New Music

We gaan het sprookjesbos in met Cosmorama, het nieuwe album van Beautify Junkyards


25 januari 2021

Na jarenlang in de obscuriteit vertoefd te hebben, verscheen Beautify Junkyards drie jaar geleden bij steeds meer mensen op de radar, nadat de band zijn derde album, The Invisible World Of Beautify Junkyards, uitbracht bij Ghost Box, een label dat zich specialiseert in een alternatief soort psychedelica, tegenwoordig hauntology genoemd.

De nieuwe plaat van de Portugezen heet Cosmorama en komt wederom uit op Ghost Box, waar Julian House, die je zou kunnen kennen van de albumhoezen van Stereolab en Broadcast, een van de labelbazen en tevens art-director is.

Sprookjesachtige folkmuziek
Cosmorama klinkt wat donkerder dan zijn voorloper en draagt minder catchy loopjes en melodietjes met zich mee, maar is desondanks een schitterende exercitie in sprookjesachtige folkmuziek met een experimenteel randje. Veel van de nummers worden gezongen in het Portugees, waarbij de vrouwelijke vocalen hier en daar het werk van bossa nova-chanteuse Astrud Gilberto in herinnering roepen.

De sound van de plaat kenmerkt zich door een trippy clash tussen digitale instrumentatie en meer ‘organische’ geluiden, zoals akoestische gitaren en trommels. Verder horen we overal gekke samples en natuurgeluiden, zoals het vogelgezang dat het nummer Vali inluidt.

Een audiofilm
Er gebeurt van alles, en toch kunnen we dit geen meesterlijke popplaat noemen. Daarvoor ontbreekt er simpelweg teveel ‘pop’. Dat lijkt echter ook nooit de insteek van de band geweest te zijn. Cosmorama is een ervaring die het verdient in zijn geheel beluisterd te worden, als een beleving op zich. Een audiofilm, zou je kunnen zeggen. Dat er geen singles verschenen zijn in aanloop naar de release van dit album, lijkt daarmee een heel logische keuze. Als The Invsible World de zonovergoten open plek in het feeënbos was, dan is Cosmorama de kristalgrot die zich verderop in het woud bevindt.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner-Magazine-25-660x246.png