New Music

Triggerfinger-frontman Ruben Block zet een solocarrière in de startblokken met debuutsingle Lights


22 mei 2021

Ruben Block kennen we als de stijlvolle zanger-gitarist die broeierige blues-dampen laat opstijgen met zijn woestijnrock-band Triggerfinger. Nu komt de charismatische Vlaming met een eerste single waarmee hij zijn solo-pad naast Triggerfinger gestalte geeft.

Op debuutsingle Lights horen we onmiskenbaar de wat donkere Block. Maar we voelen tegelijk ook de warmte van de zon zoals die in Los Angeles schijnt bij een zwoele namiddag-wandeling op de boulevard. Laat die zomer maar komen, denken we direct bij het horen ervan! Weliswaar laat hij nu niet z’n kenmerkende snor en bakkebaarden wapperen met overstuurde decibellen, maar we horen veel meer dan alleen Block met een akoestisch gitaartje op schoot. Het nummer drijft stevig op een vol instrumentarium van een complete band. Block produceerde het dan ook niet in z’n eentje. Hij maakte het met producer Mitchell Froom in Los Angeles (Elvis Costello, Crowded House, Suzanne Vega), waar hij ook met Triggerfinger het studio-album Colossus uit 2017 opnam. En bij optredens zal hij een gezelschap van muzikanten meebrengen.

Solocarrière
Block speelde al een aantal jaren met de gedachte om naast Triggerfinger ook op een solo-pad muziek te maken. Zo dateert de eerste demo van Lights alweer van 9 april 2018. En de ideeën kristalliseerden verder uit door regelmatige bezoekjes aan producer Froom. Stukje voor stukje vielen de losse onderdelen op z’n plek tot een totaalplaatje. En inspiratie voor de tekst kwam nog maar pas geleden, na het zien van een documentaire van architect Rem Koolhaas, over hoe mensen in het Nigeriaanse Lagos oplossingen zoeken in uitzichtloze situaties. Het blijkt zo dus een project dat de tijd heeft gekregen om goed uit te rijpen.

De grens over
Wat ons bij Block/Triggerfinger opvalt is dat de grens tussen Nederland en België absoluut geen obstakel lijkt, terwijl dat volgens onder meer een recente feature over project Vloedgolf nog wel vaak het geval is in de muziekindustrie. Zo is Triggerfinger al jaren getekend bij het Amsterdamse Excelsior. En voor het ontwerp van het artwork van zijn nieuwe werk betrok Block de Nederlandse art-director Maaike Riemens.

In maart 2020 vertelde Block aan Wim Helsen in het programma Winteruur al dat hij werkt aan een solo-album. Wanneer we een compleet album kunnen verwachten is nu nog niet geheel duidelijk. Maar er komt zeker meer materiaal aan, aldus Block in een interview bij de Belgische zender Radio1. Terwijl dat werk nog lekker wat tijd krijgt om tot mooi fruit uit te rijpen is er dus alvast Lights, en die hoor je hier.