New Music

The Bats zijn de jeugdige energie voorgoed kwijt, maar klinken toch heerlijk loom en vertrouwd


26 oktober 2020

Bands geïnspireerd door The Velvet Underground, ze zijn alomtegenwoordigd in het indielandschap. De afgelopen jaren lieten onder meer acts als The Limiñanas, Ultimate Painting en The Proper Ornaments met hun stripped back sound een hommage aan de Velvets horen. Geen wonder, de formule van hoekige gitaarlijnen en motorik-drums werkt als een tiet.

Wie dat ruim dertig jaar geleden al doorhadden, zijn de Nieuw-Zeelanders van The Bats. Als onderdeel van een scene waaruit ook The Clean en The Chills voorkwamen, maken zij al een paar decennia lang melodieuze janglepop volgens dit beproefde recept. Zonder toeters en bellen, nooit heel spannend, maar reuze consistent en aantrekkelijk.

Een smakelijk taartpuntje
De band zijn laatste plaat heet The Deep Set, dateert van 2017 en drie jaar later is er met Foothills (13 november) een nieuw album op komst. Na eerder de singles Warwick en Another Door te hebben uitgebracht, komen de kiwipoppers nu met Gone To Ground. Met twee minuten en eenentwintig seconden aan de korte kant, maar desalniettemin is het een smakelijk taartpuntje van de lome gitaarpop waar de groep bekend om staat. In de loop der jaren lijken The Bats wel wat aan energie en frisheid te hebben ingeboet. Wie Gone To Ground naast een plaat als The Law Of Things legt, hoort weliswaar een meer gelaagde, complexe compositie, maar The Bats rockt een stuk minder dan in hun vroege jaren.

Het jeugdige vuur van de Flying Nun Records-coryfeeën lijkt daarmee wel zo’n beetje uitgedoofd te zijn, maar met elke drie à vier jaar een nieuwe plaat van The Bats die toch altijd weer lekker klinkt, zullen de fans weinig te klagen hebben. En, fun fact: de video werd geregisseerd door die keiharde 2020-sensatie Sports Team.