiteraard ging hij in het begin van zijn solocarrière rondom het debuut Fear Fun vooral als ‘ex-drummer’ van Fleet Foxes door het leven, maar ik denk dat we rustig kunnen stellen dat hij zijn oude bandje toch wel behoorlijk ver achter zich heeft gelaten. Zijn eigen geluid had hij al snel gevonden, maar vanaf I Love You, Honeybear in 2015 is de beer pas echt los.

 

Meer achtergrond
Mocht je nou nog veel meer willen weten over de Vader, de John en de Heilige Mist: wij interviewden hem in 2015 over het proces van I Love You, Honeybear, waarin hij zegt: “Ik durfde heel lang geen nummers te maken die mooi waren, uit angst dat het heel cheesy zou worden. Sentimentaliteit is geen emotie, het is iets dat alle gevoelens heel triviaal laat lijken.”

Later doken we diep in zijn album Pure Comedy dat vorig jaar verscheen, waarin onze FJM-kenner Ruben vertelt: “Met veertien minuten én zonder refrein is Leaving LA, over het vertrek van Tillman en zijn vrouw uit Los Angeles, de piek van 74 minuten poëtisch-egotistische klaagzang en tirade. Pure Comedy verwordt tot An Evening With Father John Misty, een avondvullend programma in je huiskamer met de gastheer als dirigent van een prijswinnend orkest: de titeltrack als bombastische opener, het genoemde In Twenty Years Or So als contemplatieve epiloog.”

Dit jaar ging hij opnieuw tot de bodem rondom God’s Favorite Customer en het heftige, gitzwarte verhaal achter dit album van de absurdisme-dirigent, een album dat tot stand kwam tijdens een maandenlange depressieve periode in een New Yorks hotel: “Een hallucinerende, verdwaasde meneer Tillman loopt door de lobby van het hotel waar hij al weken verblijft, waant zich de hoofdrolspeler in zijn eigen Truman Show en treft onder meer een bezorgde Jason Isbell van The Drive-By Truckers. Diezelfde Isbell kon de in Mr. Tillman bezongen ontmoeting onlangs in een interview beamen: “Ik denk dat iedereen zich zorgen had gemaakt als ze hem hadden gezien die dag. Hij zag er niet goed uit.” Daarin voorspelde onze schrijver dat het huilen geblazen wordt in Effenaar, wees dus voorbereid.

 

Naar de show?
Stuur dan vlot een mailtje naar ricardo@thedailyindie.nl, leg daarin uit waarom je graag zou willen gaan en doe dat wel vóór 1 november.