New Music

Ellenor Vora’s afscheid van het doemdenken met nieuwe single Doom


26 januari 2021

Donkere, uitgesponnen liedjes, geschoeid op een leest van DIY, dat is wat Ellenor Vora je het liefst voorschotelt. Met haar nieuwe single Doom wil ze afrekenen met de duistere gedachten die ze over zichzelf had. De jonge Eindhovense muzikante maakte er eigenhandig een spookachtige clip bij om de betekenis dubbel te onderstrepen. En onderhuids wordt de negativiteit ingewisseld voor een groeiend zelfbewustzijn.

Met haar heldere en kalmte uitstralende ogen kijkt ze de wereld in. Zo rustig en ingetogen als ze zingt, zo spreekt ze ook. Zacht, fragiel, behoedzaam. Dat neemt niet weg dat Ellenor Vora stiekem heel goed weet wat ze wil en daar ook heel hard aan werkt vanuit haar eigen thuisstudio. Niet alleen met haar eigen project, maar ook met mooie samenwerkingen. Reden genoeg om eens nader kennis te maken met deze muzikante.

Kun je een korte introductie geven van jezelf: wie is Ellenor Vora en wat is je achtergrond?
“Ik ben Ellenor Meijer, een eenentwintigjarige muzikante en producer uit Eindhoven. Mijn muzikale familie spoorde mij aan om gitaarles te nemen toen ik negen was. Sindsdien heb ik veel tijd gestoken in het maken van muziek. Vanaf mijn veertiende heb ik mij ook gericht op zang en met die basis ben ik mijn eigen muziek gaan produceren. Deze muziek zou je kunnen definiëren als dark indie of melancholische dreampop. Ik deed dat eerst vooral solo, maar sinds kort heb ik een band om mij te versterken in mijn muziek: Sjaak Megens op bas en Stijn de Jong op gitaar.”

Je studeerde aan het Rock City Institute in Eindhoven, waar heb je daar de focus op gelegd?
“Op het Rock City Institute heb ik, met mijn docenten, de focus gelegd op het ontwikkelen van mijn eigen stijl. Zo wist ik vooraf nog niet hoe ik mijzelf het beste kon uiten in mijn muziek. Tijdens dit proces haalde ik inspiratie uit artiesten zoals Daughter en Chelsea Wolfe. Ik was fan van Daughter en wilde vergelijkbare muziek maken. Bij het ontdekken van Chelsea Wolfe kwam ik tot het besef dat de duistere en zware muziek mij erg bevalt. Door het samenwerken met studiegenoten, het opzetten van bandjes en het leren van elkaars talenten ben ik breder gaan kijken naar muziek en genres.”

Doom klinkt – net als de titel – donker en somber. Wat was de aanleiding voor het schrijven van het nummer?
“In mijn tienerjaren had ik een erg negatieve mindset. Ik straalde negativiteit uit, waardoor ik negatieve dingen aantrok. Ik kon mij daardoor niet focussen op de goede dingen in mijn leven, maar kon mij alleen focussen op ondergang. Oftewel doom. Ik wilde nog graag een nummer schrijven over deze periode uit mijn leven, zodat ik het kon afsluiten.” 

Hoe is de clip erbij tot stand gekomen? 
“Ik wilde graag DIY een videoclip maken, net zoals ik eerder al bij de single My Own Bed had gedaan. Het idee was om mezelf te filmen met een zwarte hand met lange vingers. Die hand vertegenwoordigt alle negativiteit die er destijds in mijn leven was. In de video kun je zien dat de hand mijn hoofd bestuurt, daarmee probeer ik uit te beelden hoe zeer ik mij daardoor liet leiden.”

Naast je eigen muziek heb je onlangs ook enkele nieuwe nummers uitgebracht met een samenwerkingsproject, Vonder. Kun je iets vertellen over die samenwerking en de nummers die jullie gemaakt hebben?
Vonder is een samenwerkingsproject dat ik heb samen met Noire Antidote (Benjamin Sch, red.). Ik leerde hem online kennen via The Isolation Sessions in Effenaar. We vonden elkaars livestream erg goed en besloten om samen muziek te gaan maken. Onze muziekstijlen leken goed samen te gaan. Zijn elektronische donkere beats met mijn melancholische zang en gitaarlijnen zorgen voor een mysterieuze sfeer.”


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner-Magazine-25-660x246.png