TDI Tipt

TDI TIPT: Den Haag klapt uit elkaar van vurig muzikaal talent tijdens Sniester (25 & 26 mei)


11 mei 2018

Sniester
Vrijdag 25 & zaterdag 26 mei

 

Nog maar twee weekjes en dan wordt Den Haag overspoeld met meer dan tachtig frisse, hippe en opkomende acts uit binnen- en buitenland tijdens Sniester. Alle bands worden verspreid over vijftien locaties rondom de Grote Markt. Om je alvast een beetje lekker op weg te helpen, tippen we een aantal hete acts van de line-up. 

Dat zijn geen gemakkelijke keuzes, want er staat een hoop moois op het programma van het festival. Met een passe-partout voor het weekend (27,50 euro) krijg je onder meer LUWTEN, Fungo Bat, Tusky, Figgie, Equal Idiots, The Visual, Husky Loops, Arp Frique, Clean Pete, Waltzburg, Cruise Control, AWKWARD i, Nana Adjoa, Druiprek, Fata Boom, Jay-Way, The Glücks, The Mauskovic Dance Band, La Jungle, Swedish Death Candy, Frankie and the Witch Fingers, KO KO MO, The Silverfaces en Naive Set te zien.


 

Nordmann
Vrijdag 25 mei
Deze band uit Gent heeft zijn zinnen dit jaar op het veroveren van Nederland gezet, zo zagen we de vier heren van Nordmann eerder al op Eurosonic, Tweetakt en gaat de band flink aan de slag tijdens de festivals dit jaar. Te beginnen met Sniester op de vrijdag, waar de vuige en jazzy rock-‘n-roll van de band door Den Haag zal schallen. Korte nummers vol vuur worden afgewisseld met lange en onheilspellende landschappen die zomaar voor je geestesoog opdoemen. Luister hier de band zijn laatste album The Boiling Ground om te horen wat we allemaal bedoelen.

Zwoel, duister, manisch, explosief en dromerig zijn zomaar wat mooie kernwoorden om de shows te omschrijven van de band. Uiteraard zijn deze jazzcats niet vies van een potje improvisatie en wordt elk optreden weer anders ingekleurd door deze expressionisten. Jezelf eens lekker uitdagen en nieuwe muzikale paden bewandelen? Je weet waar je moet zijn!


 

Naive Set
Vrijdag 25 mei
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, daarom herhalen we het nog maar eens een keer: Naive Set is een van de mooiste pareltjes van de (Nederlandse) indiepop. Met een gloednieuwe plaat die is opgenomen door James Hoare (van wijlen Ultimate Painting) in Londen, verovert de band de hele vaderlandse underground. Wat ons betreft trekken we dat naar een hoger niveau, want

De single So Far, So Gone ging eind vorig jaar nog bij ons in première, daarover lees je hier nog wat meer. Ga deze band nou niet missen tijdens Sniester, want daar krijg je spijt van, dat beloven we je!


 

Magic Moon
Vrijdag 25 mei
Voor een portie psychedelische rock zit je uiteraard goed op Sniester, want daar houden ze wel van in Den Haag. Wij ook, daarom lichten we even de heren van Magic Moon voor je uit, die op 25 mei ook nog eens hun debuut-EP Magic Moon releasen tijdens het festival! Magic Moon heeft al de nodige kilometers gemaakt in Frankrijk en Duitsland en begint binnenkort aan een mooie EP-tour in ons eigen landje.

De 25ste gaat in ieder geval een bijzonder avondje worden voor deze Hagenezen, die hun EP op hebben genomen in de Wisseloord Studio. Die plaat klinkt dan ook als een klok (we hebben ‘m stiekem al gehoord), luister hieronder de sinistere single Nightcrawler, hoor die heerlijke jaren zestig en zeventig invloeden en support your local scene!


 

The Glücks
Vrijdag 25 mei
Nog even goed stoom afblazen na een avond vol hiphop, bluesrock, metal, indiepop, psychedelica en cumbia? Dan verwijzen we je door naar het gloeiend hete garage-duo The Glücks uit België. Nog steeds verbazen we ons er nog wel eens over wat voor ongelooflijke bak herrie deze twee uit hun setup weten te halen: een combinatie van een muur aan versterkers en een energie voor een heel elftal. De twee hebben onlangs nog het album Run Amok uitgebracht, de opvolger van het gierende debuut Youth On Stuff uit 2016. Nog steeds even geschikt voor fans van Ty Segall en Thee Oh Sees, alleen nog dieper en scherper.

