Feature

The Daily Industrie: het leven van Marije van Veen als boeker/eigenaar bij Lexicon Bookings


2 juni 2017

Door de jaren heen hebben we over honderden, dan wel niet duizenden bandjes en artiesten geschreven. Maar er gaat natuurlijk nog een hele wereld schuil achter al die albums, video’s, foto’s, festivals en shows. Van boekers, (tour)managers, programmeurs, fotografen, videomakers, marketeers, publishers, labels: er komen een hoop mensen kijken om al die artiesten letterlijk en figuurlijk een podium te bieden en in jouw oortjes te laten belanden. Wij lichten deze muzikale smaakmakers voor je uit! 

Zonder de inzet van al deze bezige bijtjes had je misschien wel nooit van jouw favoriete artiesten gehoord. Deze gloednieuwe serie openen we met Marije van Veen (30), mede-eigenaar en boeker bij Lexicon Bookings, waar ze verantwoordelijk is voor de boekingen van onder meer Afterpartees, Mountain Bike, The Lucid Dream, Eerie Wanda, Piquet, The Mighty Breaks, A Fugitive en Forever Pavot. The Daily Indie spreekt haar over wat ze zoal doet en wat haar niet-te-missen-tips zijn.

Zo, waar ben jij op dit moment allemaal mee bezig, Marije?
“Het runnen van het bedrijf Lexicon en het boeken van tours. Er zijn veel bands met releases en buitenlandse bands die in de Benelux gaan touren. Maar ook al met het maken van plannen voor 2018. Lexicon is een kantoor die naast puur tours plannen ook dicht bij de artiest staat en meedenkt over een goede strategie.”

Hoe ziet een gemiddelde week van jou eruit?
“Ik zit vijf dagen in de week op kantoor, met een mooi uitzicht op de Amsterdamse grachten, en ik probeer zoveel mogelijk shows van mijn bands mee te pakken wat inhoud dat ik soms wel vijf avonden in de week op pad ben. Muziek is mijn leven dus ernaast heb ik niet veel tijd over voor andere dingen. Al probeer ik wel eens in de week naar de film te gaan. Als ik een keer geen show heb vind ik het ook heel fijn om helemaal niets te doen en met mijn kat op de bank te liggen.”

 

“Ik zou niet voor een baas kunnen werken, mijn eigen koers bepalen is echt essentieel voor mijn productiviteit”

 

Waarom doe je wat je doet en wat vind je er het leukst aan?
“Het is nooit een bewuste keuze geweest maar de drang naar muziek was niet te negeren. Ik ben begonnen achter de bar van EKKO en daar geëindigd als assistent-programmeur. Ik ben boeker omdat ik ervan houd enkel te werken met muziek waar ik zelf volledig in geloof en graag naar luister, dat kan als programmeur bijvoorbeeld niet altijd. Ook zou ik niet voor een baas kunnen werken, mijn eigen koers bepalen is echt essentieel voor mijn productiviteit. Ik vind echt alles aan het zijn van boeker en het runnen van het bedrijf leuk. Van het sluiten van deals tot het creatieve proces, maar ik haal ook voldoening uit het doen van de boekhouding.”

Wat is een recent project waar je echt heel blij mee (trots op) bent?
“Oef, dat is echt lastig want met elke (nieuwe) band waar ik mee begin ben ik blij, allemaal om verschillende redenen. Ik vind het bijzonder dat ik als dertigjarige de tour van DAAU mag boeken die dit jaar 25 jaar bestaan, maar ook een nieuwe band als Priests, een boeking van Tenfold op Oerol of Dakota op The Great Escape ben ik echt heel trots op.”

Wat vind je het mooiste aan muziek?
“Dat het je emotioneel raakt en als je jezelf er helemaal in kan verliezen. Het maakt niet uit of het live is of op plaat.”

 

“Er zijn bijna nergens anders zoveel festivals en venues waar (lokale) bands alle kansen krijgen.”

 

Welke shows heb je allemaal in de agenda staan om te bezoeken de komende tijd?
“Mei is altijd heftig, de komende twee weken ga ik onder meer naar Albert van Abbe, DAAU, The Lucid Dream, Soccerrocker, Priests, Barely Autumn, Dakota, Hallo Venray en daarna vertrek ik naar Italië voor Beaches Brew voor nog meer shows.”

Waar kijk je verder nog naar uit dit jaar?
“We gaan een paar hele mooie shows doen maar ik kijk het meeste uit naar A Certain Ratio op Dekmantel. Ik ben echt groot liefhebber van die band en in deze context past het perfect, zeker omdat al hun albums opnieuw uit gaan komen via MUTE Records.”

Favoriete album van dit moment?
Nothing Feels Natural van Priests.”

 

Favoriete artiest van dit moment?
“Dream Wife! Ik heb de band laatst op The Great Escape gezien en ik ben instant fan!”

 

Wat is je favoriete, nieuwe nummer van dit moment?
“Slomo van Slowdive.”

 

Hoe staat de Nederlandse muziekscene er op het moment voor volgens jou?
“Prima, bands kunnen gigantisch veel spelen voor goede gages en de infrastructuur in Nederland is er eentje om trots op te zijn. Er zijn bijna nergens anders zoveel festivals en venues waar (lokale) bands alle kansen krijgen.”

Is er een opmerkelijke/interessante trend die jij ziet in de muziekwereld?
“Ik heb het idee dat de muziekindustrie eindelijk durft te erkennen dat er een disbalans is in de man/vrouw-verhouding voor en achter de schermen en dat dit best anders zou kunnen. London Calling staat nu vol vrouwelijke acts en ze zijn daar trots op, en er is een nieuw EU-initiatief die geld beschikbaar stelt ter bevordering van meer gelijkheid in de industrie: prsformusicfoundation.com.

Waar check jij alle nieuwe muziek?
“Overal eigenlijk waar nieuwe muziek is: (showcase)festivals, Spotify, playlists en ik krijg veel door via de mail en dat zijn vaak acts die nog niet eens een plaat uit hebben. Ik lees geen tijdschriften en check nog maar sporadisch blogs. Toen ik nog in Plato werkte was dat mijn bron: ik luisterde elke nieuwe plaat die binnen kwam en las elk muziekblad. Dat mis ik eigenlijk wel.”

Volg je nog toffe playlists op Spotify/een ander kanaal?
“Ik volg enkel Discover Weekly, omdat deze lijst nu redelijk doorheeft wat ik leuk vind maar ook Reverberation Radio is een favoriet.”

Heb je nog andere toffe aanraders: op het gebied van film, kunst, websites, boeken, theater, series, noem het op?
“De beste website van de wereld is skyscanner.nl. Ik hou van reizen, maakt niet uit waarheen of wanneer en met deze website kan je gemakkelijk goedkope vluchten vinden. Als je er nog niet bent geweest moet je naar Slovenië, een van de mooiste landen waar ik ook ben geweest. Qua series heb ik laatst Masters of None in één zucht uitgekeken, en Girl Boss – vooral de soundtrack is vet.”

Wie zouden we hierna echt moeten vragen voor deze rubriek?
“Eva van Netten van Wolf Atlas.”