New Music

TDI Video: YoungRubbi neemt ons mee op zijn zoektocht naar totale vrijheid


4 februari 2021

Vandaag nemen je mee naar de diepe binnenlanden van de fantasiewereld van YoungRubbi. Ongemerkt storten we je in een bijzonder rauwe en tegelijkertijd kleurrijke omgeving vol sekspistolen, pyromaan-pijn en begrafenis-moshpits.

Door middel van een The Daily Indie-videosessie nemen we je mee op reis door het hoofd van de jonge punkrapper en producer Ruben Steens. Zijn muziek is een persoonlijke zoektocht naar totale vrijheid en onafhankelijkheid, waarbij hij af wilt rekenen met hokjesdenken, vooroordelen, kapitalisme en bureaucratie. Vorig jaar kwam dat allemaal samen op zijn eerste EP Kristallen. Zelf vergelijkt hij zijn muziek met een ‘gemiddelde Quentin Tarantino-film’, wat je toch zeker nog nieuwsgieriger zou moeten maken. Wij vinden het bijzonder verfrissend, rauw en oprecht wat YoungRubbi maakt. Vooral door de intense en energieke manier waarop hij zijn muziek over weet te brengen.

Met zijn toetsenist Daniel Zouitni en gitarist Valentijn Mallee gaat YoungRubbi twaalf minuten lang helemaal los in een zompige kelder tijdens een brute livesessie. Gekleed in een shirt vol grote merken met dikke rode strepen erdoorheen, geeft YoungRubbi ons weer eens een goede wakeup-call. Eentje die we in deze ingedutte tijden meer dan ooit kunnen gebruiken. Wij spraken de muzikant om hem verder aan je voor te stellen en meer te vertellen over zijn livesessie.

Voor de grote buitenwereld die YoungRubbi nog niet zo goed kent: kun je wat meer over dit project vertellen?
“Ik experimenteer al sinds ik jong ben met het produceren van muziek en het schrijven van raps en gedichten. Daar is YoungRubbi uit ontstaan, een Nederlandstalig hiphop- en punkproject that’s going wild! Mijn muziek is erg persoonlijke en een zoektocht naar totale vrijheid en onafhankelijkheid. Ik wil afrekenen met het hokjesdenken, vooroordelen, voorgeprogrammeerde ideeën, politiek correctheid, kapitalisme en bureaucratie!”

“Dit uit zich in verschillende soorten tracks, van een puur liefdesliedje tot aan een schizofrene track over moshpits op begrafenissen. Ik vergelijk mijn muziek graag met een gemiddelde Quentin Tarantino-film waarin je nooit weet wat je kan verwachten, continue op het verkeerde been wordt gezet en uiteindelijk alles en iedereen wordt vernietigd. Het uiteindelijke doel is om mensen die mijn muziek luisteren als superhelden te laten voelen. Je kunt alles zijn! Jij bepaalt wat je denkt, je bent vrij!”

Waar ben je allemaal mee bezig op het moment?
“Momenteel ben ik vooral bezig met het maken van nieuwe muziek en na aan het denken wat de volgende single moet gaan worden. Ik ben voor de volgende single al een tijdje aan het zoeken naar een nieuwe sound waarin ik de opzwepende energie van Iggy Pop en het futuristische van Kanye West wil combineren. Naast dat werk ik ook al een tijdje aan het eerste YoungRubbi-album waar ik de draad compleet van kwijt ben geraakt. Omdat ik alles zelf produceer en schrijf, is het lastig om het overzicht te bewaren, maar misschien hoeft dat ook helemaal niet? Fuck overzicht. Dat album wordt compleet insane!”

Word je een beetje creatief van al die lock downs en de (eventuele) vrijgekomen tijd? 
“Het verschilt bij mij per dag of ik inspiratie heb om muziek te maken, dat staat helemaal los van de lockdowns. Ik mis wel de thrills van voorheen, die er nu minder zijn omdat alles dicht is. Ik merk dat er veel agressieve energie in mij zit die eruit moet. Laatst wilde ik eigenlijk boodschappen gaan doen maar toen ben ik random keihard gaan rennen door de stad. Dat was sick. Daar ga ik ook een track over maken. Zo nu en dan moet je het cirkeltje even doorbreken.”

Hoe blijf je als muzikant je verhaal vertellen in deze tijden waarin je alleen maar contact hebt via schermen?
“Ik post regelmatig spoken word-filmpjes op mijn Instagram waarin ik mensen mee probeer te nemen in mijn gedachtes. Naast dat probeer ik zo min mogelijk activistische prekerige plaatjes te posten of mijn mening door te drukken op de socials, maar meer dingen te posten die mij inspireren of aan het denken zetten. Ik heb de laatste tijd veel goede films gekeken die mij inspireerden, daar deel ik de mooiste quotes van.”

Wanneer en waarom dacht je: we moeten een live sessie op gaan nemen!
“Ik sta op het podium met Daniel (toetsenist,red. ) en Valentijn (gitarist, red.) en samen met die twee was ik al een tijdje aan het sleutelen aan de YoungRubbi liveset. We hadden grootste ideeën over visuals, maskers, decorstukken, ontploffingen en nummers die we aan elkaar zouden spelen in één verhaallijn. Toen de corona-bom barstte kwam alles stil te liggen en heb ik de focus naar het studio werk verlegt. De meeste inspiratie krijg ik toch altijd van onze live-optredens omdat het aanvoelt als een soort gevaarlijke explosieve energie. Toch wilde ik laten zien wat we in huis hebben en besloot alle grootse ideeën overboord te gooien om onze liveset juist rauwer en meer te laten schuren dan ooit. Geen special effects of mooie belichting, nee motherfucker: je krijgt het rauw op je dak!”

Heb je nog een leuke anekdote van die opnamedag voor ons? 
“De hele dag voelde aan als een trip. Ik was het totaal niet meer gewend om te performen en zoveel energie te geven, waardoor ik al helemaal verrot was tijdens de eerste repetitie. Uiteindelijk  moesten we sommige nummers voor de camera drie keer opnemen dus je ziet aan sommige beelden dat ik echt op mijn grens zit en met maar twee broodjes hummus in mijn maag elk moment neer kon vallen. Dat was crazy. O ja, en niemand van ons heeft een rijbewijs dus we hebben kilometers gelopen met gitaren, versterkers, laptops, rookmachines en een greenscreen! Uiteindelijk moesten we natuurlijk ook weer terug en wilden we wat halen bij de Burger King en moesten we lopend door de drive through met alle spullen. Ja, het was een goede dag.”

Hoe zie je de rest van 2021 voor je?
“Ik wil veel muziek en videoclips gaan releasen en toewerken naar een EP. Zodra het weer mogelijk is om optredens te doen wil ik de plannen voor de set gaan uitwerken en daar verder mee gaan. Als dat niet kan zullen we meer livesessies maken op verschillende manieren. We laten ons niet tegen houden door corona: we will fight the power!”