New Music

TDI Radar: trap het gaspedaal even flink in met de shoegaze van Korto


11 maart 2021

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag is het de beurt aan Korto, een Franse shoegaze-band die met zijn stevige spel hopelijk dit jaar nog in Nederland te bewonderen is.

Wie of wat is Korto?
Korto is een muzikaal trio bestaande uit gitarist en vocalist Marius Mermet, bassist en vocalist Clément Baltassat en drummer Léo Moriaud, allemaal geboren en getogen in de Franse Alpen. De drie ontmoeten elkaar tijdens hun studietijd in Chambéry, waarin ze veel tijd besteden aan samen wiet roken en muziek luisteren. Als het drietal in 2015 besluit samen te wonen, verandert het samen muziek luisteren steeds vaker in samen muziek maken en dat leidt een jaar later tot de single Tajine, het eerste wapenfeit van de band. Als in 2017 dan ook het eerste album volgt, definieert de band zich als een shoegaze-band die zich ook graag laat beïnvloeden door genres als krautrock, mathrock, maar ook afrobeat.

Het moge duidelijk zijn dat de band het tempo er in ieder geval graag inhoudt en dat de muziek het best te beluisteren valt door de volumeknop steeds iets meer met de klok mee te laten draaien. De jonge Fransmannen geven dan ook aan niets liever te doen dan hun nummers live te vertolken en aangezien ze hun nummers live nog een stuk rauwer en luider te spelen, hopen we dat de band in juni te aanschouwen zal zijn tijdens Mañana Mañana.

Voor fans van:
The Murder Capital, Protomartyr en Psychedelic Porn Crumpets.

Fun fact:
Ook het totstandkomen van de naam van het nummer No Shit heeft een link met een van de favoriete bezigheden van de band: het roken van wiet en hasj. Wanneer de band last-minute nog een naam moet verzinnen voor zijn nieuwe single, zijn de mannen net door hun voorraad hasj heen. Even dreigt er een creatieve black-out, maar voordat deze écht de kans krijgt, realiseert het drietal zich dat ze het ook makkelijk kunnen houden nu er geen ‘shit’ voorhanden is: de titel is een feit.

Voor in je playlist:
No Shit, dus. Een lekker representatief nummer voor de band, dat het energieke nummer laat vergezellen door een dito clip.

Steuntje in de rug:
Via Bandcamp is de muziek van Korto aan te schaffen en verkopen ze zelfs limited edition-cassette’s, en daarnaast beschikt de band ook nog over een eigen website.