Destijds schreven wij over de band: “Drumster Tina en gitarist Alek hebben in hun bloed de hormonen die ook hun voorbeelden in de wildste beginjaren door hun aderen voelden gieren. Een band die barst van zulke hormonen: dat jeukt, schuurt, bruist, en schreeuwt om verkoeling als CuCuCuCool. Geen baanbrekende vernieuwing, maar vooral bijzonder lekker om de batterij mee op te laden en je keihard nergens wat van aan te hoeven trekken. Hier hoor je de song in een even krankzinnige videoclip.” Die desbetreffende videoclip check je hieronder en we zien je in de pit!

 


 

Dakota
Zaterdag 26 mei
Gaan we door naar de zaterdag van Sniester en wel met Dakota, de band met een hele hoop fijne Warpaint- en Wild Nothing-vibes. Niet alleen spelen de Amsterdammers een hoop mooie shows dit jaar, ook op de streamingkanalen zijn ze lekker bezig. Zo ging het nummer Icon laatst over de miljoen streams heen en zal het ons ook niet verbazen als dat met de laatste singles Silver Tongue en Wanderlust gaat gebeuren.

Dakota heeft een heerlijk frisse, licht psychedelische sound die wat ‘Californisch’ heeft en bezweert je live met een strakke en dromerige show. Hieronder check je de laatste single, ideaal om ter voorbereiding op Sniester eens lekker achterover liggend op de band van te genieten.


 

Swedish Death Candy
Zaterdag 26 mei
Niet doorvertellen: maar dit is een tip met ruime voorkennis. Vorig jaar interviewden de heren van Swedish Death Candy nog, die uit alle hoeken van de wereld bij elkaar zijn gekomen om bijzonder fijne en trippy psychrock te maken. In Nederland heeft de band al aardig wat meters gemaakt, maar wat ons betreft mag deze gloeiende parel nog wel wat meer bekendheid krijgen, want Swedish Death Candy is serieus echt een goede-goede-goede band!

Liefhebbers van bands als Wand en Meatbodies gaan hier zonder twijfel ongelooflijk hard op en moeten zeker eens de EP Liquorice opzetten. Op het zelfgetitelde debuutalbum uit 2017 hoor je nog veel meer van die harde, tripped out psychrock. De band schrikt er ook niet voor terug om rustig een nummer van vijf of zes minuten te spelen. Of zestien minuten zoals de heerlijke psych-hymne So Long. Genieten hoor, deze band – dat wordt blazennnnn!


 

Nausica
Zaterdag 26 mei
Toch een band die op je radar moet staan, dat Nausica. Een band die we vorig jaar spraken tijdens zijn deelname aan de Popronde. Het voor de helft in Duitsland en voor de andere helft in Nederland wonende collectief speelde al een berg shows in Italië, Duitsland, België, Zwitserland om de Nausica-olievlek te verspreiden en is nu druk bezig met het verder veroveren van Nederland met zijn eigentijdse indiepop à la Future Islands.

Toevallig heeft de band vandaag een nieuwe single uitgebracht, genaamd Black & White. Daarop horen we nog steeds het experimentele ‘neon’-popgeluid, gemengd met een soort surround-sounds die iets filmisch hebben. De band weet met zijn melancholische en poëtische teksten complete verhalen te vertellen, laat je tijdens Sniester meevoeren in de fantasie- en kleurrijke wereld van de band.

 

 


 

Locaties: Beergarden, Papa Eatalia, De Zwarte Ruiter, Gaycafé de Pink, De Blauwe Kamer, De Poot, Rootz, De Gekke Geit, Bleyenberg, Het Magazijn, Grey Space Basement, Humanity House, Paardcafé, Paard, Club Seven, en Koorenhuis.
Schade: Een dagje Sniester kost 17,50 euro, een ticket voor het hele weekend kost 27,50 euro
De complete line-up van Sniester vind je hierrrrr!

WEBSITE SNIESTER | FACEBOOK-EVENT | TICKETS