TDI Tipt

TDI TIPT: vier tips uit de stralende wereld van het Rotterdamse REC. Festival (31 oktober t/m 3 november)


3 oktober 2018

REC. Festival
31 oktober t/m 3 november, Rotterdam

 

Nog een krappe maand voor de derde editie van het REC. Festival een stukje centrum van Rotterdam overneemt ter hoogte van de inmiddels welbekende Biergarten en verandert in een wereld waar de urban en elektronica gevierd worden op standje elf. Zoals we inmiddels (haast) gewend zijn, wordt het een editie vol kunstinstallaties, documentaires, exposities en uiteraard een reeks toffe artiesten. Om ervoor te zorgen dat jij het mooiste niet zal missen, hebben we een shortlist gemaakt.

Om precies te zijn, vindt het plaats in het Central District plaats. Ons maar al te bekend, aangezien ons kantoor daar middenin zit. Afhankelijk van je ticket (het festival laat jou kiezen wat je wilt zien), zie je techno, klassieke namen uit de hiphop, mierzoete R&B of muziekdocumentaires in de Rotterdamse bioscoop Kino. De keuze is aan jou. Bij die keuze helpen we je een handje met de volgende namen. En mocht je nieuwsgierig zijn naar het REC.-gevoel? Lees hier dan nog eens ons verslag van vorig jaar terug.


 

Foto: Vilma Larsson

Gidge
We nemen je eerst mee naar de stad Umeå, een stad in het noorden van Zweden aan de Umeälven, een van de grootste rivieren van het land. De ambient-techno van het duo Ludvig Stolterman en Jonatan Nilsson, komt voort uit de sneeuw, het water, de seizoensveranderingen en de kou uit het gebied waar de twee wonen. Ze zijn naar eigen zeggen muziek gaan maken toen ze zestien waren door hun overeenstemmende interesse voor elektronische muziek. Zoals gezegd grijpen ze de schoonheid uit hun woonplaats en dat doen ze soms nogal letterlijk, zoals de ritmesecties die ze opnamen op stenen in de bossen rondom de stad.

De ideale omgeving om de muziek te ervaren is naar eigen zeggen de Zweedse omgeving waar Gigde vandaan komt, maar naar onze mening is een set van Gidge ook in Rotterdam een zeer wonderlijke ervaring. Luister hier nog Gidge zijn laatste album LNLNN van vorig jaar en check de Zweden op de vrijdag.


 

Soichi Terada
Een charmante house-producer uit Japan? Yes, kun je ook doorstrepen voor deze REC.-editie. In de vorm van Soichi Terada, die al drie decennia muziek uitbrengt via zijn eigen label Far East Recording, op het succesvolle Rush Hour-compilatiealbum Sounds From The Far East staat, maar ook muziek maakte voor mysterieuze manga-films als Psychometrer Eiji en misschien wel zijn bekendste werk: de soundtrack van de videogame Ape Escape.

Deephouse-liefhebbers gaan al decennia hard op Terada, maar dat is niet altijd zo geweest. Geboren in de jaren zestig, opgegroeid in het Tokyo van de jaren zeventig, kwam de muziekliefde via het orgel van zijn vader naar binnen. Na een studie Computer Science and Electric Organ begint hij muziek te maken in de jaren tachtig, alleen kon hij geen label vinden voor zijn werk en besluit hij zelf Far East Recording op te richten. Ondertussen wordt hij meer beïnvloed door house en hiphop, met DAT-spelers en reel-tapes begint op te treden in plaats met vinyl en door de jaren heen blijft hij experimenteren met zijn sound. Pas sinds de doorbraak met het Rush Hour-album is Terada bekender in de rest van de wereld en sinds 2016 tourde hij voor de eerste keer in de VS en Europa.

Nog meer weten over Terada? Lees hier een interview met de Japanse producer bij Red Bull Music Academy.


 

Foto: Robert Winter

Illa J
Uit Detroit lijkt het talent voor rauwe muziek uit de straatstenen omhoog te komen. Illa J is daar ook weer zo’n goed voorbeeld van. Een vrucht geplukt uit east side van de stad. Zijn vader, Beverly Dewitt Yancey, was jazzgitarist en zijn moeder, Maureen Yancey, was operazangeres. Muzikaliteit werd hem dus bijna letterlijk de strot ingeduwd en het is niet zo verwonderlijk dat zijn oudere broer ook rapper werd onder de naam J Dilla. Ja, best verwarrend, twee hiphoppers uit hetzelfde nest wiens artiestennamen twee letters verschillen.

Illa, kwam dus later dan zijn broer, wat hem de nodige struggles heeft opgeleverd om uit de schaduw te komen van zijn oudere gezinsgenoot. Aan het begin van zijn carrière in 2006 rapte hij zelf over zijn broers beats. Volgens hem is er geen geheim hoe hij het niveau van ‘broertje van’ heeft kunnen ontstijgen: gewoon hard werken. Hij onderscheidt zich met meer R&B-achtige passages in zijn soms jazz-achtige hiphop. Want hij is meer dan een rapper. Hij is een goede zanger, maakt dikke beats en live staat zijn show als een huis.


 

Foto: Roberto Brundo

Juju Rogers
In datzelfde straatje, maar zeker niet uit hetzelfde straatje is Juju Rogers. Geboren in het Duitse Sweinfurt in het nest van een Amerikaanse soldaat en een Duitse moeder. Toch put Rogers uit de jaren negentig-hiphop die dan weer wel uit de Verenigde Staten komt. Verder hoor je wel dat hij net als Illa ook graag uit de gouden tijdperken van de R&B en de soul put.

Net als zo vaak aan de hand is in de laatst genoemde stijlen, gaat Juju zijn muzikale zoektocht aan met de vragen: wie ben ik precies, welke rol heb ik in het leven en wie kan ik worden? Met deze zoektocht begrijp je dat Rogers een autobiograaf is. Een die zichzelf tijdens het schrijven goed in de spiegel kijkt en de realiteit zoveel mogelijk in zijn teksten probeert te schuiven.

Die realiteit is dat hij in armoede is opgegroeid met twee ouders die hem van harte aanmoedigde zijn muzikale aspiraties na te jagen. Na een niet al te succesvolle schooltijd, ging hij zijn muzikale droom najagen in – hoe kan het ook anders- Berlijn. Voor REC. zal hij een van zijn eerste concerten buiten de Duitse landsgrenzen te spelen en reken maar dat iets is waar je bij wilt zijn.


 

Alle namen op een rij
H.E.R., Yasiin Bey (fka Mos Def), Weval (duo), Overmono, SHDW & Obscure Shape, KRS-One, Black Sun Empire, slowthai, Ellen Allien, Gesloten Cirkel (live), Illa J, James Vickery, Optimo, Juju Rogers, Gidge, David Vunk, Matrixxman, Shlømo (live), Soichi Terada (live), Alix Perez, Phase Fatale, Abstract Division, Lövestad, Dave B, DJ Abstract, Conforce, Idaly, Oceanic, Ben Buitendijk, MA Spaventi, Nick Verstand & Boris Acket (live a/v) en meer.


 

WEBSITE REC. FESTIVAL | FACEBOOK-EVENT | TICKETS