Feature

Voor de creatieve zielen onder ons: duik in de wonderlijke wereld van de fan art


5 juni 2020

Verstokte muziekliefhebbers zijn vaak hele leuke mensen (*kuch*). Bovendien zijn een aantal van ons naast behept met een soort continue honger naar nieuwe muziek ook voorzien van groots creatief talent. Soms in muzikale vorm, maar vaker dan gedacht ook op een andere manier. Onder toegewijde indiefans scharen zich ontwerpers, tekenaars, schilders en andere kunstenaars die allemaal het bekijken meer dan waard zijn. Wij besloten een verzameling samen te stellen van inspirerend fan art. Of je de bijbehorende muziek nu kent of niet: de kunst op zich is al te gek om te zien!

Neutral Milk Hotel
Laten we beginnen met Jeff Mangum’s Neutral Milk Hotel. Frontman Mangum tekent zelf ook graag en verkoopt zijn kunst inmiddels op de website van de band. Natuurlijk is dat ook tof om een keer te checken, maar in dit artikel gaat het over kleinere, onontdekte kunstenaars. Indie-kunst, dus.

The only girl I ever loved // was born with roses in her eyes. Door Opheii

 “When you were young you were the king of carrot flowers” – door Uminga

“Two-headed boy // all floating in glass” – door Huzzellzebub


JustinAndDennis gooide het over een andere boeg en portretteerde de band zelf, naar eigen inzicht:

Tamino
Voor de Belgisch-Egyptische zanger Tamino is fan art inmiddels geen vreemd verschijnsel meer. Sterker nog: er is een speciaal Instagram-account opgetuigd, vol internationale odes aan de knappe twintiger. De indie-crooner verovert de wereld, zoveel is duidelijk. Eerder volgde onze hoofdredacteur hem al naar Casablanca en de onderstaande kunstwerken nemen ons minstens zo ver de wereld over.

Arabic Night Dance – door @Ipek.konak

Metropolis poster – door @sharoncoone

Tweeluik door @your.mothers.teapot

Schilderij door @reachforasign

The Real Tuesday Weld
Als minder bekende band in dit rijtje toch een eervolle vermelding voor de toegewijde fanbase van The Real Tuesday Weld. Vooral The Clerkenwell Kid, het geanimeerde alter ego van frontman Stephen Coates, wordt uit de videoclips vaak opnieuw tot leven gebracht. De Britse band flirt in hun muziek graag met duisternis van een sprookjesachtige soort, en dan het liefst met een vintage randje- maar hoe kan dat ook anders, als je band vernoemd is naar een actrice uit de jaren ’50.

The Crooner is the wolf – door Sofia Mendez Dibuja

Op basis van Me and Mr Wolf – door Gh0stChild1

I don’t get high no more – door Dreamer0605. we vertelden eerder al iets over deze single, lees het hier.

Father John Misty
Het kan de verstokte indie-fan niet verbazen dat het internet vol staat met fan art met Father John Misty in de hoofdrol. De eigenzinnige zanger zette, zoals we eerder al schreven, zichzelf nog weleens op een voetstuk. Zijn fans gaan daar graag in mee: de portretten die je online tegenkomt zijn kleurrijk, eclectisch en origineel. En, misschien nog wel het allerleukst: een van de kunstwerken is te koop.

Total Entertainment Forever, door PrinoFour (via Reddit)

Het volgende is een portret van Josh Tillman, oftewel de enige echte Father John Misty. Het is een portret van een halve meter hoog(!) op basis van het album God’s Favorite Customer en gemaakt door Olivia Keller. Daarnaast staat dit pareltje te koop op Etsy, dus mocht je thuis nog een kale muur hebben…

We sluiten af met nog een portret, maar een heel bijzondere; een interpretatie van de albumcover van Fear Fun, maar met een vrouw in de hoofdrol. Door Savanah Lefebvre.