TDI Tipt

De line-up van Festival Magia komt van ver om cultuur dichtbij te brengen (1 september, Rotterdam)


29 augustus 2018

Aanstaande zaterdag kun je in Rotterdam veel moois voor nop zien uit (bijna) iedere windstreek. Arp Frique presenteert en organiseert Festival Magia. De band die het zelf al bijna tot sport maakt om zoveel mogelijk tropische genres in hun sound te proppen, doet hetzelfde op dit festival.

Vorig jaar was de eerste editie van het festival. Toen was het nog op het parkeertrein naast de Biergarten. Dit jaar heeft de organisatie tussen de betonjungle van Rotterdam het meest groene plekje uitgezocht: wijkpark Oude Westen. Op de eerste editie was Bruxas te vinden, een zeer fijn klinkend project van niemand minder dan Jacco Gardner. Maar ook de iconische Americo Brito, de man achter onder meer het Zomercarnaval en het Dunya Festival. Voor je met je voeten in het gras bij het tropische Magia gaat, geven wij je alvast vier tips die zeker de moeite zijn om te aanschouwen.

Wil je de hele line-up op een (grappige) manier checken? Zie de video hieronder.


 

Wally Badarou
Wat heeft deze man niet gedaan in drieënzestig jaar op deze aarde. Hij schreef mee aan soundtracks voor B-films als Good to Go en Third World Cop. Naast een aardige solo-carrière, heeft Badarou samengewerkt met grootheden als M, Joe Cocker, Herbie Hancock en Grace Jones. Als hij als eenling optreedt, wil de Fransman vooral een sterke politieke boodschap meegeven, zonder het hard in je gezicht te gooien. Net als de muziek waaraan hij meewerkte, wordt deze namelijk overladen door de vrolijk klinkende synthesizers, samples en frisse disco-beat. Onze advies is om je live aan te laten steken door zijn vrolijkheid.


 

Hailu Mergia
Als je een paar jaar terug in het Washington in de taxi stapte, kon het zomaar zo zijn dat je instapte bij de Ethiopische muzikant Hailu Mergia. Voor hij in 1985 voet zette op Amerikaanse grond en daar taxichauffeur werd, domineerde hij in de jaren zeventig en tachtig met zijn Walias band de Ethiopische nachtclubscene. Na herontdekt te zijn door zijn huidige label Awesome Tapes From Africa, maakt hij warme elektronische muziek met invloeden uit zijn jazz-roots. Tijd voor jou om hem te herontdekken op Magia.


 

Marcos Valle
Grootheid Marcos Valle zal op Magia niet in zijn eentje het podium bezetten, want hij zal samen optreden met powertrio Azymuth, die eveneens op Magia zijn te bewonderen in een eigen set. Het is de eerste keer dat de samenwerking buiten Brazilië te aanschouwen zal zijn. Een heuse primeur voor Nederland én voor Magia. Dit is overigens niet de eerste keer dat Marcos en het drietal samenwerken: in het verleden werkten ze al samen op een groot aantal nummers.

In dat verleden was Valle een groot man voor de tweede golf van het Bossa Nova-genre in de jaren zestig. Het is rustige sambamuziek gecombineerd met traditionele Braziliaanse ritmes en jazz-partijen. Niet zo gek dat de beste man ook samenwerkte met de jazzlegende Sérgio Mendes. Hij staat ook wel bekend als de man de man achter de renaissance van de Braziliaanse pop. Toen Brazilië in de jaren zeventig omsloeg naar een dictatuur, maakte de zonnige teksten plaats voor politiek getinte zinnen. Hij vluchtte in 1974 tijdelijk naar Amerika, om de censuur te ontkomen, en keerde in 1981 terug naar Brazilië. Hij nam nog drie albums op, maar besloot zich in 1986 te focussen op filmmuziek. Het duurde nog tot ’95 voor dat Marcos nieuwe nummers begon te schrijven. Niet dat dat hem dat heeft tegengehouden om talloze solo albums uit te brengen. Tegenwoordig is hij vooral in de mainstream te horen op hiphoptracks, zoals Thank You van Jay-Z of ‘Cruel Summer’ van Kanye West en Pusha T.


 

Ahmend Fakroun
Deze Libische multi-instrumentalist is al sinds zijn jeugd invloeden aan het verzamelen. In zijn twintige jaren spendeerde hij tijd in het Verenigd Koninkrijk waar hij werd beïnvloedt door de Britse pop en in Frankrijk door de artrock. Zijn hit Soleil Soleil (en de daar bij horende video) maakte hem beroemd tot ver buiten zijn geboorteland. Toen de politieke situatie in zijn thuisland in de jaren tachtig veranderde werd het zeer lastig zijn muziek de grens over te krijgen. Dankzij de remix van DJ Prince Language van zijn nummer Soleil Soleil, Yo Son, werd Fakroun herontdekt. De edit werd een hit binnen de clubcultuur door het geluid van de toch redelijk obscure eighties sound van Ahmend. Op Magia is er de kans om met Fakroun op muzikale reis te gaan met zijn funky mix van westerse muziek en Arabische folk.


 

WEBSITE FESTIVAL MAGIA | FACEBOOK-EVENT | HET FESTIVAL IS GRATIS TOEGANKELIJK