New Music

TDI Radar: laat je late sneeuwwandeling leiden door de minimalistische indiepop van JFDR


10 februari 2021

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag is het de beurt aan JFDR, een nog jonge IJslandse singer-songwriter die met haar minimalistische indiepop het huidige weerbeeld in klanken vertaalt.

Wie of wat is JFDR?
JFDR mag dan misschien niet de meest flitsende artiestennaam zijn, als niet-IJslander kun je er toch wat makkelijker mee uit de voeten dan met Jófríður Ákadóttir. Want dat is de vrouw achter JFDR. Ruim zesentwintig jaar geleden komt Jófríður met tweelingzus Ásthildur ter wereld in Reykjavik in een muzikaal gezin: moeder is een fanatiek klarinettist en vader is de bekende trompettist en componist Áki Ásgeirsson. En zo rollen de tweelingzusjes als vanzelfsprekend de muziekwereld in en beginnen ze al op 14-jarige leeftijd de band Pascal Pinon. Twee jaar later vormt Jófríður met een aantal landgenoten de band Samaris en weer een paar jaar verder is ze onderdeel van het trio Gangly – samen met Sindri Már Sigfússon van Sin Fang en Úlfur Alexander Einarsson van Oyama. Daarnaast verleent Jófríður gedurende haar carrière ook de nodige gastbijdrages, maar verdere namen zullen we je besparen. Vooruit dan, eentje nog: Jófríður leverde ook een bijdrage aan de nieuwste plaat van Ólafur Arnalds.

En zo beschikt de productieve Jófríður op haar 26ste al over een ongekende bak aan ervaring. Afgelopen jaar bracht ze onder JFDR alweer haar tweede solo-album uit: New Dreams. Hierop manoeuvreert JFDR zich tussen warme, sfeervolle klanken en ijzig koude elektronische timbres. De geduldige composities die meer dan eens een minimalistische inslag hebben, vormen de perfecte soundtrack voor een eenzame wandeling in ons huidige sneeuwlandschap, wanneer de tijd schuurt tegen de volgende avondklok en het steeds rustiger wordt op straat. Sneeuw zal er dan niet meer liggen, maar als de virusgoden ons over enkele maanden wat beter gezind zijn, zal de muziek van JFDR in juni live te bewonderen zijn tijdens Best Kept Secret.

Voor fans van:
Sigur Rós, Björk en Efterklang.

Fun fact:
Jófríður is volledig geobsedeerd door matcha, een groene thee afkomstig uit Japan. Zo kwam in 2017 een droom van haar uit door een EP te releasen in de vorm van een chocoladereep met matchasmaak.

Voor in je playlist:
De laatste release van JFDR is haar Dream On EP, dat naast een drietal nieuwe nummers heruitgaven van New Dreams-titels bevatten. Zo heeft ze het nummer Drifter met piano en strijkers in een warmer jasje gestoken, wat opnieuw een prachtig resultaat oplevert.

Steuntje in de rug:
New Dreams en Dream On EP zijn aan te schaffen via Bandcamp. Net als debuutalbum Brazil en een handvol singles.