New Music

De explosieve zwaarmoedigheid van Black Wings op Bollywood Apologetics


27 oktober 2020

Als frontman van Have a Nice Life en Giles Corey heeft Dan Barrett het afgelopen decennium een bijzonder degelijke discografie opgebouwd. Zijn derde project Black Wing is voor veel mensen wat onder de radar gebleven, maar met zijn tweede album No Moon, dat uitkomt op 11 december, zou daar wel eens heel goed verandering in kunnen komen. Eerste single Bollywood Apologetics is nu uit.

De fascinatie van uw redacteur met Barretts muziek en de onderliggende thema’s bracht hem op een kleine online speurtocht naar de man achter de werken. Wat hij vond, verraste hem op zijn zachtst gezegd. Barrett is een soort motivational speaker in het dagelijks leven en deelt via zijn email-nieuwsbrief Better Questions-tips en inspiratie-ideeën voor het verbeteren van je eigen mindset. Daarnaast, en dit voelde misschien wel als een nog groter contrast, heeft hij een eigen Youtube-kanaal waarop hij op zeer energieke wijze tips deelt voor vastgoedinvesteerders voor het vinden van de beste deals. De tegenstelling met zijn zo zwartgallige muzikale persoonlijkheid is bijna absurd.

Nadruk op elektronica
Het is een hevig melancholische rode lijn die door Barretts discografie loopt. Barrett is altijd vrij open geweest over de moeilijkere periodes in zijn leven, die sterk worden gereflecteerd in zijn muziek. Barrett weet deze gevoelens op treffende wijze weer te geven in zijn muziek. Zo ook op Black Wings nieuwe nummer Bollywood Apologetics. Deze act onderscheidt zich van de rest van zijn werk door een veel sterkere nadruk op elektronische elementen. Barrett houdt zich in de eerste helft van het nummer wat in en bouwt het nummer langzaam, laagje-voor-laagje op, om het vervolgens tegen het einde compleet te laten exploderen in een wervelstorm van synthezisers en sterk nagalmende drums.

I’ve got time to myself, but I don’t want it, Time slows, and it shows that I can’t grow up’, zingt Barrett. Zijn demonen is hij niet kwijt, maar zijn talent om deze op muzikale wijze een plaats te geven gelukkig ook niet.