New Music

In première: James Darling, de van zijn voetstuk gevallen superster van Simon Keats


12 maart 2021

Heldendom, het is iets van alle tijden. Als mensheid hebben we kennelijk figuren nodig om tegenop te zien. Waren dat in het verleden nog religieuze aanbiddingen, in de huidige tijd betreft het vaker ‘sterren’. Soms struikelen die sterren echter ook. Verblind door zichzelf, ten val gebracht door anderen. Precies die val, dat is wat Simon Keats inspireerde voor zijn nieuwe plaat, waarvan nu alvast het eerste nummer in première gaat: Falling Star.

Met Falling Star geeft Simon Keats – het alter ego van Paul Zoontjens – een eerste impressie van het karakter James Darling. De goedlachse Tilburger vertelt: “James is een man van deze tijd: een wereldwijd aanbeden superster die voor de ogen van de wereld van zijn voetstuk valt. De song is een deel van een groter verhaal dat verteld wordt in het nog te verschijnen album (september 2021), qua concept vergelijkbaar met Bowies Ziggy Stardust. Ook in de muziek van Falling Star, hoor je hints naar Bowie. Soortgelijke invloeden kunnen te horen zijn op Heroes, maar ook bijvoorbeeld o Tom Petty’s Learning to Fly. Of neem Fleetwood Macs Go Your Own Way, die vergelijkbaar is met de algehele verheffende energie. Ik waardeer hoe Bowie omgaat met het experiment, met het wegzetten van een bepaalde spanningsboog. Tien jaar geleden speelde ik een bepaald soort liedjes. Veel meer Dylan, westcoast-achtig. Goede liedjes, niet te moeilijk. Nu heb ik een andere rugzak en ga ik voor iets dat virtuozer en meer gelaagd is.”


Het doel van Zoontjens (die je ook kan kennen van zijn rol in The Kik) is dan ook herbeleving genereren: aan de ene kant het creatieve decennium van de jaren zeventig herbeleven, aan de andere kant ook juist diep geworteld zijn in de huidige tijd. Gemaakt met ambacht, enthousiasme en experiment. De takes werden spontaan gehouden. Veel ontstond ter plekke, op intuïtie. Voor dit project werkte hij dan ook niet alleen samen met producer Frans Hagenaars, maar ook met The Kik-bandgenoot Arjan Spies, Maarten van Damme (Racoon) en Wim Geenen (Admiral Freebee). Daarnaast bevat de in september te verschijnen plaat duetten met Judy Blank en Stéphanie Struijk. “Falling Star is een goede voorbode van wat je straks kunt verwachten. De rest van de plaat is soms wat experimenteler, soms wat meer zoals deze single. Ik wilde wat meer de ruimte opzoeken en was toe aan een grotere gelaagdheid in de nummers, zo wilde ik mij onttrekken aan bepaalde wetmatigheden.” 

Op de vraag of James Darling dan misschien wat trekjes heeft van Keats zelf, antwoordt Zoontjens bevestigend: “Ja, het is zeker een soort alter ego, een uitvergroting van Simon Keats. Het is iemand die in ballingschap zit, naar Ierland is gevlucht. Het is gebaseerd op observaties van wat er momenteel met supersterren gebeurt, die je van hun voetstuk ziet vallen. Dat is de hedendaagse vorm van democratie: iedereen heeft overal een mening over, nog voordat iets werkelijk bewezen is. Neem zo’n Ryan Adams. Iemand van wie ik veel platen heb en van wie ik fan ben. Hij heeft blijkbaar dingen gedaan die moreel niet juist zijn. Het is fascinerend om te zien wat er dan gebeurt. Ik observeer dat, ik probeer vooral niets goed te praten. Maar in zijn algemeenheid zie je dan dat helden moeite hebben om na zoiets weer terug in de picture te komen.”

Voor de clip bij Falling Star werkte Zoontjens samen met Ivo van Leeuwen en Sander Raeijmaekers. Gezamenlijk maakten zij een animatie van een fictief figuur op basis van de beeltenis van Simon Keats zelf. Na de single-release bij The Daily Indie zendt Keats op 12 maart vanuit het lokale filmtheater Cinnecitta een programma uit met achtergrondinformatie over het maakproces van de clip en met een liveoptreden. Te volgen via Facebook en Omroep Tilburg TV.