New Music

The Berries likt met Ancient Steel aan een oude LSD-zegel uit de jaren zeventig


20 mei 2020

Toen ik op YouTube zocht naar Ancient Steel van The Berries kreeg ik, naast dat fijne nummer van de band uit Seattle, eveneens video’s te zien van een methode om hard rock erections te krijgen die tot wel acht uur duren. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen.

Hé, je maakt nog eens wat mee in tijden van lockdown. Voor zover de huishoudelijke mededelingen, want in dit artikel gaan we het hebben over The Berries, zomaar een gigantische ontdekking op woensdagochtend. De Amerikaanse band staat onder leiding van geestesvader Matt Berry, die eerder in noisy shoegaze-bands als Big Bite en Happy Diving speelde, maar bij The Berries vooral door melodie wordt gedreven.

Een band die in 2018 zijn debuut uitbracht met Start All Over Again en die vorig jaar opvolgde met het waanzinnige Berryland. Potverdomme, had ik vorig jaar deze plaat ontdekt, dan was ‘ie ongetwijfeld in mijn top tien van het jaar terechtgekomen. Serieus, wát een een steengoede plaat: elk nummer is raak. Het zijn liedjes die op het eerste gehoor mogelijk wat luchtig klinken, alsof ze gemaakt zijn voor op de snelweg, met het raampje naar beneden. Maar als je je kop uit de wind haalt, hoor je ergens tussen de dromen en verlangens de kruipende aankondiging van het einde van de wereld die in de verte rommelt en alles opslokt.

Gekke mengelmoes
Liedjes die ergens in een heiige droomwereld tot stand zijn gekomen en op de aarde zijn geland met een lik americana, een zegeltje madchester-vibes, southern twang en langzame seventies-rock. Een gekke mengelmoes die liefhebbers van (Sandy) Alex G, The Verve, The Brian Jonestown Massacre en Neil Young zeker kunnen waarderen.

De gloednieuwe single Ancient Steel opent als een soort opgepompte indie-versie van White Fence en wordt voorzichtig in een psychedelisch badje gelegd van snel omhoog lopende gitaartrappetjes, vol vibrato’s die als een stroboscoop op je afkomen, ergens wordt in de muzikale orkaan nog The Byrds van stal gehaald om vervolgens gierend het nummer uit te vliegen.

But you know that i’m a fighter baby,
I kick and scream with ease,
I’m bursting with childlike wonder,
A California dream,
Yeah, I’m ancient steel
.