New Music

Tot na de zondvloed: Cass McCombs blikt vooruit met de sombere dagdroom van The Wine of Lebanon


18 mei 2020

After the flood, what remains? Juist ja, wat blijft er na de(ze) vloed nog overeind? Noach, zijn vrouw, zonen plus aanhang en alle dieren stapten, kropen en vlogen uit de ark en treffen een vrijwel opgedroogde aarde aan, zij het zonder inwoners. Wat tref je dan aan? Uitgespoelde steden, lichamen, modder.

Cass McCombs is nog niet klaar met het stellen van moeilijke vragen, want op zijn nieuwe single The Wine of Lebanon volgen er nog een paar. Het is er misschien de tijd naar om je af te vragen hoe de tijd er hierna uitziet: moeilijke vragen voor moeilijke tijden. Na de geweldige roadtrip van Tip of the Sphere is het een verkaterd thuiskomen.

Over een onvaste piano sleept Cass McCombs zijn nieuwe nummer op gang, voordat hij overslaat op een vlakke opsomming van de essentiĆ«le vragen als een, met de woorden van Andrew Bird: ‘Man who’s spent a little too much time alone.’ Het is een sombere dagdroom. Waar komen die violen dan ineens vandaan? Ze trekken de boel net op tijd van de bodem, voordat Cass McCombs er met piano en al doorheen zakt. Hij pakt dan met moeite het begin weer op, alleen nu een stuk onvaster. De cirkel mag dan ook op The Wine of Lebanon rond zijn, aan het eind is weinig nog hetzelfde.