TDI Tipt

TDI TIPT: uit de elektronische oase van A Festival Downtown hebben we vier muzikale smaakmakers geselecteerd (6 oktober)


19 september 2018

A Festival Downtown
Zaterdag 6 oktober

 

Nog iets meer dan twee weken en dan klapt het centrum van Rotterdam uit elkaar met nieuwe acts uit binnen- en buitenland tijdens A Festival Downtown. Van Lapalux, Natureboy Flako, Ploegendienst tot FATA BOOM, De Likt, DTM Funk, Wantigga, G†O†D† en Joe Armon-Jones. Wij presenteren tijdens het festival vier prachtige acts in café Boudewijn op de Nieuwe Binnenweg van de stad en daar duiken we eens dieper in.

Tekst Ricardo Jupijn & Midas Maas

Het festival presenteert spannende en elektronische muziek van indietronics tot jazz, modulaire synths, UK Bass en Grime op maar liefst elf locaties, van Eendrachtsplein tot Heilige Boontjes, Vibes, WORM, Kraftbar, Brasilbinkie en Amehoela. Wij gaan dit jaar voor Belgisch Biercafé Boudewijn, waar we op zaterdag 6 oktober vier prachtige acts presenteren. Allemaal weer net even iets anders, maar ze passen perfect bij elkaar. We nemen je mee!


 

Alison Jutta
Neem Alison Jutta, deze Vlaamse muzikante (Jutta Daems geheten) woont sinds een paar jaar in Rotterdam en haalt haar inspiratie uit Lianne La Havas en Solange. Met haar project weet ze al haar gedachten en dromen om te zetten in muzikale verhalen, die eerder dit jaar resulteerde in de debuut-EP For Two.

Met haar band is het een jazzy aangelegenheid wat Alison Jutta op de planken zet. Het is groovy, het is warm en je krijgt er ontzettend veel goede energie van. In Rotterdam is ze lekker naam aan het opbouwen, van V11 tot BIRD: overal ging de strakke band er met de harten van de bezoekers vandoor. Luister hieronder naar For Two en laat je tijdens A Festival Downtown betoveren bij onze stage.


 

WARD
Verena Ward is ondertussen lekker naam aan het maken als WARD, haar kleurrijke synthpop-project waarmee ze dit jaar in de finale van de Grote Prijs van Nederland stond, afgelopen week nog de Grote Prijs van Rotterdam won en als 3voor12-talent reist ze dit najaar door het land met de Popronde. En daar is ze hoge ogen aan het gooien, zo schreef het platform over haar show tijdens de openingsavond van het festival: “Haar geheime wapen is haar soulvolle stem. Daardoor steekt ze ver uit boven de rest van de eenpitters. En de lente-achtige liedjes op beats doen de rest. De grote drommen in de healthfood-winkel vanavond laten zien dat er genoeg animo is voor haar muziek.”

Kijk, dat zijn nog eens goede berichten. We zijn dan ook blij dat ze nog ruimte heeft kunnen maken voor ons in haar drukke schema. Luister op Spotify eens naar haar debuut-EP Girls die eind maart verscheen, zodat je compleet voorbereid naar de Nieuwe Binnenweg komt.


 

The Grey Pants
The Grey Pants maakt charmante en eenvoudige muziek over de simpele dingen in het leven, net zo eenvoudig als het tweetal achter deze muziek (Henk Koorn van Hallo Venray) en singer-songwriter Elke van Zevenbergen) bij elkaar kwam. De enige instrumenten die ze samen bespeelden waren hun als pindakaas en hagelslag goed samengaande vocalen, een akoestische gitaar en een ritmebox. Zo ontstond er tijdens de sessies van de twee bijna zomaar een plaat: It Was From My Nephew But Now It’s Mine. De bandnaam en de titel van het album kwamen van de grijze broek van de neef van Henk, die hij zichzelf toe-eigende.

Wij omschreven de liedjes van de twee in de première van het het gelijknamige nummer als: “Openhartig, komisch, ontroerend en het lijkt allemaal spontaan opgenomen te zijn.” En eerlijk gezegd zijn we in de tussentijd niet van gedachten veranderd.


 

Foto: Ad Baauw

Laplander
Ook uit Rotterdam komen de indierockers van Laplander. Eerder dit jaar tipte we de band al aan je voor festival Rotown, dus mocht je de act daar gemist hebben, is hier wederom een kans. Laplander is het soloproject van Wouter van Nienes. Hij legt in zijn muziek zware synthpartijen neer die doorprikt worden met soms bijna schelle gitaarnoten en akkoorden. Het moge duidelijk zijn: hij laat zich inspireren door acts als Suuns, Timber Timbre en Klangstof.

Wij kunnen je in ieder geval verder vertellen dat het live ontzettend sterk is, de vocalen en de donkerbruine muziek zijn betoverend en melancholisch, zoals we dat kennen van onze zuiderburen in de kringen van Warhaus.


 

Complete line-up
De Likt, Natureboy Flako (UK), Wantigga, Joe Armon-Jones (UK), Ploegendienst, Fata BOOM, Sam Binga (UK), Egoless (HR), Benton (UK), Boofy & Hi5ghost (UK), JLSXNDR7S  / Rocks Foe (UK) / Kwam (UK), DTM Funk (BE), Luka, Mark Verbos, Phil Battiekh (CH), Ma3azef (UK), Mudd Corp (BE), WARD, Dwayne Franklin & Daddy Jacob, Rocks Foe (Live, UK), SUWU3, Move Around Sound, The Grey Pants, Alison Jutta, Laplander, Mo Jakob., G†O†D†, Jahua, Korrupt, The Soul Pilot & Dikkens, Hete Hond Saussystem, Sun O.C., Creative, Mono-Poly, Boris Scorpio, OSC1899, Yung Feurich, Suze Ijó, NΔLΔ, Victor Metske, Tyson Ernste en Dwaalzin.


 

FACEBOOK-PAGINA A FESTIVAL DOWNTOWN | FACEBOOK-EVENT | TICKETS