TDI Tipt

TDI TIPT: de allerbeste tips voor het muzikale geweld van 200 By The Sea in Scheveningen (27 t/m 30 september)


21 september 2018

200 By The Sea
27 t/m 30 september

 

Nog maar een klein weekje en dan barst er een muzikaal geweld los in Scheveningen, dat is niet normaal. Maar liefst tweehonderd bands worden er aan zee gepresenteerd door het toepasselijk genaamde 200 By The Sea en dat is een duizelingwekkende lichting artiesten. Van oude rotten tot gloednieuwe acts, alles is er te vinden. We weten haast niet waar we moeten beginnen, maar we gaan het proberen! 

Door Ricardo Jupijn & Midas Maas

Op het gloednieuwe festival aan het strand staan namelijk acts als Tape Toy, Scram C Baby, Jibber Jabber & The Jams, Indian Askin, Lone Wolf, Mango Zabba, Alcuna Wilds, The Fiscus, Willie Darktrousers, Robin Kester, Paracetamøl, Temple Fang, Avi On Fire, Hallo Venray, Hausmagger, Those Foreign Kids, Ffooss, The Shady Greys, Aestrid, Nimbus, Dax, Abdomen, Lion’s Den, Dusty Stray, Donkey Kung Fu en Novawilde.

Vier dagen lang kun je je goed vermaken tijdens de viering van het tweehonderd jarig bestaan van badplaats Scheveningen. Met vijf locatie en vijftien locaties kun je van hot naar her rennen je onderdompelen in karrevrachten aan muzikaal talent.


 

Foto: Sabrine Baakman

Abdomen
Drie instrumenten, simpele garageriffs, een goede bos haar, een grote dosis frustratie, een beetje humor en een scheurende stem zijn alles wat je nodig hebt voor de bak garagefuzz die Abdomen je brengt. Het trio bestaande uit zanger/gitarist Peter van Beets, bassist Reedmer de Boer en drummer Roel Meijer hebben eerst hun eigen Friesland veroverd (en wonnen daar in 2016 de Kleine Prijs van Friesland), maar stormde werkelijk met een rotgang door Nederland heen en doen dat nog steeds (check de hoeveelheid concertdata). Baroeg Open Air, Popronde, Surf & Turf en volgende week dus 200 By The Sea. Volgens 3voor12 overtuigde de band onlangs tijdens Popronde zelfs binnen tien minuten, het platform dat ze overigens uitnodigde deze week voor een gierende sessie. Met zijn singles haalde Abdomen zelfs de buitenlandse pers en de gloednieuwe plaat Emetophobia waarop die ook allemaal te vinden zijn.


 

Foto: Piet Radder

LONE WOLF
Voor nog wat meer gitaargeweld verwijzen we je graag door naar LONE WOLF, de Rotterdamse no-nonsense band die twee weken geleden zijn gelijknamige debuutalbum uit heeft gebracht in een volgepropte V11. Goede punkrock die links en rechts van wat indie-invloeden heeft gesnoept en de opgepompte energie vakkundig weet te gieten in aanstekelijke refreintjes. De band doet dit jaar mee aan Popronde en heeft tussendoor tijd gemaakt om tijdens 200 By The Sea te laten zien wat het allemaal in huis heeft.

Maak je geen zorgen of het wat wordt hoor, want met oud-leden van bands als The Apers, The Bat Bites en Accelerators zijn dit geen newbies en dan drukken we het bijzonder licht uit. Wij hebben de band laatst een keertje zien spelen in BAR3 in Rotterdam en dat was een stoomwals die over het publiek heen denderde. Scheveningen, get ready voor dit vuige viertal!


 

Foto: The Mule Spinner

Aestrid
In de categorie ‘ook geen nieuwkomers’ hebben we Aestrid uit de lijst namen gepikt, de band uit Soest bestaande uit Bo Menning, Jurriaan JJ Sielcken en Ray Murphy. De band hangt doorgaans ergens tussen postpunk en ambient (een soort van The War On Drugs on speed) en bracht in 2005 alweer zijn eerste plaat uit met In D’esprit Pornographique en in 2016 het schitterende Silver. Een album dat zoals altijd klinkt alsof het op leven of dood is geschreven en opgenomen.

Tegenover Muzine.nl vertelde Aestrid daarover twee jaar geleden: “Muziek maken met een grote emotionele lading is altijd een natuurlijk ding voor me geweest. Zo ben ik ooit begonnen met hardlopen en atletiek. Ik was daar enorm fanatiek in. Het was voor mij een lifesaver. Want thuis was het vaak niet oké. Later heeft muziek die rol overgenomen. Maar de lading is hetzelfde. Het is een fysiek iets; net als hardlopen geeft het me een gevoel van ontsnapping. Ik kan diep in de muziek wegduiken en ik vind daar altijd een veilige plek.” Let maar op: dat wordt blazen tijdens 200 By The Sea.


 

Temple Fang
Alles wat in de jaren zeventig goed was aan progrock (The Grateful Death, Blue Öyster Cult enzovoorts) pakken deze band van ex-Death Alley-bandleden Dennis en Jevin en gooien het in hun solo-doorladen mix. Zoals ze in hun vorige band ook al lieten zien, zijn de shows rock-’n-roll in zijn puurste vorm. Op alle streamingdiensten van de wereld is er geen nummer van de band te vinden, dus deze moet je live checken om te ervaren wat voor gitaargeweldigs dit is.


 

Dax
Naast raggende gitaren, houden we ook van artiesten die de gitaar met tedere vingers behandelen. Een goede naam om dit hokje in te kleuren, is Dax. Deze jonge lo-fi indiefolk singer-songwriter brengt teksten die soms zelfs te eerlijk zijn. Ze vindt dat je moeten stoppen met roken en liefde is volgens haar he-le-maal overgewaardeerd, dat en dat het zeer de moeite is om te gaan kijken, vinden wij ook.


 

WEBSITE 200 BY THE SEA | FACEBOOK-EVENT | TICKETS